Hyppää sisältöön

Onko suomalaismiesten keihäskesä kokonaan menetetty? Lajivalmentaja vastaa: “Ei ole järkevää lähteä metsästämään yhtä pitkää heittoa”

Lauantaina Vantaalla voittoa juhlinut Toni Kuusela on tällä hetkellä yksinäinen kärki suomalaisessa mieskeihäänheitossa.

Pettteri Piironen haluaa, että Suomen keihäsmiehet eivät tänä kesänä riskeeraa tulevaisuuttaan. Kuva: Yle

Lauantaina Vantaan Teemakisoissa miesten keihään voittoon heitti Toni Kuusela tuloksella 81,36. Heitto oli myös kauden kotimainen kärkitulos.

Kuusela voitti kisan selvästi, sillä toiseksi tuli Jarmo Marttila tuloksella 74,02.

Kuusela oli ennen kisaa heittotauossa lähes kuukauden, koska ensimmäisessä kisassa kyynärpäässä tuli kyynärpäävamma.

Kuusela olikin tyytyväinen lauantaina kisan jälkeen.

– Olisi huonomminkin voinut mennä. Toki ei tullut kuin yksi hyvä heitto. Mutta olen tyytyväinen tuloksesta, koska ei ole kuukauteen heitetty. Kyllä tästä on parempi jatkaa kuin siitä, jos olisin heittänyt 77 metriä. Sitten olisi ajettu silmät puoliksi kiinni kotiin. Nyt on mukava lähteä pois, Kuusela summasi kisan jälkeen.

Kuusela ei myöskään enää heittänyt kahdella viimeisellä kierroksella lauantaina Vantaalla. Mutta hän kertoi, että se ei johtunut käden kunnosta.

– Oli turhaa lähteä repimään, kun nyt ei kerran ottanut kipeää. Muuten tuntui hyvältä. Helle vei myös jalat loppuun. Ei olisi tullut millään pidempää heittoa, Kuusela totesi.

Kuva: Lehtikuva/Mikko Stig

Kuuselan kausi jatkuu 7. heinäkuuta Kankaanpäässä. Hän on linjannut aiemmin kauden päätavoitteeksi Kalevan kisat Turussa. Hän havittelee tällä kaudella 85 metrin heittoa. Ennätys on viime kaudelta 83,40.

Suomalaisten keihäsmiesten tilanne näyttää muuten kovin epävarmalta tämän kesän suhteen tällä hetkellä. Kärkimiehistä Lassi Etelätalo ei heittänyt vielä Vantaalla, koska hänen ärtynyt akillesjänteensä ei sallinnut vielä kisaamista. Vammojaan viime aikoina kuntouttaneiden Oliver Helanderin ja Antti Ruuskasen kaudenavauskisa on vielä hämärän peitossa.

Keihäänheiton lajivalmentaja Petteri Piironen, lauantaina puuttui kisaviivalta tutuimmat arvokisaheittäjämme. Miltä suomalainen keihäskesä näyttää? Onko se kokonaan menetetty?

– Jos mietitään kansainvälisen tason huipputuloksia, voi olla, että niitä ei ainakaan kovin isolla rintamalla tulla tekemään. Toni ja Lassi tulevat varmuudella tekemään hyviä tuloksia. Oliver ja Antti harjoittelevat hyvin, mutta heillä on kolhuja taustalla, Piironen avaa.

– On kumminkin järkevämpää laittaa itsensä kuntoon ja turvata hyvä harjoitusvuosi olympialaisia kohden. Ei ole järkevää lähteä metsästämään yhtä pitkää heittoa. Silloin voi riskeerata tulevaisuuden. Ensiksi miehet kuntoon ja sitten viivalle.

Tällä hetkellä yksinäisenä selvänä kärkenä viilettävä Kuusela toivoo, että sivussa olevat huiput palaisivat mahdollisimman pian kisoihin.

– Kun pojat Lassi, Antti ja Oliver tulevat takaisin, saa tapella kovasti. Sen takia tätä tehdään, että saadaan kaikki tiukkoja vääntöjä. Silloin menemme kaikki eteenpäin, Kuusela muotoili.

Lue lisää:

Tuleeko miesten keihäskesästä pannukakku? Lassi Etelätalo kaipaa kovia kilpailuja: "Muiden voittaminen on se juttu"

Suomen aiturinaisten hieno avaus sai asiantuntijan korostamaan kovaa tilastofaktaa – “Ihmettelisin, jos tänä vuonna ei juosta Suomen ennätystä"

Suurta draamaa! Näin Annimari Kortteelle tuomittiin jo varaslähtö – otti kuitenkin toisen voiton suomalaistähtien koitoksessa: "Olen tosi pettynyt"

Katso, kuinka syntyi harvinaisen kova suomalaistulos kolmiloikassa: "Todella positiivinen yllätys"

Katso hurja alku Suomen aiturinaisten kamppailuun! Annimari Korte juoksi uuden kotimaisen kärkituloksen ja otti ensimmäisen päänahan

Moukarissa hätyyteltin jälleen SE-lukemia – naisten kiekonheitossa nähtiin kauden kotimainen kärkitulos: "On hullua"

Suosittelemme sinulle