Hyppää sisältöön

Korkein oikeus piti ennallaan Ilmavoimien entisen komentajan sakkorangaistuksen Lemmenjoki-jutussa

Tapaus liittyy Lemmenjoella syksyllä 2017 järjestetyn vapaaehtoisen harjoituksen tapahtumiin. 

Sampo Eskelinen asianajajansa Heikki Maunilan kanssa Helsingin hovioikeudessa. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Korkein oikeus piti ennallaan hovioikeuden ratkaisun niin sanotussa Lemmenjoki-tapauksessa. Korkein oikeus tuomitsi Ilmavoimien entisen komentajan, kenraalimajuri Sampo Eskelisen 30 päiväsakon sakkorangaistukseen palvelusrikoksesta.

Korkeimman oikeuden mukaan Eskelinen syyllistyi palvelusrikokseen, koska hän jätti tahallaan huolehtimatta siitä, että Karjalan lennoston komentajaa koskevasta rikosepäilystä käynnistetään viipymättä esitutkinta.

Eskelinen oli tapahtuma-aikaan lennoston komentajan kurinpitoesimies. Lain mukaan kurinpitoesimiehen pitää käynnistää viipymättä esitutkinta, jos hän on tullut tietoiseksi alaisensa tekemästä sotilasrikoksesta tai epäilee sotilasrikoksen tapahtuneen, kertoo KKO ratkaisussaan.

Tuomio liittyy Lemmenjoella syksyllä 2017 järjestetyn vapaaehtoisen harjoituksen tapahtumiin.

Karjalan Lennoston komentaja, eversti Markus Päiviö tuomittiin aiemmin sakkoihin epäasiallisesta käytöksestä harjoituksessa. Hän muun muassa esiintyi humalassa sekä nöyryytti alaisiaan ja vieraita. Helsingin hovioikeus tuomitsi Päiviön esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta vuonna 2019.

Puolustusvoimien entinen komentaja Jarmo Lindberg puolestaan välttyi syytteiltä Lemmenjoki-jutusssa. Lindberg oli tapahtuma-aikaan Puolustusvoimien komentaja. Tutkinnassa oli kyse siitä, oliko komentaja laiminlyönyt velvollisuuksiaan selvitellessään Lemmenjoen tapahtumien jälkipyykkiä.

Lue myös:

Puolustusvoimien entinen komentaja välttyi syytteiltä Lemmenjoki-jutussa

Lemmenjoen kohuharjoituksen jälkipyykki päättyi oikeudessa – ex-komentaja Ylelle: "Ei ole kyse epäterveestä kulttuurista eikä hyvä veli -verkostosta"

Lemmenjoen kohuharjoituksen sekava jälkipyykki: Ilmavoimien ex-komentaja odotti ohjeita – pääesikunnassa ei tietoa rikosepäilyistä

Suosittelemme sinulle