Hyppää sisältöön

Lammastilallisen tuomio koveni hovissa – törkeä eläinsuojelurikos ja pysyvä eläintenpitokielto

Hovioikeus myös hylkäsi syytteen markkinointirikoksesta.

Lammas
Törkeästä eläinsuojelurikoksesta tuomitulla lampurilla oli satoja lampaita. Kuva on arkistosta eikä lammas liity tapaukseen. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle
Ilona Pesu

Lammastilallisen saama rikostuomio on muuttunut Itä-Suomen hovioikeudessa.

Kymenlaakson käräjäoikeus katsoi aiemmin, että lampuri oli syyllistynyt perusmuotoiseen eläinsuojelurikokseen tapauksessa, jossa lampaiden hoitoa oli laiminlyöty.

Itä-Suomen hovioikeus päätyi pitämään tekoa törkeänä eläinsuojelurikoksena. Samalla lampurille määrätty eläintenpitokielto muuttui määräaikaisesta pysyväksi, ja se laajennettiin koskemaan lampaiden lisäksi muut tuotantoeläimet.

Käräjäoikeuden antamalle markkinointirikostuomiolle ei sen sijaan löytynyt hovissa näyttöä, ja syyte hylättiin.

Useita laiminlyöntejä

Hovioikeuden ratkaisu liittyy tapaukseen, jossa lampaita oli muun muassa kuljetettu teurastettavaksi omatekoisella perävaunulla, jossa eläimillä ei ollut suojaa kylmyydeltä ja viimalta.

Lampuri oli myös lyönyt lampaitaan hangonvarrella, ja eläimet olivat olleet aliravittuja ja nähneet nälkää.

Kymenlaakson käräjäoikeus katsoi lampurin syyllistyneen eläinsuojelurikokseen, ympäristönsuojelulain rikkomiseen ja markkinointirikokseen. Sekä syyttäjä että vastaaja valittivat käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen.

Syyttäjä vaati muun muassa tuomion koventamista ja eläintenpitokiellon muuttamista pysyväksi. Hovioikeuden ratkaistavaksi tuli kysymys siitä, oliko teon kohteena ollut suuri määrä eläimiä ja oliko teko ollut kokonaisuutena törkeä. Hovioikeus otti tässä eri kannan kuin käräjäoikeus.

Vastaaja vaati muun muassa markkinointirikostuomion hylkäämistä tai muuttamista elintarvikerikkomukseksi sekä vankeusrangaistuksen alentamista sakoiksi. Näistä markkinointirikostuomiota koskeva valitus meni hovissa läpi.

Kahdeksan kuukautta ehdollista

Hovioikeuden ratkaisun mukaan lampuri tuomitaan yhteensä kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen törkeästä eläinsuojelurikoksesta ja ympäristönsuojelulain rikkomisesta.

Käräjäoikeudessa seuraamus oli kuuden kuukauden ehdollinen vankeusrangaistus.

Hovioikeuden ratkaisuun voi hakea muutosta, jos korkein oikeus myöntää valitusluvan.

Lue myös:

Lampaitaan hakanneen miehen teko ei ollut törkeä – ei lyönyt kaikkia ja oli hankkinut lampaille lääkkeet loisia vastaan

Lammastilalla paljastui järkyttävä näky – 80 lammasta löytyi kuolleina pitkin tilan maita

Suosittelemme sinulle