Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Kuopiolainen Joonas Kaskenaho rakentaa hirsikoulua pienille pojilleen – maaseutukoulun hiilijalanjälki on poikkeuksellisen pieni

Julkisen puurakentamisen määrä halutaan tuplata lähivuosina. Katso videolta, miten sisäilmaongelmia ehkäistään jo rakennusvaiheessa.

Rakennusliike Salmisen vastaava työnjohtaja Joonas Kaskenaho poikiensa Vilhon ja Väinön kanssa.
Kuopiolainen Joonas Kaskenaho on sattumalta rakentamassa poikiensa Vilhon ja Väinön tulevaa opinahjoa. Kuva: Antti Karhunen / Yle
Anna Ronkainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuopion Kaislastenlahteen on kohonnut koko Suomen mittakaavassa poikkeuksellinen koulu- ja päiväkotirakennus.

Tuleva von Wrightin koulu on rakennettu hirrestä ja se on varusteltu maalämmöllä sekä aurinkosähköä tuottavilla paneeleilla.

Rakennuksen energiansäästö tulee olemaan suurta: kaupunkialueelle rakennettavaan perinteiseen kouluun verrattuna hiilijalanjälki on lähes puolet pienempi.

– Ensisijaisesti tällä tavoitellaan turvallista ja terveellistä rakennusta, missä lasten on hyvä olla, korostaa rakennuttajapäällikkö Panu Kangasniemi Kuopion tilakeskuksesta.

Maaseutualueelle valmistuva hirsikoulu on kuitenkin esimerkki tulevaisuuden puurakentamisesta, jonka tavoitteet ovat kovat.

Hiilijalanjäljen pienentämiseksi puurakentamisen määrä halutaan tuplata lähivuosien aikana.

Syksyllä tullaan myös julkistamaan Ympäristöministeriön valmistelemat puurakentamisen kansalliset tavoitteet.

Kuopion kaupungin tilakeskuksen rakennuttajapäällikkö Panu Kangaslampi.
Kuopion tilakeskuksen rakennuttajapäällikkö Panu Kangasniemi kertoo olevansa ylpeä Kaislastenlahteen syksyllä valmistuvasta hirsikoulusta. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Puurakentaminen aiempaa kustannustehokkaampaa

Kuntien osalta puurakentamisen määrä vaihtelee paljon, vaikka asenneilmapiiri on parempi kuin koskaan.

– Nyt ollaan valmiita ottamaan osaa maailman trendiin. Esimerkiksi ympäristökysymykset ovat nousseet kevään aikana aivan eri tavalla valtakunnan keskusteluun, sanoo Metsäkeskuksen Ratkaisu on puussa -hankkeen projektipäällikkö Arto Yletyinen.

Kuopiossa hiilineutraalius on kirjattu myös kaupungin strategiaan. Puurakentamisen lisääminen on osa strategiaa.

Vähitellen näin tulisi olla kaikissa kunnissa, mutta tällä hetkellä vain 60 prosenttia kunnista mainitsee tavoitteissaan ympäristöystävällisyyden.

Rakennustyö Salmisen työnjohtaja, Kuopion kaupungin rakennuttajapäällikkö ja Suomen Metsäkeskuksen projektipäällikkö pohtivat puun käyttöä julkisrakentamisessa. Esimerkkikohteena on Kuopion Kaislastenlahden uusi hirsirakenteinen koulu ja päiväkoti.

Kuopion kaupunki haluaa panostaa tulevaisuudessa myös hirsirakentamiseen, joka sopii paremmin maaseutualueille.

– Puurakentaminen on nykyään jo hyvin kustannustehokasta. Pelkästään yksikköhintaa ei kannata tuijottaa vaan myös esimerkiksi käytönaikaisia kustannuksia, rakennuttajapäällikkö Panu Kangasniemi muistuttaa.

Suomen metsäkeskuksen projektipäällikö Arto Yletyinen.
Ratkaisu on puussa -hankkeen projektipäällikkö Arto Yletyisen mukaan tavoitteena on saada kuntia vielä enemmän painottamaan strategioissaan ympäristöystävällisyyttä. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Terveysvaikutukset kiinnostavat

Metsäkeskuksen keväällä käynnistyneessä Ratkaisu on puussa -hankkeessa selvitetään parhaillaan puun käyttöä kuntien rakentamisessa.

Pohjois-Savossa projektipäällikkönä toimivan Arto Yletyisen mukaan keväällä selvisi muun muassa se, että terveys- ja hyvinvointivaikutukset kiinnostavat kunnissa yllättävän paljon.

– Kaikissa kunnissa ei kuitenkaan ole tiedossa se, että aina ei tarvitse valita sitä halvinta rakentamistapaa, muistuttaa Yletyinen.

Puurakentamisen terveysvaikutuksista on jo jonkin verran näyttöä maailmalla.

Tutkimusten mukaan puun käyttö esimerkiksi sisäpinnoissa alentaa stressiä, laskee syketasoa ja parantaa oppimistuloksia.

– Sisäilma jo täällä työmaalla on ollut aivan erilainen, kuvailee Kuopion tilakeskuksen rakennuttajapäällikkö Panu Kangasniemi tyytyväisenä.

Myös Suomessa selvitetään parhaillaan puurakentamisen vaikutuksia terveydelle.

Kuopion Kaislastenlahden uuden koulun hirsiseinää.
Kuopion Kaislastenlahteen kohoava koulu-ja päiväkotirakennus on rakennettu kotimaisesta hirrestä. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Paikalliset innostuneita tulevasta hirsikoulusta

Kuopion Kaislastenlahteen valmistuva hirsikoulu on kiinnostanut paikallisia asukkaita kovasti.

Palaute on ollut lähes yksinomaan myönteistä. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että moni pitää hirsirakennuksia terveellisinä.

– Se varmasti onkin yksi keino, millä sisäilmaongelmia saadaan hillittyä. On kuitenkin muistettava myös rakentamisenaikainen kosteudenhallinta ja esimerkiksi sääsuojaus, muistuttaa vastaava työnjohtaja Joonas Kaskenaho.

Hirsikoulun rakentamisessa mukana oleminen on Kaskenaholle harvinainen projekti, koska vastaavia ei juuri ole tehty.

Se on erikoinen hänelle myös siitä syystä, että loppuvuodesta valmistuvassa rakennuksessa aloittavat tulevaisuudessa koulutiensä miehen omat pojat.

– Onhan tämä semmoinen once in a lifetime -tilaisuus [kerran elämässä], nauraa Kaskenaho.

Lue lisää:

Ministerit kehuvat lisäbudjetin satsauksia joukkoliikenteeseen ennätyksellisiksi ja talot halutaan rakentaa nyt puusta

Hallitus panee puurakentamiseen vauhtia tarjoamalla rahaa – Professori: Voi tuoda jopa 6 000 työpaikkaa, mutta olemme yhä Ruotsia jäljessä

Betonisen kerrostalon hiilijalanjälki on jopa 75 prosenttia isompi kuin puisen – puukerrostaloja rakennetaan nyt erityisesti Tampereella

Keskustele aiheesta 9.7.2020 klo 23 saakka.

Suosittelemme