Hyppää sisältöön

Entiset huippujalkapalloilijat perustivat agenttitoimiston, joka edustaa pelkästään naispelaajia – ja nyt he haluavat alallaan maailman huipulle

Naisjalkapalloilun suosion kasvu on saanut myös agentit kiinnostumaan nuorista tyttöpelaajista.

Chelsea naiset 2020
Suurin osa pelaajista haluaa nykyään pelata Englannissa. Kuva: Getty images
Hinni Hirvonen

Jalkapallon suurseurat ovat viime vuosina alkaneet panostaa naisjoukkueisiin, mikä on merkinnyt rahavirtojen kasvua. Samalla pelaaja-agenttien katseet ovat kohdistuneet lupaavien poikajunioreiden lisäksi lupaaviin tyttöjunioreihin.

– Agenttien määrä on kasvanut ja nuorista lupauksista käydään kovempaa kilpailua, pelaaja-agentti Lisa Ek myöntää Yle Urheilulle puhelimitse.

Ek työskentelee ruotsalaisessa CMG-agenttiyhtiössä, joka poikkeaa yhdessä asiassa monesta muusta agenttitoimistosta: se keskittyy yksinomaan tyttö- ja naispelaajiin. Aluksi yhtiön agentit edustivat myös miespelaajia, mutta viimeiset kolme vuotta fokus on ollut pelkästään naisissa.

– Meillä on todella paljon asiantuntijuutta ja tietoa juuri naisten jalkapallosta. Tunnemme seurat ja valmentajat ja tiedämme, millaisia organisaatiot ovat, Ek valottaa.

Hän pelasi itse pitkään Ruotsin naisjalkapallon suurseura Rosengårdissa ja Göteborg FC:ssä. Kaudella 2015–2016 EK edusti italialaista Fiorentinaa. Myös kaksi muuta työntekijää, Maria Karlsson De Cecco ja Carola Söberg, ovat entisiä jalkapalloilijoita. Danijela Rundqvist on puolestaan tuttu Ruotsin jääkiekkomaajoukkueesta. Neljällä toimintaa pyörittävällä ex-urheilijalla on 70 vuoden edestä pääsarjakokemusta kahdeksassa eri liigassa.

Lisa Ek
Lisa Ek edusti urallaan muun muassa Göteborg FC:tä. Kuva: AOP

Miesten jalkapallossa liikkuvat vielä huomattavasti isommat rahat, mutta bisnes on toisinaan rujompaa.

– On huhuttu, että alalla olisi paljon huijaamista ja jopa rikollisuutta. Uskon, että sitä on paljon enemmän miesten puolella. Naisten puolella säännöt ovat puhtaammat ja selvemmät, Ek lataa.

Kiinnostus kohdistuu entistä nuorempiin pelaajiin

Ek on huomannut, että myös tyttöjen puolella agentit ovat entistä nuorempien pelaajien perässä, vaikka poikien puolella kiinnostus herää huomattavasti aikaisemmin.

– Vielä kaksi vuotta sitten yhteyttä otettiin noin 20-vuotiaisiin pelaajiin. Nyt pelaajat ovat keskimäärin 17–18-vuotiaita.

Ek itse asioi agentin kanssa vasta 30 vuotta täytettyään, kun hän tarvitsi apua ulkomaille siirtymisessä.

– Kukaan ei ollut kiinnostunut minusta ennen sitä, Ek nauraa.

Fiorentinassa vietetty kausi jäi lopulta Ekin viimeiseksi. Viidessä vuodessa naisten jalkapallo on mennyt hurjasti eteenpäin ainakin mitä palkkoihin tulee.

– Kun pelasin Fiorentinassa, tienasin todella vähän. Sain sen verran, että pärjäsin ja sillä pystyi elämään. Luulen, että nykyään osassa italialaisseuroista maksetaan neljä kertaa enemmän. Se on saanut myös muut agentit kiinnostumaan, Ek selittää.

Jos 18-vuotiaalle tulee agentti, joka sanoo, että meidän tavoitteemme on, että voit hyvin ja toinen sanoo, että teen sinusta rikkaan ja voit pelata maailman suurseuroissa jo ensi vuonna, voi nuori pelaaja ajatella myös lyhytjänteisesti, että haluaa heti Eurooppaan

Lisa EK, pelaaja-agentti

Hän itse kannustaa nuoria pelaajia kehittymään kotimaassaan tai Pohjoismaissa ulkomaan suurliigoihin tähtäämisen sijaan.

– Meidän fokuksemme on, että ihminen voi hyvin. Jos 18-vuotiaalle tulee agentti, joka sanoo, että meidän tavoitteemme on, että voit hyvin ja toinen sanoo, että teen sinusta rikkaan ja voit pelata maailman suurseuroissa jo ensi vuonna, voi nuori pelaaja ajatella myös lyhytjänteisesti, että haluaa heti Eurooppaan, Ek sanoo.

Silloin hän yrittää puhua nuorta ympäri.

– Meistä on parempi pysytellä Pohjolassa hyvässä ympäristössä muutama vuosi pidempään, kunnes sitä tuntee itsensä rohkeaksi ja turvalliseksi ja tuntee, että selviää itsekseen uudessa kulttuurissa ja ehkä uuden kielen kanssa. Rahoja ehtii tienata myöhemmin, kun on ensin kehittynyt hyvässä ympäristössä ja samanaikaisesti voi koko ajan hyvin.

Ek näkee kuitenkin varhaisissakin yhteydenotoissa myös hyviä puolia. Alaikäisten kanssa keskusteluissa ovat mukana myös vanhemmat, mutta monesti vanhemmat pyydetään mukaan, vaikka pelaaja olisikin jo täyttänyt 18.

– Voimme aloittaa työskentelyn ja tutustumisen pelaajaan jo 15–16 vuoden iässä, vaikka hän ei olisi vaihtamassa tai lähdössä ulkomaille ennen kuin täyttää 20. Mitä paremmin oppii pelaajan tuntemaan, sitä paremmin heitä voi auttaa ja olla tukena vaikka silloin, kun tulee vammoja tai he joutuvat istumaan penkillä, Ek selittää.

Englanti kiinnostaa

Koronaviruksesta huolimatta Ek näkee naisten jalkapallon pelaajamarkkinat tällä hetkellä hyvin valoisina.

– Englannissa lähes kaikilla miesjoukkueilla on hyvä ja hyvin organisoitu naisten joukkue. He voivat maksaa hyvin, joten markkinat ovat kasvaneet jättimäisesti. Myös Italiassa on sama homma ja Espanja kasvaa koko ajan, Ek avaa.

Lisa Ek Ellen White
Lisa Ek taisteli pallosta Arsenalin Ellen Whitea vastaan Mestarien liigan ottelussa Göteborg – Arsenal vuonna 2012. Kuva: AOP

Kaikista suurimmat joukkueet panostavat usein enemmän myös naisten joukkueeseen.

– Otetaan esimerkiksi Juventus Italiassa. Kun he perustavat naisten joukkueen, ei heillä ole varaa olla melko hyvä. Heidän täytyy olla paras. Tavaramerkkinsä takia heidän on panostettava myös naisiin ja se taas maksaa.

Mutta minne pelaajat itse haluavat tällä hetkellä eniten?

Ekin mukaan yksi maa nousee ylitse muiden.

– Englantiin. Se on nyt kovinta huutoa, varsinkin kun Manchester United nousi mukaan ylimmälle sarjatasolle viime vuonna. Luulen, että monet pelaajat ovat kasvaneet miesten Englannin liigaa tv:stä katsoen. Lisäksi Englannin sarja on erityisen tasainen, mitä moni muu Euroopan sarja ei ole. Huippujoukkueet voivat menettää pisteitä häntäpään joukkueille, Ek selittää.

Myös muut sarjat pitävät kuitenkin huolen, että kilpailu pysyy kovana.

– Espanja ja Italia ovat menossa oikeaan suuntaan. Ne uhkaavat jatkossa varmasti Englannin paikkaa houkuttelevimpana sarjana.

Lue myös:

Suomi-futiksen tyttöjuniorien kehitys tyssää kriittisessä vaiheessa – entinen maajoukkuepelaaja lyö pöytään karut realiteetit: "Pitäisi tapahtua jotakin todella mullistavaa"

Naisten jalkapallo oli suosionsa huipulla, kun koronavirus iski – nyt suurseurat kiristävät kukkaronnyörejään, ja asiantuntijat pelkäävät sen tapahtuvan naisten kustannuksella

Naisjalkapalloilijoiden palkat ovat kasvussa, mutta enemmistö ei tienaa jalkapallosta riittävästi elääkseen – osa maailman huipullakin esiintyvistä jää yhä täysin ilman korvauksia

Suosittelemme sinulle