Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Oikeudenkäynti sauditoimittajan epäillystä paloittelumurhasta alkaa Turkissa – selviääkö Jamal Khashoggin kohtalo?

Turkin viranomaisten mukaan Khashoggi tukehdutettiin ja hänen ruumiinsa paloiteltiin Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa.

Viisi ihmistä seisoo valkoisen muistokiven takana.
Jamal Khashoggin morsian Hatice Cengiz (keskellä) osallistui Istanbulissa muistohetkeen Khashoggin surman vuosipäivänä lokakuussa 2019. Paikalla olivat myös muun muassa jemeniläissyntyinen Nobel-palkittu aktivisti Tawakkul Karman (vas.) ja Washington Post -lehden omistaja Jeff Bezos (2. vas.) Muistokivessä Khashoggin nimi turkkilaisittain kirjoitettuna. Kuva: Tolga Bozoglu / EPA
Markus Myllyoja
Avaa Yle-sovelluksessa

Istanbulissa alkoi perjantaina oikeudenkäynti Turkin ja Saudi-Arabian välejä kiristäneestä toimittajasurmasta.

Oikeudenkäynnistä odotetaan lisätietoa siitä, mitä Jamal Khashoggille tapahtui Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaatissa lähes kaksi vuotta sitten ja kuinka korkealle Saudi-Arabian johtoon jäljet johtavat.

Saudiarabialainen Khashoggi katosi lokakuussa 2018 hieman ennen 60-vuotispäiväänsä mentyään sisään konsulaattiin.

Työssään Khashoggi oli kirjoittanut muun muassa yhdysvaltalaiseen Washington Post -lehteen ja kritisoinut Saudi-Arabian hallintoa. Konsulaattikäynnin tarkoituksena oli hakea asiakirjoja avioliiton solmimista varten.

Morsian, turkkilainen Hatice Cengiz odotti konsulaatin ulkopuolella, mutta Khashoggi ei koskaan palannut konsulaatista. Turkin viranomaiset uskovat, että hänen ruumiinsa paloiteltiin ja hävitettiin. Khashoggin jäännöksiä ei ole toistaiseksi löydetty.

Kahdella syytetyistä tausta saudihallinnossa

Syytteessä on nyt 20 ihmistä, joista kahta syytetään murhan järjestämisestä. He ovat Saudi-Arabian tiedustelupalvelun entinen apulaisjohtaja Ahmed al-Asiri ja maan hovin entinen neuvonantaja Saud al-Qahtani.

Muiden syytettyjen epäillään tehneen käytännön työn tukehduttamalla Khashoggin kuoliaaksi. Kukaan syytetyistä ei osallistu oikeudenkäyntiin. Kaikkia uhkaa elinkautinen vankeustuomio.

Mielenosoittaja piti Jamal Khashoggin kuvaa Istanbulissa lokakuussa 2018. Vasemmalla puolella toinen mielenosoittaja oli pukeutunut Saudi-Arabian kruununprinssiä esittävään naamariin.
Mielenosoittaja piti Jamal Khashoggin kuvaa Istanbulissa lokakuussa 2018. Vasemmalla puolella toinen mielenosoittaja oli pukeutunut Saudi-Arabian kruununprinssiä esittävään naamariin. Kuva: Erdem Sahin / EPA

Osa länsimaista sekä muun muassa Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA ovat sanoneet uskovansa Saudi-Arabian kruununprinssin Muhammed bin Salmanin tilanneen murhan.

Prinssi on kiistänyt väitteet. Muuten Saudi-Arabian viralliset kannat hallinnon osallisuudesta ovat vaihdelleet.

Khashoggin morsian kaipaa yhä oikeutta

– Toivon, että tässä oikeudenkäynnissä selviää, missä Jamalin ruumis on. Toivottavasti tulee myös todisteita hänen surmaajiaan vastaan, sanoi Hatice Cengiz uutistoimisto Reutersille.

Saudiarabialainen oikeus tuomitsi joulukuussa Khashoggin surmasta viisi ihmistä kuolemaan ja kolme vankilaan. Cengizin mukaan oikeudenkäynti ei ollut uskottava.

– Ei sitä voi kukaan pitää laillisena. Oikeutta käytiin salassa eikä tuomittujen nimiä kerrottu, Cengiz sanoo.

Khashoggin kaksi poikaa ilmoittivat toukokuussa antavansa anteeksi tappajille. Saudi-Arabiassa noudatettavan sharialain mukaan uhrin omaisten anteeksianto antaa mahdollisuuden tuomion perumiseen.

Lue myös:

Murhatun sauditoimittaja Khashoggin pojat ilmoittavat antaneensa anteeksi tappajille 22.5.2020

Yhteensä 20 Saudi-Arabian kansalaista sai syytteet toimittaja Khashoggin murhasta Turkissa 25.3.2020

Khashoggin murhan selvittämistä vaadittiin surmapaikalla Istanbulissa – sauditoimittajan kihlattu: "Siitä on vuosi, kun seisoin täällä" 2.10.2019

Saudi-Arabian kruununprinssi selitti ensimmäistä kertaa toimittajamurhaa länsimedialle: En voi tietää hallinnon miljoonien työntekijöiden toimista 30.9.2019

Sauditoimittaja Khashoggi oli monikasvoinen – eliittisuvun poika kulki maailmalla Afganistanista Yhdysvaltoihin mutta maksoi lopulta hengellään kuningashuoneen arvostelusta 3.4.2019

Suosittelemme