Hyppää sisältöön

Kesäterkkarit jalkautuvat nuorten pariin: ehkäisystä ja seksitaudeista voi keskustella uimarannallakin

Helsinkiläisille toisen asteen opiskelijoille suunnattu matalan kynnyksen kesäterkkaritoiminta on ollut menestys.

Kesäterkkarit Elina Järvenpää (vas.), Soile Tanska ja Henna Sipinen jakoivat kondomeja Esplanadilla Helsingin keskustassa. Kuva: Lena Nelskylä / Yle

"Hei, miten sulla menee?"

Yleensä keskustelu nuoren ja kesäterkkarin välillä käynnistyy näin. Hetken kuluttua saatetaankin puhua jo vaikkapa ehkäisystä, mielenterveysasioista tai ihmissuhteista.

Helsingin opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajien Kesäterkkari-toimintaa on siellä, missä sen kohderyhmäkin. Eli rannoilla, puistoissa ja kauppakeskuksissa. Kesäterkkarit tapaavat päivittäin useita kymmeniä nuoria, Hietaniemen uimarannalla jopa satoja.

– Tällaisissa paikoissa olemme arjen ja nuoren elämän ytimessä. Näemme ihan eri silmällä kuin koulussa, että millaista se nuorten elämä on, Kesäterkkari-toiminnan koordinaattori Soile Tanska sanoo.

Toista kesää käynnissä olevan toiminnan tarkoituksena on mahdollistaa toisen asteen opiskeluterveydenhuollon palveluiden parempi saavutettavuus nyt kesällä, kun koulut ja oppilaitokset ovat kiinni.

Tanska kertoo, että nuoret kysyvät monenlaista asioista hyvinkin matalalla kynnyksellä ja ovat silminnähden iloisia vaaleanpunaisiin t-paitoihin pukeutuneet terveydenhoitajat kohdatessaan.

– Ihmisillä on suuri kohtaamisen ja keskustelun tarve. Huomaa, että nuoret ovat ilahtuneet siitä, että voi nähdä kavereita ja on elämää ympärillä.

Erikoinen kevät kuuluu kohtaamisissa

Poikkeusoloissa vietetty kevät on isossa roolissa keskusteluissa kesäterkkareiden kanssa.

– Etäopiskelu oli rankkaa aikaa nuorille. Moni saattoi viettää valtaosan päivästään omassa huoneessaan ja koulutyön määrä ehkä yllätti. Väsymystä on ollut ilmassa ja yksinäisyydentunne vaivaa monia, Tanska selittää.

Vuoden 2020 terveydenhoitajaksi (siirryt toiseen palveluun) valittu Tanska sanoo, että moni oppilasterveydenhuollon ammattilainen varmasti pohtii, mitä tapahtuu syksyllä kun oppilaat palaavat kouluun etäopiskelukevään ja pitkän kesäloman jälkeen.

– Monella nuorella ovat terapiakäynnitkin olleet tauolla, joten omat murheet ovat jääneet kertomatta. Siellä on varmaan pakkautuneita tunteita.

Kesäterkkari Elina Järvenpää kertoo, että kohtaamiset eroavat koulun vastaanotosta toki ympäristön mutta myös keston perusteella.

– Olen ollut yllättynyt siitä, kuinka monipuolisesti nuoret kysyvät. Esimerkiksi Hietsun uimarannalla olemme puhuneet seksitaudeista ja lähetteistä. Aiheet ovat samanlaisia kuin koulussa, vaikka kohtaamiset ovat lyhyempiä. Työ on paljolti juurikin ohjaamista oikeaan paikkaan, kesäterkkari Elina Järvenpää kertoo.

Kesäterkkarit ovat saaneet nuorilta paljon positiivista palautetta. Moni pieni ja vähän isompikin pulma on saatu ratkottua yhdessä.

– Yksi nuori sanoi kerran, että näinhän sen kuuluu ollakin että terkkarit ovat siellä missä nuoretkin, että miksei kaikkialla ole näin? Tanska kertoo.

Välillä kesäterkkareiden puheille on jopa jonotettu. Järvenpää paljastaa miksi:

– Jaamme joka päivä ison kasan kondomeja ja tikkareita. Tänäänkin tapasimme poikaporukan, jotka olivat oikein kiitollisia kortsuja saadessaan. Sanoivat, että nyt ovat tyttökaveritkin tyytyväisiä.

Suosittelemme sinulle