Hyppää sisältöön

Pienpanimoiden etämyynti koronatukitoimena hylättiin lopullisesti

Hallituslähde: Viinien ulosmyyntiä ravintoloista ei harkittu hallituksessa.

Hallituspuolueiden kärkiministereiden muodostama viisikko käsitteli asiaa eilen. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
STT

Pienpanimoiden etämyynti koronatukitoimena on kuopattu lopullisesti. Hallituslähteistä kerrotaan STT:lle, että hallituspuolueiden kärkiministerien muodostama viisikko käsitteli asiaa torstaina ja päätyi siihen, ettei pienpanimoiden etämyyntiä edistetä.

Vastuuministerinä toimiva perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) oli kertonut viisikolle, että etämyyntiä ei pystytä edistämään koronatukitoimena.

Oikeusministeriössä oli todettu jo aiemmin, että etämyyntiä ei voida kiireellisenä koronatoimena tehdä mahdolliseksi. Normaalina lainsäädäntönä sen salliminen olisi pitkä prosessi. Uudistaminen olisi edellyttänyt muun muassa muutosehdotuksen ilmoittamista EU-komissiolle. Tätä seuraisi useampi kuukausi odotusaikaa.

Lisäksi hallituksen olisi voinut olla vaikeaa perustella eduskunnalle, miksi juuri pienpanimoiden tukeminen on kiireellinen asia.

Hallituslähteiden mukaan tavoitteena on suunnitella pysyvämpiä keinoja pienpanimoiden tukemiseksi esimerkiksi alkoholiverotuksen keinoin. Lisäksi on tarkoitus selvittää, voitaisiinko pienpanimoiden tuotteiden saatavuutta parantaa Alkon kautta.

Keväällä keskusteltiin myös ravintoloiden oikeudesta myydä ulos mietoja viinejä väliaikaisesti. Asiaa ei tiettävästi ole otettu hallituksen sisällä aktiiviseen harkintaan missään vaiheessa.

"Hukataan verotuloja ja siirretään rahaa ulkomaille"

Keskustelu pienpanimoiden oikeudesta myydä tuotteitaan verkkokauppansa kautta kotiin kuljetettuna alkoi huhtikuussa, kun Pienpanimoliitto vetosi asiassa hallitukseen. Nykyisellä alkoholilailla myynnin on tapahduttava panimossa.

Toukokuussa hallituspuolueiden puheenjohtajat päättivät, että hallitus aloittaa valmistelun etämyynnin sallimiseksi. Sen jälkeen hallituspuolueista ei löytynyt yhteistä linjausta asian edistämisestä. Lakiluonnosvaiheeseen valmistelussa ei päästy.

Etämyynnin kuoppaaminen koronatukitoimena on pettymys, kertoo Pienpanimoliiton hallituksen puheenjohtaja Mikko Mäkelä. Samaan aikaan ulkomaiset toimijat ovat myyneet tuotteitaan laillisesti etämyyntinä Suomeen.

Mäkelän mukaan joissakin panimoissa saatetaan miettiä yritysten perustamista ulkomaille, jolloin olutta voidaan myydä verkkokaupan kautta laillisesti.

– Jos se yleistyy, niin mitä järkeä sitä on kannustaa poliittisesti ja ekologisesti? Samalla hukataan verotuloja ja siirretään rahaa ulkomaille, Mäkelä sanoo.

Eduskunnasta löytyi jo keväällä tukea etämyynnin sallimiselle. Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykosken huhtikuussa tekemän lakialoitteen allekirjoitti 110 kansanedustajaa useista puolueista.

Pienpanimoliiton Mäkelä luottaa siihen, että lakialoite tulee eduskunnan käsittelyyn syksyllä. Mäkelän mukaan silloin voi kuitenkin olla liian myöhäistä auttaa osaa koronasta kärsineitä panimoita.

Etämyynnin kuoppaamisesta uutisoi ensin Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää:

Pienpanimoilla vaikea kevät – omat myymälät nostivat suosiotaan ja pitivät hengissä

Ravintoloiden aukeaminen ei auttanutkaan pienpanimoita – alalla toivotaan nyt alkoholin etämyyntiluvalle nopeaa käsittelyä

Suosittelemme sinulle