Hyppää sisältöön

Nyt voit itse mitata uniapnean oireita omassa sängyssäsi – Aalto-yliopisto kehitti sovelluksen, josta toivotaan apua taudin diagnosointiin

Sovellus seuraa käyttäjän unta älypuhelimen mikrofonin ja antureiden avulla.

Kuva: Lasse Ansaharju / Alamy / AOP

Aalto-yliopistossa on kehitetty älypuhelinsovellus, joka auttaa tunnistamaan uniapnean oireita.

Uniapneaa sairastaa arvioiden mukaan yli 300 000 suomalaista. Taudissa hengitys katkailee nukkumisen aikana. Sen oireita ovat muun muassa kuorsaus, väsymys ja keskittymiskyvyn puute.

ApneaTracker -sovellus (siirryt toiseen palveluun) seuraa käyttäjän kuorsausta mikrofonin kautta ja nukkumisasentoa älypuhelimen antureiden avulla. Sovellus voi siis havaita hengityskatkokset. Sovellus hälyttää käyttäjän vaihtamaan asentoa, jos kuorsausta tai apnean aiheuttamaa katkonaista kuorsausta esiintyy.

Sovellus ei ratkaise ongelmaa, mutta toimii diagnosoinnissa hyvänä apuna, sillä sen avulla saadaan tietoa käyttäjän nukkumisesta usean yön ajalta, sanoo kehittämistyössä mukana ollut kliinisen neurofysiologian erikoislääkäri ja dosentti Tapani Salmi.

– Tämä ei oo lääketieteellinen laite, mutta näkisin, että tästä on lääketieteellistä hyötyä. Sovelluksen avulla voidaan mitata, kuinka pysyvästä ongelmasta on kyse.

Tällä hetkellä ilmainen beta-versio toimii Android-laitteissa, mutta sovellus on tekeillä myös muihin älypuhelimiin. Sovellusta kehitetään, kun käyttäjiä saadaan lisää.

Sovellus näyttää nukutun yön jälkeen vihreää, keltaista tai punaista siitä riippuen, kuinka paljon se on havainnut oireita yön aikana. Jos sovelllus näyttää punaista, tuloksia kannattaa seurata ja hakeutua terveydenhuollon ammattilaisen pakeille. Täysin varmaa tietoa sovellus ei pysty antamaan, sillä testaus tapahtuu kotioloissa. Kuva: Aalto-yliopisto

Ongelma: Ihmiset eivät osaa kertoa, miten nukkuvat

Uniapnean tyypillisiä yöllä esiintyviä oireita ovat esimerkiksi kuorsaus, heräily, hengityskatkokset, suun kuivuminen ja hikoilu.

Satunnainen kuorsaaminen ei erikoislääkäri Tapani Salmen mukaan ole vaarallista, mutta jatkuvat hengityskatkokset voivat olla terveydelle haitaksi. Katkoksen aikana kuorsaus sulkee hetkeksi ilmavirtauksen ja ihmisen pitää herätä, jotta ilma lähtee taas kulkemaan. Potilas joutuu silloin heräämään pahimmillaan jopa satoja kertoja yössä tietämättään.

Hoitamattomana uniapnea voi olla jopa vaarallista: heikentynyt uni voi johtaa esimerkiksi onnettomuuksiin tai tapaturmiin. Tauti myös lisää muiden terveysongelmien, kuten verenpainetaudin ja neurologisten sairauksien riskiä.

Yksi ongelma uniapnean diagnosoinnissa on se, etteivät ihmiset oikeastaan osaa kertoa, miten he nukkuvat, sanoo Salmi.

– Tavallisin syy hakeutua mittauksiin on, kun ihminen miettii, miksi aamulla väsyttää ja verenpaine on koholla.

Uniapnea on yleisintä keski-iän ylittäneillä ja ylipaino lisää riskiä. Tauti voi kuitenkin vaivata ketä tahansa. Sairastavien määrä myös nousee jatkuvasti, sillä ylipaino yleistyy ja väestö vanhenee.

Sovellus sopii kenelle tahansa, joka epäilee kärsivänsä uniapneasta tai haluaa seurata untaan. Se antaa aamuisin kokonaiskuvan yön tuloksista, ja tiedot tallentuvat sovellukseen, joten omaa nukkumista voi seurata myös pidemmällä aikavälillä. Sovelluksen tarkkuutta on tutkittu Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa.

Lue myös: Uniapnea ei katso ikää tai sukupuolta – Hanna Tuovila kärsi uniapneasta lähes 20 vuotta ennen diagnoosin saamista

Voit keskustella aiheesta perjantaihin klo 23:een asti.

Suosittelemme sinulle