Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Muhoksen metsäpalo tuhonnut metsää lähes koko maan vuoden keskiarvon verran – palo hallinnassa, sammutuksen uskotaan jatkuvan vielä huomisen

Muhoksen palopaikka on ollut kuiva, tuulen suunta on vaihdellut ja sijainti on sammuttamisen kannalta hankala.

Muhoksella on harvinaisen suuri metsäpalo.
Risto Degerman,
Hanna Holopainen,
Eelis Bjurström
Avaa Yle-sovelluksessa
Muhoksen 250 hehtaarin metsäpalo maanantaina kuvattuna.

MUHOS Oulu–Koillismaan pelastuslaitoksen palopäällikkö Petri Hintikan mukaan Muhoksen metsäpalon sammuttamisessa ei ole tapahtunut suuria käänteitä iltapäivän aikana.

Karkeasti arvioidun 250 hehtaarin palon sammutustyö on jatkunut noin 50 hengen voimin. Ensi yönä paikalla on noin saman verran väkeä.

Hintikka uskoo sammutustyön jatkuvan vielä ainakin huomispäivän ajan.

Pelastuslaitoksen päivystävä palopäällikkö Heikki Levón sanoi aiemmin tiistaina, että Muhoksella maanantai-iltapäivänä syttynyt noin 250 hehtaarin metsäpalo palo alkoi vihdoin olla hallinnassa.

– Helikopterista katsottuna tilanne ei näytä enää kovin uhkaavalta. Metsä kuitenkin savuaa vielä paljon, palo on juurtunut syvälle, Levón sanoi.

Levónin mukaan maastopalo pääsi leviämään rutikuivassa maastossa nopeasti, kun tuulen suunta vaihteli voimakkaasti.

– Yöllinen vesisade ei juurikaan hillinnyt paloa.

Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen vs. palotarkastaja Antti-Juhani Ervasti kertoi myös aiemmin, että ennustettu sateinen sää olisi sammuttajien puolella. Myös palopäällikkö Hintikka ennakoi illalla, että sateet avittaisivat sammutustyötä.

Muhos ja metsäpaloalue kartalla.
Kuva: Derrick Frilund / Yle

Harvinaisen suuri metsäpalo

Suomessa palaa Metsäkeskuksen tietojen mukaan vuodessa noin 300–800 hehtaaria metsää, ja suurimmat metsäpalot ovat 50–100 hehtaarin suuruisia.

Myös päivystävä palopäällikkö Heikki Levón sanoo, että Muhoksen 250 hehtaarin palo on nykyaikana erittäin suuri tulipalo Suomen olosuhteissa.

Palopaikka sijaitsee muutaman kilometrin päässä Muhoksen taajamasta, noin kolmekymmentä kilometriä Oulusta Kajaaniin päin.

Maanantaina savua levisi voimakkaasti Muhokselle, mutta myös Oulussa haisi laajasti metsäpalo. Muhokselle ihmisiä kehotetaan välttämään tarpeetonta savussa oleskelua ja pitämään ovet ja ikkunat sekä ilmanvaihto kiinni.

Maastopalo levisi laajalle myös siksi, että kyseessä oli osin latvapalo.

– Siellä on mäntykangasta, jossa palo pääsee etenemään jopa latvapalona, niin kuin eilen eteni. Paloalueen maastotyyppi on vaihteleva.

Levónin mukaan mäntymetsän lisäksi alueella on myös sekametsätyyppistä maastoa, osittain peltojen rajaamana.

Metsäpalopaikka ja sammutuskalustoa Muhoksella 30.6, päivä palon syttymisen jälkeen.
Metsäpaloa on sammuttamassa henkilöstöä useilta eri pelastuslaitoksilta. Kuva: Risto Degerman / Yle

Hän sanoo, että palon rajaaminen oli hankalaa, koska alueella on tiestöä vähän. Lisäksi luonnollisia vedenottopaikkoja ei ole ollut, joten niitä on jouduttu rakentamaan.

– Kyseessä on hankala maasto, pitkät etäisyydet ja vaikea liikkua. Kun joudumme vetämään linjoja useita kilometrejä, on aika työlästä saada vettä paikan päälle.

Myös Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen vs. palotarkastaja Antti-Juhani Ervasti kertoo, että sammutustyö on ollut raskasta. Muun muassa vesilinjan rakentaminen on vaatinut voimia.

Paikalla on ollut pelastuslaitoksen henkilöstöä Oulu–Koillismaan lisäksi Jokilaaksoilta, Kainuusta ja Lapista sekä Puolustusvoimien virka-apuosastoa. Vahvuus on noin kuusikymmentä henkilöä. Puolustusvoimilta ja Rajavartiolaitokselta on ollut myös helikoptereita avustamassa.

– Koko ajan otamme sinne uusia henkilöitä sammuttamaan, jotta edelliset pääsevät lepäämään, Heikki Levón sanoo.

Palon syttymissyystä ei vielä ole tietoa.

Keskustele aiheesta keskiviikkoon kello 23:een saakka.

Juttua päivitetty 30.6.2020 klo 20.10 tuoreilla tiedoilla Muhoksen palon tilasta.

Suosittelemme