Hyppää sisältöön

Uimavesien bakteeripitoisuudet koholla Suomenlinnan ja Uunisaaren rannoilla – sinilevät vähentyneet merialueilla

Viime aikojen runsaat sateet ovat huuhtoneet epäpuhtauksia maanpinnalta uimaveteen.

Aurinkolahden uimaranta Vuosaaressa Helsingissä
Sinilevätilanne vaikuttaa rauhoittuneen viime viikosta. Kuva: Tuulia Thynell / Yle
Saara Hirvonen

Suomenlinnan ja Uunisaaren rannoilla bakteeripitoisuudet ovat näytteiden perusteella koholla (siirryt toiseen palveluun). Viime aikojen runsaat sateet ovat huuhtoneet epäpuhtauksia maanpinnalta uimaveteen. Muiden rantojen tutkitut näytteet olivat hygieeniseltä laadultaan hyviä.

Suomenlinnan ja Uunisaaren rannoilta on otettu uusintanäytteet. Tulokset valmistuvat ensi viikolla.

Sinilevää ei havaittu millään uimarannalla näytteenoton yhteydessä. Uinninvalvojat havaitsivat muutamilla rannoilla pieniä määriä sinilevää.

Sinilevätilanne vaikuttaa rauhoittuneen viime viikosta. Etenkin rihmamaiset, laajoja pintakukintoja muodostavat sinilevät ovat vähentyneet sekä rannan läheisyydessä, että kauempana merellä.

Tarkastuksissa arvioitiin myös wc-, puku- ja pesutilojen hygieniaa, kuntoa ja riittävyyttä, rannan ja rantaveden hygienia, jätehuoltoa sekä tiedotteita ja opasteita. Kaikilla rannoilla oli vaadittavat tilat ja rannat olivat pääosin siistejä.

Tarkastusten perusteella rantojen ylläpitäjää kehotettiin kuitenkin parantamaan erityisesti wc-tilojen hygieniaa sekä jatkossa kiinnittämään enemmän huomiota tilojen kuntoon ja riittävyyteen sekä rantojen opasteisiin. Jonkin verran huomautuksia tehtiin myös rantojen jätehuollosta.

Merivesi varsin lämmintä

Meriveden lämpötila uimarannoilla oli edelleen varsin korkea ja vaihteli tutkituilla rannoilla pääosin 19–23 asteen välillä.

Vesinäytteitä otettiin viime ja tällä viikolla laajalti sekä lahtialueilta että ulompaa mereltä Helsingin edustalta. Meriveden pintalämpötila vaihtelee noin 18–20 asteen välillä. Lämpötila on keskimääräistä korkeampi vuodenaikaan nähden.

Helsingin ympäristöpalvelut valvoo uimakauden ajan hygieniaa sekä veden laatua Helsingin 25 yleisellä uimarannalla. Valvontaa tehdään 15. kesäkuuta ja elokuun lopun välillä.

Uimavesinäytteiden viimeisimmät tulokset ovat nähtävillä kunkin uimarannan ilmoitustaululla. Lisäksi uimavesinäytteiden tuloksista ja näytteenoton yhteydessä tehdyistä sinilevähavainnoista tiedotetaan kesän aikana Helsingin kaupungin sivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Rantapelastajien päivittämät tiedot valvottujen uimarantojen sinilevätilanteesta ja uimaveden lämpötilasta löytyvät täältä (siirryt toiseen palveluun).

Voit seurata Helsingin edustan vesien tilaa myös näistä:

Suosittelemme sinulle