Hyppää sisältöön

Väärinkäytöksistä epäilty siivousfirma oli käytössä Espoossa, mutta kaupunki hylkäsi sen vuosi sitten epäselvyyksien vuoksi – Vantaa tekee saman, jos väärinkäytöksiä ilmenee

Pääkaupunkiseudun kaupungit kertovat suhtautuvansa vakavasti siivousalan väärinkäytöksiin.

Siivousalalla on paljastunut työntekijöiden laajamittaista hyväksikäyttöä. Kuvituskuva. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Siivouspalveluyritys SMC Palveluiden epäselvyydet ovat olleet Espoon kaupungin tiedossa jo vuodesta 2017, kaupunki kertoo tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun). Vantaalla taas on ollut yli vuoden ajan sopimus kyseisen yrityksen kanssa.

Molemmat kaupungit kertovat kuitenkin suhtautuvansa vakavasti siivousalalla ilmenneeseen työntekijöiden laajamittaiseen hyväksikäyttöön.

Helsingin Sanomien eilen sunnuntaina julkaiseman artikkelin mukaan (siirryt toiseen palveluun) alalla on yrityksiä, joiden liiketoimintamalli käytännössä rakentuu työntekijöiden hyväksikäytölle. Lehti kertoi muun muassa ylipitkistä työpäivistä, riittämättömistä tauoista ja siitä, että vapaapäiviä ei ole.

Helsingin Sanomien mukaan poliisi epäilee kahta henkilöä, jotka pyörittävät siivousyritys SMC Palveluita, ihmiskaupasta ja kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä. Lehden mukaan poliisi epäilee henkilöitä lisäksi törkeästä kirjanpitorikoksesta ja törkeästä velallisen epärehellisyydestä.

Vantaalla sopimus väärinkäytöksistä epäillyn siivousfirman kanssa

Vantaalla on ollut yli vuoden ajan sopimus SMC Palveluiden kanssa, johon hyväksikäyttöepäily kohdistuu. Kaupungin tietoon ei aiemmin ollut tullut tietoa mistään arveluttavasta, mutta se selvittää nyt, mihin toimiin kyseisen sopimuksen osalta voidaan ryhtyä.

– Me otamme tämän hyvin vakavasti. Emme missään tapauksessa voi hyväksyä, että meidän sopimuskumppani toimisi lainvastaisesti tai kohtelisi epäasiallisesti työntekijöitään. Tämä selvitetään nyt pikaisesti, ja jos tämä pitää paikkaansa, yhteistyö ei voi jatkua, kertoo Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen Ylelle.

Helsingin Sanomien mukaan SMC:n valintaa perusteltiin "kokonaistaloudellisella edullisuudella" eli halvimmalla hinnalla.

– Varsin monessa kunnallisessa kilpailutuksessa ratkaiseva tekijä on hinta. Toki meillä kilpailutuksessa on paljon palvelutuottajan soveltuvuutta ja palvelun laatuun liittyviä ehdottomia edellytyksiä, Viljanen sanoo.

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen ilmoitti jo sunnuntaina Twitterissä kaupungin irtisanovan sopimukset, jos alihankintayrityksissä ilmenee väärinkäytöksiä.

Espoossa tiedetään väärinkäytöksistä, Keravalla vaitonaista

Espoossa on tiedetty SMC Palveluiden epäselvyyksistä jo vuodesta 2017, selviää kaupungin tiedotteessa. Hankintakeskuksen johtaja Ari Erkinharju kertoo kuulleensa SMC:n väärinkäytöksistä jo aiemmin.

– Muistaakseni loppuvuodesta 2016 sain sähköpostin, jossa kerrottiin, että SMC ei toimi hyväksytyllä tavalla. Me emme kuitenkaan julkisena hankintayksikkönä voi poissulkea yritystä kilpailutuksesta huhujen pohjalta, Erkinharju kertoo.

Kaupunki sanoo tehneensä tarkastuspyynnön yrityksestä Aluehallintovirastolle, joka teki tarkastuksia kyseiseen yritykseen syksyllä 2017.

Syksyllä 2018 Espoo sulki yrityksen pois kilpailutuksesta ja lopetti alihankkijan käytön kaikissa kohteissa syksyyn 2019 mennessä. Miksi hyväksikäytöstä epäillyn alihankkijan käytöstä ei luovuttu heti?

– Siellä on valtava määrä kohteita, ja aina kun valitaan uusi toimija, se pitää kilpailuttaa hankintalain mukaan. Se ei käy käden käänteessä, Erkinharju sanoo.

SMC Palvelut on siivonnut myös Keravalla. Kaupunki osti 17 päiväkodin vuosittaisen tehosiivouksen yhtiöltä kesällä 2019.

– Kaupungin oma kapasiteetti ei ole riittänyt heinäkuussa tehtävään tehosiivoukseen, ja siksi olemme hankkineet sen ostopalveluna, kertoo kaupunginjohtajan sijainen Anu Laitila.

Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan pormestari Pia Pakarinen kertoi Twitterissä sunnuntaina, ettei kaupungilla olisi sopimuksia työntekijöiden hyväksikäytöstä epäillyn siivousyrityksen kanssa.

Haatainen: Järjestelmällinen hyväksikäyttö on pesiytynyt tietyille aloille

Työministeri Tuula Haataisen (sd.) kommentoi eilen, että Suomeen on pesiytynyt mätä kulttuuri, jossa tiettyjen alojen työntekijöitä hyväksikäytetään jatkuvasti ja järjestelmällisesti.

Siivoaminen ei Haataisen mukaan ole lainkaan ainoa ala, jolla hyväksikäyttöä ilmenee.

– Tietyille aloille on nyt pesiytynyt tämmöinen kulttuuri. Joukossa on palvelualoja, alustataloutta, ruokalähettitoimintaa, rakennusalaa, Haatainen sanoo Ylen haastattelussa.

– Tässä on selvästi ihmiskaupan piirteitä.

Juttua täydennetty 7.7.2020 klo 10.32 Keravan kaupunginjohtajan sijaisen Anu Laitilan kommentilla.

Lue myös:

Työministeri Haatainen siivousalan väärinkäytöksistä: Tietyille aloille on pesiytynyt mätä kulttuuri, jossa hyväksikäyttö on järjestelmällistä

Siivousalan ongelmat ovat tuttuja PAMissa – lakimies ehdottaa kolmea keinoa hyväksikäytön kitkemiseksi

Suosittelemme sinulle