Hyppää sisältöön

Suomenlinnan lauttojen matkustajamäärät herättävät huolta – liikennöitsijät: koronarajoituksia ei ole rikottu

Suomenlinnaseuran mukaan pitkät jonot ja runsaat matkustajamäärät ovat aurinkoisina päivinä herättäneet huolta ja hämmennystä.

Suomenlinnan lautta kauppatorin rannassa helsingissä.
HSL:n mukaan lauttojen matkustajamääriä koskevia rajoituksia on purettu samaan tahtiin muiden koronarajoitusten kanssa. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Tero Valtanen

Helsingin Kauppatorin ja Suomenlinnan väliä liikennöivien lauttojen matkustajamäärät herättävät huolta. Suomenlinnaseuran hallituksen jäsenen Katja Pallasmaan mukaan viime viikon aurinkoisten päivien pitkät jonot lautoille hämmensivät sekä matkustajia että saarella.

– Kyllähän tämä on hämmennystä ja huoltakin herättänyt.

Asiasta on käyty keskustelua myös Facebookissa Viaporilaiset-ryhmässä.

Lauttaliikennettä operoivan Helsingin seudun liikenteen (HSL) viestinnän asiantuntija Tuija Ruoho kuitenkin vakuuttaa, että lautoilla ei ole rikottu koronarajoituksia. Ruoho kertoo, että lauttojen matkustajamääriä on lisätty asteittain.

– Alusten matkustajamäärien rajoituksia on purettu pikku hiljaa samaan tahtiin muiden koronarajoitusten kanssa.

Ruohon mukaan ensin lautoille otettiin kolmasosa normaalista maksimimäärästä, sitten puolet, ja nyt rajoitus on 75 prosenttia tavanomaisesta matkustajien maksimimäärästä. Viimeisin muutos matkustajamääriin tehtiin noin viikko sitten.

Facebookissa käydyssä keskustelussa puolestaan toinen lauttaliikennöitsijä, JT-Line Oy, kertoo lautoille otettavan vain tällä hetkellä sallitun määrän ihmisiä.

Aurinkoinen sää houkutteli kannelle

Katja Pallasmaan mukaan matkustajat ovat saarelle erittäin tervetulleita ja yrittäjille erittäin tärkeitäkin. Hän kuitenkin toteaa, että liikennöitsijät voisivat rajoitusten noudattamisen lisäksi parantaa esimerkiksi tiedotusta.

– Asettaa aluksiin ja niiden läheisyyteen suurempia kylttejä, jotka muistuttavat muun muassa turvaväleistä.

Pallasmaa sanoo, että ihmisten tulisi myös itse muistaa vastuunsa turvaväleistä ja suositusten noudattamisesta.

HSL:n viestinnän asiantuntija Tuija Ruoho sanoo, että esimerkiksi viime viikonloppuna aurinkoinen ja lämmin sää houkutteli suuren määrän matkustajia erityisesti kansipaikoille.

– Lautan kannella oli huomattavasti enemmän matkustajia kuin sisätiloissa, joissa oli tilaa matkustaa väljästi, Ruoho sanoo.

Ruoho muistuttaa, että ylipäätään aurinkoisina kesäviikonloppuina kaikki eivät välttämättä mahdu haluamansa lautan kyytiin.

– Matkaan kannattaa varata sen verran reilusti aikaa, että perille ehtii seuraavallakin lautalla.

HSL:n mukaan Suomenlinnaan liikennöi kolme erilaista lauttaa ja niillä on eri maksimimatkustajamäärät.

Suosittelemme sinulle