Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Päivö-myrsky teki tuhojaan etenkin idässä, torstaina noin 9000 sähkötöntä taloutta – Pohjois-Karjalassa hätänumeroon ei saanut kaikkialla yhteyttä

Suomen yllä on vielä keskiviikkona liikkunut rankkasateita. Lähetä meille kuva tai video yön tuhoista.

Päivö-myrskyn tuhoja
Tekijät
Avaa Yle-sovelluksessa
  • Suomen yli pyyhki tiistaina ja keskiviikon vastaisena yönä Päivö-myrsky, joka piti pelastuslaitokset kiireisinä ja katkoi kymmeniltä tuhansilta sähköt Itä-Suomessa.
  • Keskiviikkona myrskyä seurasivat sade- ja ukkoskuurot. Paikoin sadetta tuli 12 tunnin aikana yli 30 milliä.
  • Yle seurasi Päivö-myrskyn matkaa tiistaina ja keskiviikon vastaisena yönä tässä artikkelissa.

Suomen yli tiistaina pyyhkinyt ja keskiviikon vastaisena yönä pohjoiseen matkannut Päivö-myrsky on tehnyt tuhojaan erityisesti Itä-Suomessa.

Torstaiaamuna sähköt ovat palautuneet suurelle osalle talouksista. Sähkökatkokartan mukaan ennen yhtätoista torstaiaamuna sähköttä oli enää reilu 9 000 taloutta.

Sähköjä kaipaillaan tällä hetkellä lähinnä itäisessä Suomessa. Päivö-myrsky teki tuhojaan Suomessa tiistaista keskiviikkoaamuun. Keskiviikkona Ilmatieteen laitoksella ei enää ollut muita voimassa olevia varoituksia kuin metsäpalovaroitus Ahvenanmaalla.

Energiateollisuuden mukaan myrsky katkaisi sähköt yhteensä jopa 100 000 asiakkaalta. Suomessa Päivö-myrskyn jäljiltä olevien sähkökatkosten määrän tiedotuksessa on ilmennyt ongelma. Verkossa oleva Energiateollisuuden sähkökatkoskartta näyttää lyhyin väliajoin hyvin paljon toisistaan poikkeavia lukuja.

Luvut ovat vaihdelleet aamupäivästä alkaen noin 44 000:n ja 15 000:n välillä. Sähkökatkosten oikea määrä on runsaat 30 000, kertoo Energiateollisuuden energiaverkkojen johtaja Kenneth Hänninen Ylelle hiukan ennen viittä keskikiviikkoiltana.

Ongelma johtuu Hännisen mukaan siitä, että sähköyhtiö Savon Voiman ja PKS Sähkönsiirron alueiden sähkökatkokset välillä näkyvät ja välillä eivät näy katkoskartassa.

PKS Sähkönsiirto Oy vastaa sähköverkon rakentamisesta sekä kunnossapidosta Pohjois-Karjalassa ja itäisessä Savossa.

Paikoin sähköverkot ovat täysin tuhoutuneet, mikä hidastaa sähköjen palauttamista.

Myös Pielisen rannalla Pohjois-Karjalassa Lieksassa herättiin aamuun tutkimaan myrskyn tuhoja.

– Joka paikassa kolisi ja tuuli yöllä. Oli hirveä aallokko, vesi oli harmaana. Pihaan kaatui liiterin päälle puu. Vieläkin tuulee kovaa, Pielisen rannalla kesää viettävä Mirja Kähkönen kertoi keskiviikkoaamuna.

Aamu alkaa nyt kesämökillä sillä, että tulet viritellään puuhellaan, kun sähköjä ei ole.

Puu kaatunut myrskyssä pikkumökin päälle.
Päivö-myrsky kaatoi puun kesämökin liiterin päälle Lieksassa Pielisen rannalla keskiviikon vastaisena yönä. Kuva: Harri Kähkönen

Myrsky on kaatanut puita runsaasti ja sähköjen palauttaminen voi viedä useita useita päiviä aina Etelä-Savosta Kainuuseen ulottuvalla alueella.

Pohjois-Karjalassa myrsky kaatoi puita talojen ja autojen päälle sekä sähkölinjoille ja teille. Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksella on ollut lähes 500 tehtävää illan ja yön aikana.

Kainuussa Päivö-myrsky vei sähköt 7 000 kotitaloudelta. Vikoja korjattiin keskiviikkona sateisessa ja melko tuulisessa säässä. Ennen ilta viittä Kainuussa oli yhä 900 sähkötöntä kotitaloutta. Sähköyhtiö Kajave arvioi, että sähköt saadaan palautettua kaikille asiakkaille torstain aikana, mikäli säätilanne ei huonone.

Keskiviikkoaamuun mennessä Kainuun pelastuslaitos oli saanut noin 70 vahingontorjuntatehtävää. Tehtävät johtuivat suurimmilta osin tuulesta.

Pohjois-Savon alueella pelastuslaitoksella on ollut noin 300 tehtävää eilisen illan, yön ja tämän aamun mittaan. Suurin osa illan ja yön vahingontorjuntatehtävistä on liittynyt kaatuneisiin puihin, mutta myös veneitä on lähtenyt irti kiinnityksistään ja peltikattoja repeytynyt pois paikoiltaan tuulen voimasta.

Etelä-Savon pelastuslaitokselle kertyi tehtäviä noin 200 yön aikana. Etelä-Savossa Järvi-Suomen Energian alueella sähköittä oli vielä 4 100 taloutta.

Keskiviikkona kuuden aikaan aamulla ilman sähköjä oli Savon Voiman Verkon alueella noin 26 000 kotitaloutta.

Korjaustyöt ovat käynnissä alueella. Vikapaikkojen paikannukseen käytössä on kaksi helikopteria.

Torstaiaamuna PKS:n alueella oli kello 9.30 sähköttömänä on noin 4 300 asiakasta. Korjaustöiden hitaus johtuu ennen kaikkea vikapaikkojen runsaasta määrästä ja niiden paikantamisesta. Eniten vikoja on tällä hetkellä Juuassa, Nurmeksessa, Liperissä, Lieksassa, Valtimolla ja Tuusniemellä. PKS:n mukaan suurimmalle osalle asiakkaista sähköt saadaan palautettua vielä torstain aikana.

Vikoja on ollut rajaamassa ja korjaamassa läpi yön ja aamun kaikkiaan 70 verkostoasentajaa, metsureita, motoja ja koneurakoitsijoita sekä toimihenkilöitä. Korjaustöitä maastossa ovat kuitenkin vaikeuttaneet vaaralliset olosuhteet.

Aamun aikana vika-alueita on paikannettu ja rajattu pienemmiksi, että on päästy suunnitelmalliseen ja laajamittaiseen korjaustyöhön myrskytuulten laannuttua. Vikojen paikannukseen on saatu avuksi myös helikopteri.

Pohjois-Karjalan Lieksassa on havaittu myös vesihuollossa on laajoja häiriöitä. Myrsky on katkonut sähköjä eri puolin Lieksaa sijaitsevista pumppaamoista, ja puhtaasta vedestä on paikoin pulaa. Kaupungin vesihuoltoliikelaitos pyytää ihmisiä rajoittamaan mahdollisuuksien mukaan veden käyttöä. Vettä on riitettävä verkostossa tarvittaessa esimerkiksi sammutuksiin.

Myrsky vaikutti hätäpuheluihin

Pelastuslaitos kertoo, että myös matkapuhelinverkko on kärsinyt pahoja vauroita myrskyssä. Hätäpuhelun pitäisi mennä toisen operaattorin verkkoon, ellei oma toimi.

Paikoin verkko oli kärsinyt niin isoja häiriöitä, että puhelimet eivät välttämättä löytäneet verkkoa lainkaan.

Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö kertoo, että viimeisimmän keskiviikkona iltapäivällä tehdyn arvion mukaan hätäpuhelut toimivat taas alueella melko luotettavasti. Yksittäisiä katvealueita saattaa vielä ilmetä, mutta ne sijoittuvat kaikkein vähiten asutuimmalle seudulle.

Viime yönä kaikki Pohjois-Karjalan kuntakeskusten paloasemat miehitettiin häiriötilanteen vuoksi läpi yön. Ensi yönä tätä ei enää tarvitse tehdä.

Päivö-myrsky on aiheuttanut Itä-Suomessa laajoja matkapuhelinverkon häiriöitä. Häiriöt ovat koskeneet arviolta noin viittäkymmentä tuhatta ihmistä Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Tällä hetkellä häiriöitä esiintyy tuhansilla ihmisillä.

Teleoperaattoreiden mukaan häiriöt alkoivat tiistai-iltana ja jatkuvat edelleen. Häiriöt johtuvat myrskyn aiheuttamista vioista sähköverkossa ja matkapuhelinverkon tukiasemissa. Osalla yhteydet ovat huonot ja toisilla ne ovat kokonaan poikki.

Teleoperaattorit kertovat, että häiriötilanteen korjaus jatkunee vielä huomiseen saakka.

Sade- ja ukkoskuurot seurasivat Päivö-myrskyä

Päivö-myrskyn ulkoilureitille kaatama puu Joensuussa.
Päivö-myrskyn ulkoilureitille kaatama puu Joensuussa. Kuva: Pauliina Tolvanen / Yle

Vielä keskiviikkona Suomessa esiintyi rankkasateita ja ukkoskuuroja. Paikoin sadetta tuli 12 tunnin aikana yli 30 milliä. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan mittausasemalla satoi 32 milliä.

Kuurot liikkuivat päivällä Etelä- ja Keski-Suomessa. Keskiviikkoiltana kuurot siirtyivät maan itäosiin. Iltakahdeksaan mennessä ukkoskuuroja oltiin havaittu runsaat 600. Yön aikana kuurot väistyvät Suomen yltä.

Päivön perässä Suomeen rantautuvat rajut ukonilmat, joista varoitettiin tänään laajalti Etelä-Suomessa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Päivö-myrskyn kovin tuulenpuuska mitattiin, Kuopion Ritoniemessä, jossa tuuli ylsi puuskissa 27,4 metriin sekunnissa. Maan itäosissa puuskat olivat yleisesti noin 25 metriä sekunnissa.

Päivö-myrskyn suurin tunnissa tullut sademäärä oli 23,3 mm, joka mitattiin Kymenlaaksossa Pyhtäällä.

Pelastuslaitos raivaa tielle kaatunutta puuta Miehikkälässä.
Pelastuslaitos raivaa tielle kaatunutta puuta Miehikkälässä. Kuva: Noora-Liia Rautio

Vauriot aiheuttivat häiriöitä junaliikenteelle

Myrskyn aiheuttamat ratavauriot aiheuttivat häiriöitä junaliikenteelle usealla rataosalla, kertoo VR.

Oulusta Helsinkiin kello 7.10 lähtenyt Pendolino 66 kulki aikataulustaan noin 120 minuuttia jäljessä. Intercity 713 Kuopiosta Ouluun klo 12.39 kulki noin 45 aikataulusta myöhässä. Intercity 68 Kuopiosta Helsinkiin klo 14.24 oli noin 55 minuuttia myöhässä.

Myrskystä johtuvat ratavauriot ovat tänään viivästyttäneet myös muita kaukoliikenteen junia. Esimerkiksi Kajaanista Helsinkiin kello 6.33 lähtenyt Pendolino 64 oli aikataulustaan jäljessä noin 130 minuuttia.

VR:n mukaan Nurmeksesta klo 15.40 Joensuuhun lähtevä taajamajuna korvataan bussilla ja tilataksilla myrskyvaurioiden vuoksi. Myös Joensuusta klo 18.00 Nurmekseen lähtevä taajamajuna korvataan bussilla.

Itä-Suomessa myrskyvauriot aiheuttavat torstain aikana junaliikenteelle edelleen nopeusrajoituksia ja näistä johtuvia myöhästymisiä juna-aikatauluissa.

VR:n mukaan Kuopion ja Kajaanin väliset junayhteydet voivat olla noin 30–45 minuuttia myöhässä. Ongelmat ovat Rataliikennekeskuksen mukaan tasoristeyksien varoituslaitteissa, joista osa ei tällä hetkellä toimi sähköverkon ongelmista johtuen.

sademääräkartta
Kuva: Joonas Koskela Yle Sää

Lue myös:

Yle seuraa Päivö-myrskyä: Sähköt on yhä poikki lähes 60 000 taloudella Itä-Suomessa, Ilmatieteen laitos varoittaa rajusta ukonilmasta etelässä

Itä-Suomessa lähes 60 000 sähkötöntä taloutta – pelastuslaitos kehottaa välttämään ulkoilua

Päivö-myrsky katkaisi sähköt pahimmillaan 25 000 taloudesta Etelä-Savossa, pelastuslaitos raivasi puita teiltä ja sähkölinjoilta

Otitko valokuvan myrskystä tai sen aiheuttamista vahingoista? Voit jakaa kuvasi alla.

Katso Ylen kuvajoukkoistuksen säännöt täältä.__

Lähettämällä kuvan Ylelle joukkoistuksen yhteydessä annat oikeuden käyttää, jakaa ja tarvittaessa muokata kuvaa kaikissa Ylen palveluissa. Lähetäthän vain itse ottamiasi kuvia. Yksityistilanteissa kysy lupa kuvassa näkyviltä ihmisiltä.

Suosittelemme sinulle