Hyppää sisältöön

THL: Tallinnan-risteilyllä useita altistumisia koronavirukselle – ainakin kaksi perhettä joutunut karanteeniin

Terveysviranomaisten tiedossa on useita tapauksia, joissa matkustajalla on matkan jälkeen todettu koronatartunta.

Silja Europan Tallinnan risteilyllä 30.6.–1.7. lieväoireinen henkilö on pidempiä aikoja oleskellut laivan yleisissä tiloissa. Muut matkustajat ovat saattaneet altistua taudille, kertoo THL. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Silja Europan Tallinnan risteilyllä 30.6.–1.7. lieväoireinen henkilö on pidempiä aikoja oleskellut laivan yleisissä tiloissa ja näin muut matkustajat ovat saattaneet altistua taudille. Silja Europan risteily lähti Helsingistä tiistaina 30.6. klo 18.30. Paluumatkalle laiva lähti Tallinnasta keskiviikkona 1.7. klo 12.30.

– Me olemme tunnistaneet sieltä kaksi perhettä, jotka ovat altistuneet ja kontaktoitu. Tartunnan saanut henkilö on liikkunut sen verran laaja-alaisesti laivalla, että kaikkia kontakteja ei pystytä millään tunnistamaan, kertoo Helsingin kaupungin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen.

Lukkarisen mukaan karanteeniin ei tulla asettamaan ketään muita laivalla olleita, paitsi ne, jotka ovat jo yhteydenoton saaneet. Hän kuitenkin toivoo, että risteilyllä olleet hakeutuvat matalalla kynnyksellä hoitoon, jos oireita ilmaantuu.

– Nämä kaksi perhettä, jotka ovat nyt karanteenissa, ovat olleet hyvin tiiviisti tekemisissä tartunnan saaneen altistajan kanssa.

Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd kertoo, että kyseisellä risteilyllä on ollut alle tuhat matkustajaa, joka on noin 30 prosenttia koko laivan maksimikapasiteetista.

Lukkarisen mukaan tartunnan saanut henkilö ei osaa tarkasti arvioida kuinka monen henkilön kanssa on ollut kontaktissa. Selvää on, että kaikki risteilyllä olevat eivät ole altistuneet.

– Henkilö on ilmeisesti vieraillut ainakin yökerhossa. Yleisissä tiloissa, joissa hän on käynyt, on voinut tapahtua altistumisia.

Lukkarisen mukaan uusia, laivalta tulleita tartuntoja ei ole ilmennyt.

Useita muitakin tapauksia

Terveysviranomaisten tiedossa on nyt useita tapauksia, joissa henkilö on matkustanut risteilylaivalla ja matkan jälkeen hänellä on todettu koronatartunta.

THL:n mukaan pääsääntöisesti näissä tapauksissa henkilöt ovat itse välttäneet laivalla liikkumista ja ihmisjoukkoja, joten heidän lähikontaktinsa ovat jääneet vähäisiksi tai altistuneet on ollut mahdollista tunnistaa, tavoittaa ja asettaa karanteeniin. Näissä tapauksissa muiden kuin lähikontaktien riski sairastumiseen on pieni kerrotaan

THL pyytää kyseisillä laivavuoroilla matkustaneita tarkkailemaan mahdollisia koronaviruksen oireita, joita ovat esimerkiksi kuume ja/tai yskä ja/tai hengenahdistus. Mikäli lieviäkin oireita ilmaantuu, ota herkästi yhteyttä terveydenhuoltoon, jotta pääset testiin ja saat lisää ohjeita.

Laivoille otetaan tavallista vähemmän matkustajia

Nöjd kertoo, että yhtiö oli saanut kyseisen Tallinnan-risteilyn tartunnasta tiedon THL:n kautta jälkikäteen.

– Emme tiedä, onko matkustaja oireillut jo matkalla vai vasta sen jälkeen.

Toistaiseksi laivoilla noudatetaan samoja toimia koronan suhteen kuin tähänkin asti.

– Kaikilla laivoilla on vähemmän matkustajia kuin normaalisti, eikä laivoja ei oteta täyteen. Myös käsidesiä on tarjolla useissa pisteissä ja laivassa on aiheeseen liittyviä kuulutuksia ja tarroja. Matkustajia ohjeistetaan aiheeseen liittyen, ja ennen lähtöselvityksen tekoa jokaisen pitää vakuuttaa olevansa oireeton. Mitään terveystarkastuksia emme ala kenellekään tekemään, Nöjd kertoo.

Jos matkustajalla ilmenee oireita jo matkan aikana, mahdollisesti sairastuneen henkilön hytti suljetaan pois myynnistä, ja sinne tehdään perusteellinen desinfiointi. Kyseinen matkustaja ja hänen seurueensa myös eristetään muista.

– Tärkeintä on, että matkustajat eivät lähde matkalle, jos heillä on jonkinlaisia oireita, Nöjd muistuttaa.

Juttuun on tarkennettu jälkeen päin Tallinnan-risteilyn tarkat matkustajamäärät.

Suosittelemme sinulle