Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Putinin perustuslakiuudistus sai odotetusti kansan ylivoimaisen hyväksynnän – muutos mahdollistaa Putinin jatkon vallassa jopa vuoteen 2036

Vaaliviranomaiset ilmoittivat virallisen tuloksen torstaiaamuna.

Vladimir Putinin mukaan aiempien virkakausien nollaaminen käy, jos perustuslakituomioistuin hyväksyy sen.
Vladimir Putinin neljäs presidenttikausi päättyy vuonna 2024. Kuva: Juri Kochetkov / EPA
Teemu Juhola,
Saara-Miira Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Valtaosa venäläisistä on äänestänyt perustuslain uudistamisen puolesta.

Venäjän keskusvaalilautakunnan torstaiaamuisen ilmoituksen mukaan 78 prosenttia äänestäneistä on kannattanut muutoksia, jotka mahdollistavat Vladimir Putinin jatkon presidenttinä jopa vuoteen 2036 saakka.

Keskusvaalilautakunnan mukaan äänestysprosentti oli 65.

Venäjällä päättyi keskiviikkoiltana viikon kestänyt äänestys perustuslakiuudistuksesta. Ääniä laskettiin torstaiaamuun asti.

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi on jo kyseenalaistanut jyrkin sanoin äänestyksen luotettavuuden. Navalnyin mukaan kyseessä on "valtava valhe", joka ei heijasta Venäjän kansalaisten todellista mielipidettä.

Uusitussa perustuslaissa myös ideologisia kirjauksia

Perustuslakiuudistuksella nollataan Putinin aiemmin istumat kaudet ja näin hän voi halutessaan asettua ehdolle nykyisen kautensa päättyessä vuonna 2024.

Ristiriitoja herättäneessä uudistuksessa perustuslakiin lisätään ideologisia, sosiaalisia ja poliittisia kirjauksia.

Lue lisää: Tässä jutussa Ylen Moskovan-kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen kertoo, mistä perustuslakiuudistuksessa on kysymys.

Uusitussa perustuslaissa muun muassa määritellään avioliitto naisen ja miehen väliseksi ja mainitaan, että usko Jumalaan yhdistää Venäjän kansalaisia.

Venäjän laki asetetaan uudistuksessa kansainvälisten sopimusten yläpuolelle. Perustuslakiin kirjataan minimipalkka ja eläkkeiden tarkastukset.

Perustuslakimuutokset tulevat voimaan heti, kun äänestyksen viralliset tulokset näyttävät, että enemmistö tuki pakettia.

Kansainvälisiä vaalitarkkailijoita ei päästetty seuraamaan äänestämistä. Riippumaton vaalitarkkailujärjestö Golos on raportoinut sadoista vaalivilppiepäilyistä.

Äänestäjiä myös houkuteltiin uurnille lahjakorttien ja muiden palkintojen avulla. Virallinen vaalipäivä oli 1. heinäkuuta, mutta äänestämään pystyi viikon ajan koronavirustilanteen vuoksi määrättyjen poikkeusjärjestelyjen takia.

Presidentti Vladimir Putin esitteli perustuslain uudistamishankkeen viime tammikuussa. Aiemmin uudistus on jo hyväksytty Venäjän parlamentin ala- ja ylähuoneissa, alueparlamenteissa ja perustuslakituomioistuimessa.

Lisää aiheesta:

Kirjeenvaihtajalta: Putinin jälkeen tulee Putin

Venäläisiä patistetaan “yleisvenäläiseen äänestykseen”, joka takaa Putinin vallan – Asiantuntija: Yhtä laillinen kuin Krimin kansanäänestys

Miksi ja millä tavalla Venäjä muuttaa perustuslakiaan? Listasimme viisi tärkeintä kysymystä Putinin ajamasta uudistuksesta

Kirjeenvaihtajan analyysi: Venäjän pikamarssia etenevä perustuslakiuudistus takaa Putinin vallan vastaisuudessakin

Suosittelemme sinulle