Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Kiinan kansankongressi hyväksyi lopullisesti Hongkongin asemaa rajoittavat turvallisuuslait, voimaan jo huomenna?

Mielenosoittaja osoittaa sormella poliisia, molemmilla kasvomaskit.
Uusia turvallisuuslakeja vastustava mielenosoittaja ja poliisi keskustelivat mielenosoituksen aikana Hongkongissa sunnuntaina. Kuva: Jérôme Favre / EPA
Markus Myllyoja
Avaa Yle-sovelluksessa

Hongkongin autonomista asemaa rajoittava uusi turvallisuuslainsäädäntö on hyväksytty Kiinan kansankongressissa. Asiasta kertoivat tiistaiaamuna hongkongilaisviestimet South China Morning Post ja Cable TV.

Hongkongin ainoa edustaja Kiinan kansankongressin pysyvässä komiteassa, Tam Yiu-chung, vahvisti hyväksynnän myöhemmin toimittajille.

Lain tarkasta sisällöstä ei ole kerrottu vielä julkisuuteen, mutta sen on kerrottu menevän Hongkongin lainsäädännön edelle. Hongkongilaisviestimet kertoivat tiistaina, että laissa säädetty maksimirangaistus on elinkautinen vankeustuomio.

Tam Yiu-chung kertoi, että kuolemantuomio ei sisälly lain mainitsemiin rangaistuksiin. Uutistoimisto AP:n mukaan Tam ei kuitenkaan kertonut esimerkiksi sitä, että voidaanko lakia soveltaa takautuvasti.

Aluejohtaja: Koskee vain pientä vähemmistöä

Hongkongin aluejohtaja Carrie Lam ei halunnut kommentoida lainsäädäntöä säännöllisessä tiedotustilaisuudessaan tiistaiaamuna, mutta antoi myöhemmin videolausunnon YK:n ihmisoikeusneuvostolle.

Lamin mukaan uudistus ei heikennä Hongkongin itsehallintoa eikä vaaranna sen oikeuslaitoksen riippumattomuutta.

– Se koskee vain äärimmäisen pientä vähemmistöä, joka on rikkonut lakia, Lam sanoi.

Lam myös vaati kansainvälistä yhteisöä kunnioittamaan Hongkongin "oikeutta suojella kansallista turvallisuutta".

Hongkongin demokratialiikkeen näkyviin hahmoihin kuulunut Joshua Wong puolestaan ehti jo aiemmin tiistaina kertoa vetäytyvänsä Demosisto-järjestön johdosta. Hän kirjoitti Twitterissä toivovansa, että kansainvälinen yhteisö tukee edelleen Hongkongia ja puolustaa alueen vapautta.

Myös kolme muuta Demosiston nuorta johtohahmoa kertoi tiistaina vetäytymisestään. Ainakin vuoden 2014 opiskelijaprotesteista tunnetuiksi tulleet Wong ja Nathan Law aikovat kuitenkin pyrkiä Hongkongin lainsäädäntöneuvostoon syksyn vaaleissa.

SCMP: Voimaan jo keskiviikkona

South China Morning Postin mukaan laki tulisi voimaan jo keskiviikkona. Silloin on kulunut tasan 23 vuotta siitä, kun Hongkong siirtyi Britannian hallinnasta Kiinalle.

Kiinan mukaan lailla on tarkoitus torjua vallankumouksellista toimintaa, terrorismia, separatismia ja salaista yhteistyötä vieraiden valtojen kanssa. Laki pantiin vireille Hongkongin demokratiaprotestien yltymisen jälkeen, ja se on suurin muutos Hongkongin asemaan brittihallinnon päättymisen jälkeen.

Lue myös: Vuosi protesteja Hongkongissa – koronasulku ja Kiinan koveneva linjaa pistivät nuorten demokratialiikkeen ahtaalle

Kiinan lakihanke sai vastaansa mittavaa kritiikkiä Yhdysvalloilta, Britannialta ja EU:lta. Yhdysvaltojen mukaan Hongkong ei ole lain voimaantulon jälkeen itsehallintoalue, ja se alkoikin maanantaina purkaa Hongkongille myöntämäänsä erityisasemaa.

Japanista, Taiwanista ja EU:sta uusi tyrmäys

Kiina ei siis vielä ole virallisesti kertonut lain hyväksymisestä eikä sen yksityiskohdista. Lähialueella on kuitenkin jo reagoitu.

Japanin hallituksen edustaja sanoi tiistaina pitävänsä valitettavana, jos Kiina on hyväksynyt lait. Hänen mielestään lainsäädäntö vie pohjan ajatukselta yhdestä maasta ja kahdesta järjestelmästä, kuten Hongkongin asemaa on aiemmin kuvattu.

Omasta asemastaan Kiinan kanssa kiistelevän Taiwanin mukaan uudella lainsäädännöllä on raju vaikutus vapauteen ja ihmisoikeuksiin Hongkongissa. Hallitus varoitti myös taiwanilaisia lakien myötä Hongkongiin matkustamiseen liittyvistä riskeistä.

Euroopan unionin johdossa pidettiin tiistaina niin ikään Kiinan kansankongressin päätöstä valitettavana. Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin ja EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan uusi turvallisuuslaki heikentää Hongkongin hallinnon ja oikeuslaitoksen riippumattomuutta sekä oikeusvaltiota.

Uutista on päivitetty klo 12.25: Lisätty Hongkongin aluejohtajan sekä EU-johdon kommentit.

Lue myös:

Kiina ja USA nokittelevat nyt viisumirajoituksilla – Kiina aikoo asettaa rajoituksia ”röyhkeästi” Hongkongin asiaan puuttuneille

EU varoitti Kiinaa Hongkongin aseman muuttamisesta – johtajat pitivät videohuippukokouksen

G7-maat heristävät Hongkongia ahdistelevalle Kiinalle sormeaan

Suosittelemme sinulle