Hyppää sisältöön

Kirjeenvaihtajalta: Putinin jälkeen tulee Putin

Vladimir Putin on siirtymässä kohti diktaattorikerhoa, kirjoittaa Moskovan-kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin videokokouksessa tiistaina. Kuva: Alexei Druzhinin / Itar-Tass / AOP

MOSKOVA Venäjällä päättyi tänään keskiviikkona yksi aikakausi.

Kreml näyttää luopuneen lopullisesti demokratiasta runnoessaan läpi hankkeen, jonka avulla presidentti Vladimir Putin voi jatkaa Venäjän johdossa vastaisuudessakin.

Presidentin puoli vuotta sitten esittelemän perustuslakiuudistuksen sinetöi tilanteeseen räätälöity “yleisvenäläinen äänestys”.

Alustavien tulosten perusteella operaatio onnistui loistavasti. Kun vielä äänestyksen viralliset luvut ilmoitetaan, on erityisjärjestelyin toimitettu tehtävä suoritettu: Putin voi jatkaa vallassa jopa vuoteen 2036 saakka.

Kreml naamioi operaationsa lisäämällä perustuslakiin yli 200 uutta merkintää.

Sekalaisella joukolla uudistuksia haluttiin tarjota jokaiselle jotakin. Maan perustuslakiin lisätään kirjauksia aina Jumalasta ja esi-isien muiston vaalimisesta eläinten oikeuksiin ja minimipalkkaan.

Presidentti Vladimir Putinin muotokuva oli näyttävästi esillä moskovalaisessa vaalihuoneistossa. Kuva: Maxim Shipenkov / EPA

Virallisissa kampanjoissa Putinille myönnettävästä jatkomahdollisuudesta vaiettiin täysin, eivätkä Kremliä lähellä olevat viestimetkään juuri pitäneet melua asiasta.

Usvaverho luotiin tietoisesti. Putinin kannatus laskee, eikä hänen aiemmat presidenttikautensa nollaava pykälä ollut mielipidetutkimusten mukaan (siirryt toiseen palveluun) suosittu.

Perustuslakiin kajoaminen näyttäytyy Putinin kannalta erittäin kiusalliselta. Hän korosti aiemmin useaan otteeseen, ettei aio turvata asemaansa tällä tavoin.

Lue lisää siitä, miten perutuslakihanke eteni ja mikä sen perimmäinen tarkoitus on.

Äänestykseksi kutsuttu tapahtuma itsessään oli Venäjän mittapuullakin tarkasteltuna surkea esitys.

Sen laillinen pohja ja koronavirustilanteen vuoksi määrätyt poikkeusjärjestelyt näyttivät jo etukäteen erittäin ongelmallisilta.

Äänestys alkoi viime torstaina ja se päättyy keskiviikkona heinäkuun 1. päivänä. Kuva: Anatoly Maltsev / EPA

Kansainvälisiä vaalitarkkailijoita ei maahan päästetty ja myös riippumattomien venäläistarkkailijoiden pääsyä vaalipaikoille rajattiin ennennäkemättömällä tavalla. Jopa toimittajilta estettiin pääsy joihinkin vaalihuoneistoihin

Äänestäjiä houkuteltiin uurnille lahjakorttien ja muiden palkintojen avulla.

Riippumaton Golos-vaalitarkkailujärjestö on kertonut (siirryt toiseen palveluun) sadoista vaalivilppiepäilyistä. Venäjän keskusvaalilautakunnan mukaan (siirryt toiseen palveluun) kuitenkin vakavilta rikkomuksilta on vältytty.

Kukaan ei tuntunut missään vaiheessa epäilevän, etteikö äänestyksestä saataisi Putinin tahtomaa lopputulosta. Venäjän kirjakaupoissakin on myyty (siirryt toiseen palveluun) jo jonkin aikaa maan uudistettua perustuslakia.

Lue lisää vaalitarkkailujärjestön näkemyksistä perustuslakiäänestyksestä.

Vladimir Putin on nyt siirtymässä kohti diktaattorikerhoa.

Hän voi tietysti myös jättää asettumatta ehdokkaaksi nykyisen vuonna 2024 päättyvän presidenttikautensa jälkeen.

Yhtä kaikki pelkkä mahdollisuus lähes elinikäiseen presidenttiyteen tekee hänestä yhä enemmän itsevaltaista tsaaria muistuttavan johtajan. Vapaassa demokratiassa kun ei ole tapana muuttaa perustuslakia oman aseman turvaamiseksi.

Kremlin yhtenä pääideologina tunnettu Vjatšeslav Volodin on kuuluisa lentävästä lauseestaan, jonka mukaan Venäjää ei ole ilman Putinia. Duuman puheenjohtajana toimiva Volodin kehitti myös hiljattain (siirryt toiseen palveluun) toisen, maansa järjestelmää kuvaavan lauseen: Putinin jälkeen tulee Putin.

Toisin sanoen paras vaihtoehto Putinin seuraajaksi on Putin.

Mutta vaikka hän ei ryhtyisikään enää presidentiksi, niin myös uusi putin tulee seuraamaan edeltäjänsä esimerkkiä. Putin on luonut järjestelmän, joka näyttää hänestä riippumatta kulkevan yhä itsevaltaisempaan suuntaan.

Lue lisää aiheesta:

Kirjeenvaihtajan analyysi: Korona teki Putinista bunkkerissa piileskelevän papan, jonka suosio rapautuu

Suosittelemme sinulle