Hyppää sisältöön

Koronan tunnistamista uloshengitysilmasta kokeillaan Helsingissä – jos kahden euron hintainen puhallustesti toimii, se antaa tuloksen nopeasti

Kokeilujakso alkaa kesällä Laakson terveysasemalla.

Analysaattoriin puhalletaan 30 sekunnin aikana kahdesta neljään kertaa. Kaikille testiin tuleville vapaaehtoisille tehdään myös perinteinen nielunäytetesti. Kuva: Deep Sensing Algorithms
Pauliina Toivanen

Helsingissä Laakson terveysasemalla alkaa kesällä kokeilujakso, jossa koronavirus pyritään tunnistamaan potilaan uloshengityksestä puhallustestin avulla.

Puhallustestin tutkimus käynnistyy yhteistyössä Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Viriumin ja sosiaali- ja terveystoimialan sekä suomalaisyritys Deep Sensing Algorithmsin kanssa.

Forum Virium Helsinki kertoo tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), että toimiessaan puhallustesti olisi maailman edullisin ja nopein. Testitulos olisi mahdollista saada kahdessa minuutissa, ja yksi testaus maksaisi kaksi euroa.

Analysaattorin valmistus on nyt alkamassa ja ensimmäiset laitteet toimitetaan elokuussa. Puhallustestin tutkimukset aloitetaan ensin verrokkiryhmillä Helsingissä Laakson terveysasemalla ja Kazakstanissa. Tutkimuksia laajennetaan myöhemmin kesällä Hollantiin ja Yhdysvaltoihin.

Ensimmäisenä testistä kertoi Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Korona tunnistetaan tekoälyn avulla

Suomalaisyrityksen keksinnössä diagnoosin tekemiseen hyödynnetään tekoälyä. Asiakas puhaltaa analysaattoriin, jonka nanosensorit mittaavat ja havainnoivat hengitysilmasta lyhytaikaisia orgaanisia yhdisteitä.

– Teemme innovatiivista yhteistyötä yritysten kanssa koronakriisin ratkaisemiseksi ja autamme yrityksiä käyttämään kaupunkia kehitysalustana. Hyödynnämme tekoälyä ja digitalisaatiota, Forum Virium Helsingin toimitusjohtaja Mika Malin sanoo tiedotteessa.

Varsinaisesta tutkimustyöstä vastaavan Deep Sensing Algorithmsin mukaan samoja analysaattoreita voitaisiin käyttää jatkossa myös muiden sairauksien toteamiseen uloshengityksestä. Esimerkiksi keuhkosyöpä ja suolistosyövät voisivat olla mahdollista seuloa tulevaisuudessa samankaltaista teknologiaa hyödyntäen.

Teknologiaa kehitetään osana Uudenmaan liiton rahoittamaa ja keväällä alkanutta Co-created Health and Wellbeing -hanketta. Siinä mukana ovat myös Tampereen yliopistollinen sairaala, Tampereen kaupunki, Vantaan kaupunki, Oulun kaupunki, Oulun yliopisto ja Laurea-ammattikorkeakoulu.

Suosittelemme sinulle