Hyppää sisältöön

Vastaanottokeskukset ovat valmiina – ensimmäiset alaikäiset turvapaikanhakijat Välimeren alueelta saapuvat Suomeen lähipäivinä

Tällä viikolla Suomeen saapuu ilman huoltajaa 25 lasta Kreikan pakolaisleireiltä.

Morian pakolaisleiri Kreikan Lesboksella. Kuva: Orestis Panagiotou / EPA

Ensimmäiset alaikäiset turvapaikanhakijat Välimeren alueen pakolaisleireiltä saapuvat Suomeen tällä viikolla. Kyseessä on 25 lasta ja nuorta, jotka saapuvat ilman huoltajaa.

Alaikäiset ovat ensimmäinen ryhmä 175 turvapaikanhakijasta, joiden vastaanottamisesta Suomi päätti viime helmikuussa.

Maahanmuuttovirasto Migri ei kerro tarkkaa saapumispäivää, mutta saapuvien henkilöiden sijoittuminen alkaa pikku hiljaa selvitä.

– Koronaepidemian takia turvapaikanhakijat ovat aluksi kahden viikon karanteenissa Espoossa. Sen jälkeen heidät sijoitetaan alaikäisten vastaanottoon erikoistuneisiin keskuksiin, kertoo vastaanottoyksikön ylitarkastaja Mikko Välisalo Migristä.

Alaikäisille tarkoitettuja paikkoja on Oulussa, Vöyrillä, Hämeenkyrössä,Turussa, Espoossa ja Kotkassa. Sijoituspaikat täsmentyvät prosessin aikana.

Kotkassa alaikäisten turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseen odotetaan tänä kesänä noin viittätoista lasta pääasiassa Kyproksen pakolaisleireiltä. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Vaikka myöhemmin saapuvien siirtoon menee Migrin mukaan todennäköisesti vielä useita kuukausia, on vastaanottokeskuksissa jo nyt pitkälle viety valmius ottaa vastaan uusia tulijoita nopeallakin aikataululla.

Hyvää aikaa valmistautua

Vastaanottokeskuksissa ollaan tyytyväisiä siihen, että 175 turvapaikanhakijan saapuminen on ollut tiedossa jo pitkään.

– Meillä on ollut todella hyvin aikaa valmistautua. Olemme järjestelleet kuntoon uusia majoitustiloja ja lisähenkilökunnan rekrytointi on meneillään, kertoo alaikäisiin erikoistuneen Kotkan hybridikeskuksen johtaja Saija Makkonen.

Hybridikeskuksella tarkoitetaan vastaanottoyksikköä, jossa asuu sekä turvapaikanhakijoita että oleskeluluvan saaneita.

Alaikäisiin turvapaikanhakijoihin keskittyneen Kotkan vastaanottokeskuksen johtaja Saija Makkonen sanoo, että turvapaikanhakijoiden saapumiseen on ollut tänä vuonna hyvin aikaa valmistautua.

Tämän kesän tilanne turvapaikanhakijoiden saapumisessa ei loppujen lopuksi suuresti eroa vastaanottokeskusten arjesta. Keskusten perustehtävä on sijoittaa eli käytännössä majoittaa turvapaikanhakijat tarvittaessa nopeallakin aikataululla.

– Oikeastaan ainoa ero on se, että nyt alaikäisiä turvapaikanhakijoita on tiedossa paljon yhdellä kertaa, kuvailee Oravaisten vastaanottokeskuksen tilannetta maahanmuuttojohtaja Mats Hägglund Vöyrin kunnasta.

Kahden viikon karanteeni

Myös koronaepidemialla on vaikutuksensa tämän kesän turvapaikanhakijoiden saapumiseen.

Espoon lisäksi tällä tietoa ainakin Kotkassa joudutaan erityisjärjestelyihin. Myöhemmin tänä vuonna Kyprokselta Suomeen saapuvat alaikäiset turvapaikanhakijat sijoitetaan suoraan Kotkan vastaanottokeskukseen, jossa aluksi varotoimena on kahden viikon karanteeni.

Karanteeni tarkoittaa, että uudet turvapaikanhakijat voivat ulkoilla vastaanottokeskuksessa, mutta eivät esimerkiksi käyttää julkista liikennettä tai käydä kaupassa.

– Heille viedään ruoka, ja he asuvat eri talossa kuin muut tällä hetkellä vastaanottokeskuksessa olevat asukkaat, kertoo keskuksen johtaja Saija Makkonen.

Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kuluvan kesän turvapaikanhakijoiden saapumiseen liittyen useat käytännön asiat odottavat vielä tarkentumistaan. Esimerkiksi Kotkaan Kyprokselta saapuvista tiedetään tällä hetkellä käytännössä vain lukumäärä.

– Heitä tulee 15, sanoo Saija Makkonen.

Myös yksinhuoltajaperheitä

Välimeren alueen pakolaisleireiltä Suomeen tänä vuonna saapuvista 175 turvapaikanhakijasta kaikkiaan sata on sellaista alaikäistä, jotka tulevat maahan ilman huoltajaa.

Leirejä on Kreikassa, Kyproksella, Maltalla ja Italiassa.

Tällä viikolla tulevat ensimmäiset 25 ovat pääosin afganistanilaisia. Loput sadasta lapsesta ja nuoresta tulevat Migrin mukaan myöhemmin kolmessa erässä.

Vastaanottokeskuksissa on valmistauduttu uusien turvapaikanhakijoiden saapumiseen muun muassa laittamalla majoitustiloja kuntoon. Kuva Kotkan vastaanottokeskuksesta. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Suomi sitoutui helmikuussa ottamaan nimenomaan vaikeimmassa asemassa olevia turvapaikanhakijoita. Lasten lisäksi joukkoon kuuluu myös yksinhuoltajaperheitä.

Tämän viikon jälkeen Suomeen saapuu Välimeren pakolaisleireiltä vielä 150 turvapaikanhakijaa. Heidän saapumisaikataulusta ei vielä ole tarkkaa tietoa.

Vastaanottokeskuksissa kuukausia kestävästä siirto-operaatiosta odotetaan työntäyteistä ja haastavaa.

– Lasten ja nuorten kanssa toimiminen on aina myös yllätyksellistä, mutta meillä työskentelee tähän tottuneita ja motivoituneita yllättävien tilanteiden ammattilaisia. Odotamme lasten saapumista innolla, lisää Espoon vastaanottokeskuksen johtaja Marko Uuttu .

Lue lisää: Maahanmuuttovirasto sulkee 7 vastaanottokeskusta – turvapaikanhakija Omar Abdulle tutusta keskuksesta poismuuttaminen tuntuu vaikealta

Suosittelemme sinulle