Hyppää sisältöön

Ilmakuva: Tältä Muhoksen palopaikalla näyttää kolme päivää palon syttymisen jälkeen – Metsäasiantuntija: "Melko lohduton näky"

Harvinaisen suurta paloa sammutetaan edelleen yötä päivää Muhoksen metsissä.

Muhoksen palanut metsä oli pääasiassa mäntykangasta ja sekametsää.
Risto Degerman,
Mari Jäntti

MUHOS Muhoksen metsäpalon syttymisestä on nyt kolme päivää, mutta paikoin 250 hehtaarin alueelta löytyy vielä pieniä tulipaloja ja alue savuaa voimakkaasti.

Palo on kuitenkin saatu lähes sammutettua, mutta edelleen alueella on kymmeniä henkilöitä jälkisammutustöissä.

Myös palanutta metsää paikalle katsomaan saapunut metsäasiantuntija Matti Lappalainen on päässyt sammuttamaan paloja. Metsäpalon laajuus ja raakuus yllättivät metsäasiantuntijan.

– Kävin maanantaina palon aikana alueen ympärillä ajelemassa autolla ja nyt jälkikäteen olen täällä katsellut paikkoja. Melko lohduton näky, kertoo reilut kymmenen vuotta Muhoksen metsissä kiertänyt Lappalainen.

Palanutta mäntymetsää.
Palon jälkiä keskiviikkona kuvattuna. Kuva: Risto Degerman / Yle
Metsäpalon jälkiä Muhoksella
Kuva: Timo Nykyri / Yle
Metsäoja palaneen metsän keskellä.
Kuva: Risto Degerman / Yle

Sammuttaminen on raakaa työtä

Laajan metsäpalon sammuttaminen ei käy hetkessä. Palo voi kyteä kasvustossa jopa viikkokausia, joten sammutusväkeä Muhoksen metsissä voi olla vielä pitkään.

Pelastuslaitoksen työntekijöiden lisäksi paloa sammuttamassa on myös Kainuun prikaatin varusmiehiä. Eilen illalla kymmenen aikaan paikalle saapui 23 varusmiestä: he sammuttivat palopesäkkeitä kuuteen saakka aamulla, nukkuivat muutaman tunnin ja jatkavat työtä tänään iltapäivään saakka. Heidän jälkeen varuskunnasta saapuu uusi porukka auttamaan.

Sammutusryhmä tauolle metsäpalon sammutuksen yhteydessä.
Sammutustöiden lisäksi varusmiehet ovat auttaneet myös vesiletkujen vetämisessä ja ruokahuollossa. Kuva: Risto Degerman / Yle
Palomies ajaa mönkijällä palaneen metsän keskellä.
Metsäpalon syrjäinen sijainti on ollut sammuttamisen kannalta hankala. Kuva: Risto Degerman / Yle

Alikersantti Anthony Whelan on nyt ensimmäistä kertaa palopaikalla auttamassa.

– Tämä on mielenkiintoista, ei normaalia varusmiesarkea.

Homma on fyysisesti raskasta, sillä metsäpaloa ei saada sammumaan vain vettä letkusta ruiskuttaen.

Etenkin ojien varsissa olevissa turvekertymissä on syvällä olevia palopesäkkeitä. Niihin ruiskutetaan vettä, minkä jälkeen turvekasa tulee kääntää lapiolla ja sitä heilutellaan, jotta palo saadaan sammumaan.

– Tämä on raakaa työtä, hiki on virrannut. Uni maistuu varmasti illalla pojille, Kainuun prikaatin yliluutnantti Teijo Nurmikumpu sanoo.

Uutta metsää tulee aina

Kun palo on saatu kokonaan sammutettua, voidaan hakkuut metsässä aloittaa.

Metsäasiantuntija Matti Lappalaisen mukaan jäljelle jääneet puut eivät kelpaa muuhun kuin energiapuuksi. Metsän maapohja on palanut laajalti ja useimmat puut ovat palaneet monen metrin korkeudelle saakka. Myös useita eläimiä on kuollut palossa.

Mutta ainakin yksi asia on lohdullista.

– Palaneen tilalle tulee aina uutta metsää, sitä ei voi estää. Mutta millainen ja millä aikataululla, se riippuu metsän omistajista.

Muhoksen metsäpalo.
Kuva: Risto Degerman / Yle

Keskustele aiheesta perjantaihin kello 23:een saakka!

Lue myös:

Muhoksen metsäpalo tuhonnut metsää lähes koko maan vuoden keskiarvon verran – palo saatu hallintaan, ja sääennuste on sammuttajien puolella

Muhoksen metsäpaloa vastaava roihu nähtiin viimeksi 23 vuotta sitten – nyt palon leviämiseen vaikuttivat todennäköisesti sää ja sijainti

Savu haisee Oulussa saakka, vaikka Muhoksen valtava metsäpalo on miltei sammutettu – tältä paloalueella näyttää nyt

Suosittelemme sinulle