Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Eduskunta hyväksyi vuosia veivatun hoitajamitoituksen vanhusten hoivaan

Mitoitus astuu voimaan porrastetusti vuoden 2023 huhtikuuhun mennessä.

Fysioteraeutti ohjaa vanhusta tasapainopelin pelaamisessa.
Alkuperäinen ehdotus oli, että 0,7 työntekijän henkilömitoitus asiakasta kohden tulisi osin voimaan jo elokuussa. Kuva: Eleni Paspatis / Yle
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Eduskunta hyväksyi perjantaina lakimuutoksen, jonka nojalla aiotaan saattaa voimaan niin sanottu hoitajamitoitus, eli 0,7 työntekijän henkilöstömitoitus asiakasta kohden ympärivuorokautisessa vanhustenhoidossa.

Mitoituksen on tarkoitus astua voimaan porrastetusti vuoden 2023 huhtikuuhun mennessä.

Alun perin ehdotus oli, että 0,7 työntekijän henkilöstömitoitus asiakasta kohden tulisi osin voimaan jo elokuun alussa, mutta sitä vastaava valtion lisärahoitus olisi kuntien käytettävissä vasta huhtikuun 2023 alusta alkaen. Perustuslakivaliokunnalle tämä ei sopinut, ja se ilmoittikin aiemmin tässä kuussa, että velvoitteiden ja rahoituksen on kuljettava käsi kädessä.

Lohi: siirtymäajalle tarvitaan lisää rahaa

Eduskunta hyväksyi lakimuutoksen sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön pohjalta. Hoitajamitoitusvelvoitteen voimaantulo tapahtuu porrastetusti siten, että lokakuusta alkaen velvoite on 0,5, ensi vuoden alusta alkaen 0,55, vuoden 2022 alusta 0,6 ja huhtikuussa vuonna 2023 lopulta 0,7. Tuolloin kymmentä hoidossa olevaa vanhusta kohti on oltava siis seitsemän hoitajaa.

Kunnat saavat rahaa portaittain velvoitteen kasvun mukaisesti.

Sote-valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) sanoi aiemmin STT:lle, että siirtymäajalle tarvitaan lisää rahaa vajaat sata miljoonaa euroa.

Lohen mukaan laki ei astu voimaan elokuussa koronavirustilanteen aiheuttaman viivästyksen takia.

Hallitusta on syytetty vastuun siirtämisestä seuraavalle hallitukselle

Hallitus on saanut hoitajamitoituksesta osakseen runsaasti kritiikkiä. Kritiikkiä on ropissut erityisesti siitä, että hoitajamitoitus tulee sitovasti voimaan vasta vaalikauden lopussa – juuri ennen eduskuntavaaleja ja uuden hallituksen aloittamista.

Kritiikkiä on saanut osakseen erityisesti perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.), joka opposition kansanedustajana sanoi viime vuoden helmikuussa, että hoitajamitoitus olisi mahdollista saattaa kuntoon yhdellä lauseella, eikä kyseessä olisi kuin muutaman tunnin työ.

Lue myös:

Ministeri Kiuru valottaa sitovan hoitajamitoituksen yksityiskohtia

Pääministeri vahvistaa Ylelle: Hallitus sopuun vanhuspalveluiden hoitajamitoituksesta – Rahat lääkehuollon tehostamisesta ja digitalisaatiosta

Suosittelemme