Hyppää sisältöön

Analyysi: On vain ajan kysymys, milloin keskustan puheenjohtajakisa käynnistyy – eikä se ole mikään ihme

Tuoreet puoluekannatusluvut eivät armahda Katri Kulmunia, politiikan erikoistoimittaja Ari Hakahuhta kirjoittaa.

Annika Saarikon (oik.) ratkaisua odotetaan elokuussa, haastaako hän keskustan nykyisen puheenjohtajan Katri Kulmunin. Saarikko esitteli Kulmunille Kaarlo-vauvaansa tammikuussa keskustan kokouksessa Helsingissä. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Paine puheenjohtajakisaan keskustassa on kova. Joidenkin keskustalaisten mukaan myös paine puheenjohtajan vaihtamiseen kasvaa.

Ylen tuoreen puoluekannatuskyselyn luvut eivät armahda nykyistä puheenjohtajaa Katri Kulmunia. Kannatus ovat kyllä hivenen suurempaa kuin esiintymiskoulutuskohun alkaessa, mutta edelleen liian vähäistä.

Keskustan kannatus nousi toukokuun 10,7 prosentista kesäkuun 11,4 prosenttiin. Nousua tuli 0,7 prosenttiyksikköä. Kannatus on edelleen selvästi heikompaa kuin eduskuntavaaleissa (13,8 %). Ja tuon vaalin tulos oli puolueen huonoin sataan vuoteen.

Taloustutkimuksen suuntaa-antavien viikkotulosten perusteella keskustan kannatusluvut olivat parhaat heti sen jälkeen, kun Katri Kulmuni oli eronnut valtiovarainministerin tehtävästä.

Usko nousuun Katri Kulmunin johdolla alkaa hiipua keskustassa

Puolueväen näkökulmasta keskustan kannatus on aivan liian pieni ensi kevään kuntavaaleja ajatellen. Tosin pelkkä puheenjohtajan vaihtaminen ei takaa puolueelle parempaa menestystä, jos keskusta ei pysty puhuttelemaan paremmin äänestäjiä.

Keskustassa osalla alkaa usko loppua nousuun Kulmunin johdolla. Kulmunista ei toistaiseksi ole tullut visionääriä, joka olisi kirkastanut puolueen suuren linjan ja maalannut uskottavan tulevaisuudenkuvan. Hallitusneuvottelujen saavutusten peräänkatsominen ja taistelu koronavirusta vastaan on vienyt ajan ja voimat.

Vaikka Katri Kulmunin valinnasta puheenjohtajaksi ei ole vielä vuottakaan, keskustaväestä osa on palaamassa vanhaan hokemaan: mikään ei friskaa puoluetta ja nosta kannatusta paremmin kuin kunnon puheenjohtajakisa.

Keskustan tilanne on historiallisen huono. Nyt puolueaktiivit miettivät ensisijaisesti puolueen kohtaloa, ei yksittäisen puheenjohtajan kohtaloa.

Esimerkiksi Ylen keskustavaikuttajille tekemässä kyselyssä mieli muuttui neljässä kuukaudessa.

Vielä helmikuussa vain neljäsosa vastanneista keskustavaikuttajista kaipasi Kulmunille vastaehdokasta tämän vuoden puoluekokoukseen. Kesäkuussa vastaehdokasta halusi jo yli puolet, 60 prosenttia vastaajista.

Äitiyslomalla ollut Annika Saarikko palaa tiede- ja kulttuuriministeriksi elokuussa. Saarikko saapuu keskustan kokoukseen, jossa valittiin uusi valtiovarainministeri, Helsinki 8. kesäkuuta. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Nyt keskustassa odotetaan Annika Saarikon ratkaisua

Katri Kulmuni on ehdolla puheenjohtajaksi Oulun puoluekokouksessa syyskuun alussa. Tiede- ja kulttuuriministeriksi elokuussa palaavan Annika Saarikon (kesk.) ratkaisua odotetaan loppukesästä. Saarikon lähtö puheenjohtajakisaan on erittäin todennäköistä, mutta ei satavarmaa.

Ajatus puheenjohtajaehdokkuudesta voi poltella muitakin. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen miettinee ainakin hiljaa itsekseen tai laajemmin tukijoidensa kanssa, kannattaako tässä vaiheessa poliitikon uraa lähteä puheenjohtajataistoon.

Lisäksi arvuutellaan elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) kiinnostusta sekä sitä, olisiko yksi puolueen varapuheenjohtajista, kansanedustaja Petri Honkonen valmis tavoittelemaan muutakin kuin varapuheenjohtajan paikkaa.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) on jo ilmoittanut, ettei ole kiinnostunut tässä vaiheessa puheenjohtajaehdokkuudesta viime vuoden hopeasijan jälkeen. Kaikkonen perusteli ratkaisuaan ennen puoluekokousta perheeseen syntyvällä lapsella.

Keskustan muut ministerit tai eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) tuskin ovat kiinnostuneita ehdokkuudesta. Kansanedustaja Markus Lohi (kesk.) on samasta Lapin vaalipiiristä kuin Katri Kulmuni, se käytännössä torppaa Lohen ehdokkuuden.

Haussa on jänis, kirittäjäehdokas puheenjohtajakisaan

Jotkut keskustalaiset pitäisivät hyvänä, jos puheenjohtajakisaan löytyisi – yleisurheilutermein – jänis. Uskottava ehdokas – kirittäjä – saisi puheenjohtajakisan liikkeelle ja estäisi mahdollisen Kulmunin ja Saarikon kaksintaistelun.

Ehdokkaita jäniksiksi on harvassa. Jänis riskeeraa poliittisen uransa, jos ehdokas, jolle hän on avannut kisan, ei voitakaan.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen ei voi alkaa pelkäksi jänikseksi. Hän riskeeraisi asemansa eduskuntaryhmän johdossa ja tuhlaisi poliittista pääomaansa. Jos Kurvinen lähtisi puheenjohtajakisaan, ratkaisun takana olisi arvio menestymisen mahdollisuudesta.

Voi olla, että jänistä ei löydy. Todennäköisesti useimmat, elleivät kaikki, odottavat nyt, mihin Annika Saarikko päätyy harkinnassaan. Sen jälkeen pelitilanne selkiytyy.

Ja jos Saarikko haastaa Kulmunin, voi olla, ettei muita ehdokkaita enää tulekaan.

Katri Kulmuni esitteli Keskustan uudistettua tunnusta puoluetoimiston edustalla 13. kesäkuuta. Takana oli ero valtiovarainministerin tehtävästä ja päätös pyrkiä puheenjohtajaksi jatkokaudelle. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Katri Kulmunin ja Annika Saarikon kaksintaistelu voisi olla repivä

Jos puheenjohtajakisa käydään kaksintaisteluna, se voi olla repivä. Saarikko arvioidaan keskustalaisittain Kulmunia liberaalimmaksi, vapaamielisemmäksi. Mahdollisten ehdokkaiden poliittinen linjaero ei kuitenkaan ole puoluetta jakava railo.

Tukijoiden välinen kamppailu voisi olla henkilöön menevää parjausta. Jako pohjoiseen ja etelään voisi syntyä.

Vaihtoehdot puheenjohtajakisalle enemmän tai vähemmän huonoja

Nykyinen puheenjohtaja Katri Kulmuni taistelee paikastaan.

Kulmuni aloittaa ensi viikolla laajan Suomea kiertävän piirikierroksen. Kierroksen voi nykytilanteessa tulkita enemmän tai vähemmän puheenjohtajakampanjaksi, vaikka varsinainen tavoite onkin keskustalaisten herättely kuntavaaleihin.

Puolueelle muut vaihtoehdot kuin kunnon puheenjohtajakisa näyttävät tässä vaiheessa huonoilta. Siltikin epävarmaa olisi, kirkastaisiko henkilövaali keskustan tavoitteita äänestäjille.

Jos Katri Kulmuni jatkaisi syksyllä puheenjohtajana ilman puheenjohtajakisaa, saattaisi puolue jäädä epämääräisyyden tilaan.

Voiko hallituspuoluetta nykyisin johtaa käytännössä, jos ei ole itse ministeri? Johtaako keskustaa Kulmuni vai keskustan hallitustyöskentelyä johtava valtiovarainministeri Matti Vanhanen? Yrittääkö Kulmuni paluuta ministeriksi?

Tämän vaihtoehdon eduksi voisi laskea sen, että Kulmunille jäisi aikaa täyspäiväiseen kuntavaalikampanjan vetämiseen. Se voisi parantaa keskustan lähtökohtia vaaleihin. Puheenjohtaja saisi yrittää puolueen profiilinnostoa, erottautumista muista.

Tosin, jos Kulmuni olisi kovasti eri mieltä kuin maan hallitus, saisi keskusta helposti niskaansa syytökset kaksilla rattailla ajamisesta: kuntavaalikampanjassa puheenjohtaja puhuu toista kuin hallituksessa keskustan ministerit tekevät.

Piirikierros voi paljastaa Kulmunille, mikä on hänen kannatuksensa

Katri Kulmuni tuskin luopuu puheenjohtajuudesta oma-aloitteisesti. Jos näin kuitenkin kävisi – vaikkapa heinäkuun piirikierroksen jälkeen – ja esimerkiksi Annika Saarikko taputettaisiin ilman vastaehdokasta puheenjohtajaksi, jäisi puolueeseen jonkin kokoinen pettyneiden joukko.

Kulmunin kannattajat kokisivat, että Kulmuni joutuisi kohtuuttomasti kärsimään esiintymiskoulutuksensa sotkuista ja hänet tuupattaisiin syrjään.

Lisäksi on heitä, joiden mielestä Annika Saarikon ei olisi pitänyt asettua Antti Kaikkosen tueksi viime vuoden puheenjohtajakisassa Kulmunia vastaan. Nämä kaksi, osittain päällekkäistä joukkoa saattaisivat puristaa nyrkkiä taskussa vaalittomassa valinnassa ja taas puoluetta kalvaisi sisäinen eripura.

Puheenjohtajavaalista voisi tulla puhtia kuntavaaleihin

Puheenjohtajavaali voi jakaa, mutta myös koota joukkoja. Nyt puheenjohtajakisa voisi puhdistaa ilmaa puolueessa. Keskustassa on edelleen legendaarisessa maineessa vuoden 1980 puheenjohtajavaalin Paavo Väyryselle hävinneen Johannes Virolaisen tokaisu: "kansanvalta on puhunut, pulinat pois".

Puheenjohtajavaali saattaisi palauttaa keskustan kuuluisan kenttäväen uskon puolueeseen ja parantaa intoa tehdä kuntavaalityötä syksystä alkaen. Tosin viime syksyn puheenjohtajakisa ei keskustan kannatuslukuja nostanut, joten takuuvarma keino ei puheenjohtajakisakaan ole.

Vuoden 2017 kuntavaaleissa keskusta sai 17,5 prosentin kannatuksen. Ylen kyselyssä kannatus on nyt kuutisen prosenttiyksikköä heikompi.

Ehdokkaita kuntien valtuustoihin on vaikea haalia vaaleihin, jos taivaanrannassa häämöttää tappio. Eduskuntavaaleja huonompi kannatus Ylen kyselyssä ja uuden vaalitappion pelko eivät innosta.

Nyt tarvitaan jotakin, joka sytyttää keskustalaiset kuntavaaleihin. Uusi, kesäkuussa julkaistu puolueen logo ei riitä.

Voit keskustella jutusta perjantaihin 3.7.2020 kello 23 asti, klikkaa jutun alla keskustele-painiketta.

Lue lisää:

Ylen kannatusmittaus: SDP:n suosio taipui laskuun, vihreät luisussa ja PS jatkaa entisissä lukemissa kohuista huolimatta

Seppo Kääriäinen keskustan johtajakisasta: Kilpailu ei ole miehiltäkään kielletty

Ylen kysely: Keskustavaikuttajien mieli muuttui ja suurin osa haluaa nyt Katri Kulmunille haastajan puheenjohtajakisaan – "Tulos tai ulos"

Suosittelemme sinulle