Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Jussi Jokinen on tukenut Wilma Murron seiväshyppyuraa merkittävällä summalla jo vuosien ajan: "Ei mennyt ihan heti jakeluun, että tällaista voi tapahtua"

Innokkaaksi penkkiurheilijaksi tunnustautuva NHL-konkari päätti alkaa tukea lahjakasta seiväshyppääjää neljä vuotta sitten.

Wilma Murto Seiväshypyn kutsukilpailussa Somerolla juhannusaattona 19. kesäkuuta 2020.
Wilma Murto on saanut taloudellista tukea jääkiekkotähdeltä matkallaan kohti Tokion olympialaisia. Kuva: Lehtikuva
Petra Manner,
Emma Hyyppä
Avaa Yle-sovelluksessa

Kalevan kisojen kutsuvierasteltassa käytiin kesällä 2016 keskustelu, josta seurasi harvinaislaatuinen yhteistyö kahden huippu-urheilijan välillä.

Tuon keskustelun seurauksena NHL:n Florida Panthersin keskushyökkääjä Jussi Jokinen päätti alkaa tukea merkittävällä summalla seiväshypyn 18-vuotiasta huippulupausta, Wilma Murtoa, seuraavan olympiadin ajan.

Murto ei itse ollut paikalla Oulussa, sillä hän oli juuri käynyt nappaamassa 19-vuotiaiden MM-pronssia Puolassa. Aiemmin samana vuonna hän oli hypännyt 19-vuotiaiden maailmanennätystuloksen 471.

Murron valmentaja Jarno Koivunen kertoi suojatistaan innokkaaksi yleisurheilufaniksi tunnustautuvalle Jokiselle, joka oli vakuuttunut nuoren Murron poikkeuksellisesta potentiaalista.

NHL-konkari oli tuolloin jo parin vuoden ajan ajatellut, että hän haluaisi valita suomalaisen yksilöurheilijan, jonka uraa hän alkaisi tukea.

Jussi Jokinen
Jussi Jokinen palasi Ouluun viime kaudeksi. Kuva: AOP

– Jääkiekossa ja jalkapallossa suomalaisilla huipuilla palkkataso on aika erilainen kuin saman tason yksilöurheilussa. Halusin lähteä tähän olympiadiin tukemaan merkittävällä summalla, jotta Wilma pystyisi olemaan 24 tuntia vuorokaudessa huippu-urheilija. On Wilman ja taustajoukkojen päätettävissä, mihin tuo raha käytetään, Jokinen kertoo Yle Urheilulle puhelimitse.

Seiväshyppyä takapihalla

Seiväshyppääjän tukeminen on Jussi Jokiselle, 37, mieluisaa, sillä laji on tuttu jääkiekkoilijan nuoruusvuosilta Kalajoelta.

– Seivästä hypättiin velipojan kanssa takapihalla, isä oli rakentanut meille sinne oman seiväshyppypaikan. En ole kuitenkaan lähtenyt antamaan tekniikkavinkkejä Wilmalle, Jokinen naureskelee.

Jokisen suosikkilaji yleisurheilussa oli kuitenkin aitajuoksu. 14-vuotiaana viimeiset viralliset yleisurheilutuloksensa kirjauttanut Jokinen pärjäsi erityisen hyvin 60 metrin aitajuoksussa. Vuonna 1995, 12-vuotiaana, hän pinkoi matkan ikäluokkansa piiriennätysaikaan 10,20. Seuraavana vuonna aitaviidakko taittui 42 sadasosaa kovempaa.

Räjähtävyydestä on kenties ollut hyötyä myös kaukalossa, jossa Jokinen on tehnyt menestyksekkään urheilu-uran. Yleisurheilun seuraaminen on edelleen mieluisaa puuhaa vapaa-ajalla.

– Tulee seurattua tarkasti. Katson aina, kun telkkarista tulee GP-kisoja. Aiturinaisten suorituksia on ollut parin viime vuoden ajan hienoa katsoa. Harmi, että EM-kisat peruttiin, olisi ollut mitalimahdollisuuksia joka puolella.

Reetta Hurske, Annimari Korte, Nooralotta Neziri ja Lotta Harala.
Suomen pika-aiturinaiset ovat ilahduttaneet penkkiurheilijoita alkukesän kovilla suorituksillaan. Kuvassa vasemmalta Reetta Hurske, Annimari Korte, Nooralotta Neziri ja Lotta Harala. Kuva: Joonas Kämäräinen / AOP

Myös Murto aloitti kautensa vakuuttavasti ja sivusi ulkoratojen ennätystään 460 juhannuksena. Leikkaushoitoa vaatinut polvivamma kuitenkin keskeytti kauden, ja edessä on noin kuukauden kuntoutusjakso.

22-vuotias seiväshyppääjä on elänyt haastavia aikoja ennenkin. Läpimurtovuoden 2016 jälkeen Murto ei päässyt pitkään aikaan lähelle ennätystään.

– Tämä tuki on ollut erityisen merkittävä silloin, kun on ollut ja on haasteita matkalla. Kun omaa uskoa koetellaan, on iso juttu, että joku noin kovan luokan ammattilainen on uskonut tekemiseeni niin paljon, että sijoittaa siihen omistaan. Silloin taistelee vastatuulessakin kahta kovemmin, keskiviikkona tähystysleikkauksessa käynyt Murto sanoi.

12 000 euroa vuodessa

Kyseessä on merkittävä summa, 12 000 euroa vuodessa. Murto arvioi, että Jokiselta saatu summa on noin neljännes hänen vuosibudjetistaan.

– Ei mennyt ihan heti jakeluun, että tällaista voi tapahtua. Olen ollut tosi otettu siitä, että joku, jolla on niin paljon kokemusta huippu-urheilun ympyröistä, näkee minussa potentiaalia ja haluaa tukea. Erityisen hienon jutun tästä tekee se, että tämä tuki on urheilijalta urheilijalle, Murto kertoo.

Tuhat euroa kuussa on tuonut taloudellista turvaa urheilijan arkeen. Yhteistyö on sikäli poikkeuksellinen, että toinen osapuoli ei ole pyytänyt tuettavalta urheilijalta vastapalveluksia, kuten näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa.

– Ei tämä varsinaisesti mikään salaisuus ole ollut. Jussi sanoi jo silloin, kun sopimus tehtiin, ettei hän tarvitse asiasta mainintaa. Olemme kyllä puhuneet, että tämä on julki tuomisen arvoinen asia. Ihan valtavan hieno ja ihmeellinen juttu, Murto kiittelee.

Murto
Ortopedi Ilkka Räsänen operoi Wilma Murron polven tähystysleikkauksella 1. heinäkuuta. Kuva: Olivia Ranta / Lehtikuva

Ainutlaatuinen yhteistyökonsepti

Murto ja Jokinen eivät ole koskaan tavanneet, eivätkä edes puhuneet puhelimessa. Viime kaudeksi Suomeen kasvattajaseuraansa Oulun Kärppiin palannut hyökkääjä on kuitenkin lähettänyt Murrolle tsemppiviestejä arvokisojen alla.

Tänä vuonna ei arvokisoja järjestetä koronaviruspandemian takia. EM-kilpailut peruttiin kokonaan ja Tokion olympialaiset siirrettiin vuodella eteenpäin. Jokinen aikoo jatkaa Murron tukemista Tokion kisoihin asti siirrosta huolimatta.

Vuonna 2005 NHL:ssä debytoinut Jokinen on tunnettu hyväntekijä urheilupiireissä. Hän on järjestänyt vuosittain kotiseudullaan Kalajoella jääkiekko-ottelun, jonka tuotot ohjataan paikallisen urheilutoiminnan tukemiseen. Viime vuosina hän on järjestänyt Pekka Rinteen ja muiden suomalaisten NHL-tähtien kanssa golfturnauksen, jolla kerätään rahaa lapsille ja nuorille

Murto uskoo, että hänen ja Jokisen välinen yhteistyö on ainutlaatuinen suomalaisessa urheilussa. Jokinen pitää mahdollisena sitä, että hän jatkaa Murron tukemista olympialaisten jälkeenkin, mutta se päätös ei ole ajankohtainen.

– Voisin kuvitella, että haluan jatkaa urheilijoiden tukemista jatkossakin. En ole lukinnut, että pitäisi olla juuri yleisurheilijoita. Hyvin voisi olla muutamia muitakin lajeja, Jokinen pohtii.

Aitajuoksija Oskari Mörö on kertonut vastaanottaneensa itselleen tuntemattomalta henkilöltä yksittäisiä lahjoituksia. Myös kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä on kertonut Instagramissa saaneensa merkittävän tukipotin, jonka kokosivat kasaan useampi yritys ja yksityishenkilö.

Murto kertoo, että hän on keskustellut Mörön ja Mäkelän kanssa yksityisten tukijoiden merkityksestä urheilu-uralla. Seiväshyppääjän järjestely on varsin poikkeuksellinen juuri sen pitkäaikaisuuden vuoksi.

– Olisi hienoa, jos joku ottaisi tästä ideasta koppia. Ei ollut tullut mieleenkään, että urheilua voisi tukea tällä tavalla. Summan ei tarvitse olla valtava, vaan ylipäätänsä se ajatus tukemisesta on tärkeä. Yleisurheilussa ei ole helppoa päästä käsiksi sellaisiin rahoihin, mutta jos minulla olisi joskus mahdollisuus, niin tekisin mielelläni jotain vastaavaa, etenkin kun on itse saanut kokea samanlaisen tuen, Murto kertoo.

Lue myös:

Wilma Murron polvileikkaus keskellä kisakautta oli välttämätön toimenpide – elättelee toiveita kisaamisesta vielä tänä kesänä

Suomen ennätystä uhannut Wilma Murto kolhi polveaan viime viikolla eikä pysty hyppäämään – "Vaikeinta takapakissa on kysymykset"

Nyt näyttää todella lupaavalta! Wilma Murto oli rikkoa seipään SE:n – "Voisin melkein lyödä vetoa siitä, että uusi SE tulee vielä tänä vuonna"

NHL:n verkkosivuilla tehtiin "uudestaan" vuoden 2001 draft – Mikko Koivu kolmanneksi, Jussi Jokisella hurja nousu

Suosittelemme sinulle