Hyppää sisältöön

Italialainen elokuvasäveltäjä Ennio Morricone on kuollut

Morricone sävelsi urallaan musiikkia 500 elokuvaan.

Ennio Morricone johtamassa orkesteria Amsterdamissa 21. helmikuuta 2016.
Italialaissäveltäjä Ennio Morricone ehti urallaan säveltää musiikkia 500 elokuvaan. Kuva: Paul Bergen / EPA
Mattias Mattila,
Anu Kerttula,
Sakari Nuuttila

Tunnettu italialainen säveltäjä Ennio Morricone on kuollut, kertoo uutistoimisto Reuters.

Vuonna 1928 syntynyt Morricone kuoli 91 vuoden iässä sairaalassa Roomassa. Viikkoa aiemmin Morricone oli kaatunut ja murtanut reisiluunsa.

Morricone ehti urallaan säveltää musiikkia 500 elokuvaan. Hänet muistetaan erityisesti Sergio Leonen western-elokuvien mahtipontisista sävellyksistä, joista tunnetuin on Hyvien, pahojen ja rumien (1966) listahitiksi noussut tunnussävelmä. Morricone ja Leone tutustuivat toisiinsa opiskeluaikoina Santa Cecilian konservatoriossa.

Clint Eastwoodin, Elli Wallachin ja Lee Van Cleefin kasvot näkyvät Sergio Leonen uraan perustuneelle näyttelylle Italian Roomassa joulukuussa 2019.
Morricone muistetaan erityisesti Sergio Leonen western-elokuvien mahtipontisista sävellyksistä, joista tunnetuin on Hyvien, pahojen ja rumien (1966) tunnussävelmä. Kuva: Giuseppe Lami / EPA

Morricone on säveltänyt elokuvamusiikkia kuudella vuosikymmenellä. Spagettiwesternien, kuten Huuliharppukostajan (1968) lisäksi hänen musiikkiaan on muun muassa oman genrensä klassikkoelokuvissa The Thing - "se" jostakin (1982), Lahjomattomat (1987) ja Hamlet (1990).

Morricone on ollut työstään Oscar-ehdokkaana viisi kertaa. Parhaan musiikin Oscar-palkinnon hän voitti sävellyksestään Quentin Tarantinon vuoden 2015 The Hateful Eight -elokuvaan. Jo vuonna 2007 hänet palkittiin elämäntyö-Oscarilla.

Muutto Hollywoodiin ei kiinnostanut

Isänsä jalanjäljissä trumpetistina muusikonuransa aloittanut Morricone vietti valtaosan elämästään syntymäkaupungissaan Roomassa.

Säveltäjä ei lähtenyt Amerikkaan, eikä opetellut englantia, vaikka hän teki yhteistyötä monien Hollywood-tähtien kanssa.

– Minulle tarjoittiin ilmaista huvilaa Hollywoodista. Sanoin, että ei kiitos, haluan asua Roomassa, Morricone on BBC:n mukaan sanonut (siirryt toiseen palveluun).

Morricone piti kiinni juuristaan jatkamalla töitä myös italialaisten elokuvien parissa. Hän piti eurooppalaista elokuvaa tärkeänä vastapainona amerikkalaiselle filmiteollisuudelle.

Morricone tarjosi yleisölle muutakin kuin lännenelokuvia

Suomessa Morricone esiintyi ensimmäistä ja viimeistä kertaa marraskuussa 2016, osana Euroopan-kiertuetta.

Helsingin areenalla järjestetty konsertti sai kiittäviä arvioita. Monessa kirjoituksessa kiinnitettiin kuitenkin huomiota siihen, että osa suosikkiteemoista jäi kuulematta, kun paikoin aikaa käytettiin vähemmän tunnettujen kappaleiden esittämiseen. Valinta kuvastaa osuvasti, kuinka Morricone suhtautui omaan musiikkiinsa.

– Tunnen tuskaa, jos ajattelen suuren yleisön tuntevan minut vain lännenelokuvien säveltäjänä. Ne ovat erittäin pieni osa tuotantoani. Haluaisin, että muusta tuotannostani kerrotaan enemmän, maestro sanoi Ylelle vuonna 2015.

Ennio Morricone kotonaan Roomassa tammikuussa 2007.
Ennio Morricone kotonaan Roomassa tammikuussa 2007. Kuva: Maria Laura Antonelli / Shutterstock / All Over Press

Morricone kirjoitti elokuvamusiikin lisäksi muun muassa klassista musiikkia, kuten konserttoja, sävelrunoja, kamarimusiikkia ja yhden oopperan. Vuonna 2015 valmistunut messu, Missa Papae Francisci, oli yksi säveltäjän viimeisiksi jääneistä suurista sävellystöistä.

Omaa musiikkiaan konserteissa Morricone johti viimeisen kerran 90-vuotiaana kesäkuussa 2019.

Lue myös:

Spagettiwesternit rasittavat säveltäjämestari Ennio Morriconea: "Tunnen tuskaa, jos suuri yleisö tuntee minut vain niistä"

Suosittelemme sinulle