Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Kiina ja USA nokittelevat nyt viisumirajoituksilla – Kiina aikoo asettaa rajoituksia ”röyhkeästi” Hongkongin asiaan puuttuneille

Yhdysvallat ilmoitti viime viikolla viisumirajoituksista kiinalaisviranomaisille Hongkongin tilanteen takia.

Yhdysvaltojen Hongkongin-suurlähetystön liepeille kokoontuneet mielenosoittajat vaativat, että Yhdysvallat lakkaa puuttumasta Kiinan sisäisiin asoihin. Kuva 26. kesäkuuta 2020.
Yhdysvaltojen Hongkongin-suurlähetystön liepeille kokoontuneet mielenosoittajat vaativat, että Yhdysvallat lakkaa puuttumasta Kiinan sisäisiin asoihin. Kuva 26. kesäkuuta 2020. Kuva: Jerome Favre / EPA
Anu Kerttula
Avaa Yle-sovelluksessa

Kiina aikoo asettaa viisumirajoituksia Yhdysvaltojen kansalaisille, jotka ovat käyttäytyneet "röyhkeästi" Hongkongia koskevissa ulostuloissaan, ilmoittaa Kiinan ulkoministeriö.

Ulkoministeriön edustaja Zhao Lijian ei täsmentänyt asiasta tiedottaessaan, keitä yhdysvaltalaisia yksityishenkilöitä viisumirajoitukset koskevat tai mitä röyhkeän käytöksen katsotaan pitävän sisällään.

Kiina osoitti eleellään vastavuoroisuutta, sillä vasta perjantaina Yhdysvallat ilmoitti viisumirajoituksista osalle kiinalaisvirkamiehistä Hongkongin turvallisuuslakien takia.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sanoi viime viikolla, että viisumirajoitukset koskevat niitä nykyisiä ja entisiä kommunistiseen puolueeseen kuuluvia virkamiehiä, jotka ovat jollain tavalla olleet osallisia ”Hongkongin autonomian heikentämiseen”, kertoo uutistoimisto Reuters.

Demokratiaa kannattavia aktivisteja mielenosoituksessa Hongkongissa 12. kesäkuuta.
Hongkongin demokratia-aktivistit ovat jatkaneet mielenosoituksiaan. Kuva protestista reilun kahden viikon takaa. Kuva: Jerome Favre / EPA

Taustalla myös Yhdysvaltojen asettamat pakotteet

Viime viikolla Yhdysvaltojen senaatissa hyväksyttiin myös lakialoite, joka voimaan tullessaan asettaa pakotteita yrityksille tai yksityishenkilöille, jotka tukevat erityishallintoalueen autonomiaa rajoittavia toimintoja.

Kiinan ulkoministeriön mukaan myös lakialoitteeseen tullaan vastaamaan ankarin toimin, mutta tarkkoja tietoja mahdollisista toimista ei annettu.

Paraikaa Pekingissä koolla olevan kansankongressin pysyväiskomitean uskotaan hyväksyvän Hongkongin kansallisen turvallisuuden lait lähipäivinä. Yhdysvaltojen lisäksi myös EU, YK ja Britannia ovat ilmaisseet huolensa siitä, että lait voivat rajoittaa ilmaisunvapautta Hongkongissa.

Lue myös:

EU varoitti Kiinaa Hongkongin aseman muuttamisesta – johtajat pitivät videohuippukokouksen

Kiina perustaa "kansallisen turvallisuusviraston" Hongkongiin

Kiina tyrmäsi G7-maiden arvostelun Hongkongin turvallisuuslaista

Kirjeenvaihtajalta: Toimittajat joutuivat Kiinan ja Yhdysvaltain ristituleen

Suosittelemme