Hyppää sisältöön

Raju maastopalo on saatu rajattua Muhoksella – sama metsäpalsta paloi toistamiseen

Sammutustyöt jatkuvat palopäällikön mukaan ainakin tiistain ajan.

Maastopalosta muodostunutta savua Muhokselta.
Muhoksen 250 hehtaarin metsäpalo maanantaina kuvattuna.
Timo Nykyri,
Jari Strömberg,
STT–Yle

Muhoksella Pohjois-Pohjanmaalla paloi arviolta 250 hehtaaria metsää, kertoo Oulu-Koillismaan pelastuslaitos.

Palo oli saatu rajattua aamuyön aikana ja jälkisammutustyöt ovat käynnissä, palopäällikkö Petri Hintikka kertoi.

Palon eteneminen on saatu pysäytettyä. Sammutustyöt jatkuvat palopäällikön mukaan ainakin tiistain ajan.

Hintikan mukaan paloa oli maanantain aikana sammuttamassa 20 pelastuslaitoksen yksikköä ja noin 50 palomiestä. Lisäksi Rajavartiolaitoksen helikopteri oli sammutuksessa apuna. Apuvoimiksi oli pyydetty myös lähialueen pelastuslaitoksia sekä Puolustusvoimilta käyttöön lentokalustoa

Paloalueen lähellä ei ole asutusta. Lähimmät talot ovat noin kilometrin päässä, ja Muhoksen taajamaan on muutamia kilometrejä matkaa, Hintikka kertoi.

Tuulen kuljettama sankka savu voi häiritä Muhoksen taajamassa asuvia, mutta vaarallista savua palosta ei ole syntynyt. Pelastuslaitos kuitenkin suosittelee asukkaita pysymään sisätiloissa ja pitämään ikkunat ja ilmanvaihdot kiinni.

Metsäpalo Muhoksella
Droonikuvaa paloalueen läheltä. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Hälytys maastopalosta tuli jo iltapäivällä kello yhden jälkeen. Liekit levisivät nopeasti tuulen lietsomana latvapaloksi asti, mikä on vaikeutti palon rajaamista, Hintikka kertoo. Maasto on ollut myös hyvin kuivaa.

Maasto on palokunnalle hankalasti tietöntä metsäaluetta peltojen keskellä. Vaikeutena on ollut myös se, ettei alueella ole sammutusvettä käytössä. Vesi on täytynyt kuljettaa paikalle, mikä on hidastanut sammutusta.

– Palorintaman etenemissuunta on peltoalueita kohti, niin palo saadaan rajattua peltoalueisiin viimeistään, Hintikka kertoo.

Sammutustyöt jatkuvat arviolta koko yön yli ja vielä todennäköisesti huomenna, Hintikka kertoo.

Palon syttymissyystä ei ole tietoa.

Maanomistajalta paloi sama metsäsarka jo toistamiseen

Muhoslainen maanomistaja Ilkka Pöyry oli tulossa iltapäivällä kotiin, kun vastassa olivat korkeat savupatsaat ja pelastuslaitoksen kalustoa. Silloin iskivät mieleen tapahtumat vuosien takaa.

– Katsoin, että savupatsas nousee korkealle juuri samalla paikalla kuin vuonna 1969. Sinä kesänä meiltä paloi metsäsarka ja sanoin vaimolle, etteikö vain olisi sama sarka, Pöyry kertoo.

Se oli sama, ja Pöryltä paloi poroksi 23 hehtaaria kuitupuuta.

Pöyryn mukaan metsä oli vakuuttamaton. Pahaksi onneksi hänelle oli tarjottu vakuutusta viikkoa ennen, ja hän kertoi miettivänsä asiaa viikon. Nyt se oli myöhäistä.

– Se on elämää se, mutta eihän kukaan loukkaantunut. Ja tämä on vain materiaa.

– Ja onhan tässä vielä semmonen positiivinen puoli, että se metsä, mikä palaa, sieltä löytyy seuraavina kesinä valtavasti korvasieniä, Pöyry sanoo.

Juttua päivitetty kauttaaltaan klo 21.47 STT:n ja Kalevan tietojen mukaisesti. Klo 22.44 lisätty maanomistajan haastattelu. Klo 05.10 lisätty tieto palon rajauksesta.

Suosittelemme sinulle