Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kiinaa uhmaava demokratia-aktivisti Joshua Wong Ylelle Hongkongista: Jos joku pitää ottaa kohteeksi, toivon että se olen minä

Turvallisuuslaki sai monet hongkongilaiset vetäytymään hiljaisuuteen mutta äänekkäimmät jatkavat taistelua.

Joshua Wong pitää kädessään kiinankielistä plakaattia
Demokratia-aktivisti Joshua Wong 3. kesäkuuta. Kuva: Jerome Favre / EPA
Jenny Matikainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Joshua Wong ehtii videopuheluun kolmannella yrittämällä. Kun työnä on puolustaa Hongkongin demokratiaa, on kiireitä viime aikoina riittänyt. Parin tunnin päästä pitäisi olla oikeudessa kuultavana mielenosoituksiin liittyvien syytteiden vuoksi.

On kulunut tasan viikko siitä, kun Kiinan kansankongressi sääti Hongkongiin uuden kansallisen turvallisuuden lain.

Laki antaa Kiinalle aiempaa laajemmat valtuudet muun muassa vahtia Hongkongin demokratiamielenosoittajien käyttäytymistä. Sen nojalla voidaan jakaa rangaistuksia esimerkiksi kansallisen turvallisuuden vaarantamiseen tai terrorismiin vedoten.

Lue myös: Mikä on Kiinan nopeasti läpinuijima Hongkongin kansallisen turvallisuuden laki ja mitä se tarkoittaa?

Lue myös: Hongkongin kiistellyn turvallisuuslain vaikutuksista lisätietoa: turvallisuusjoukot voivat estää alueelta poistumisen

Kuluneen viikon aikana lain perusteella on pidätetty ainakin kymmenen ihmistä, useat heistä kielletyksi hetkessä muuttuneiden iskulauseiden esittämisestä. Muun muassa suosittu slogan “vapauttakaa Hongkong, aikamme vallankumous” viittaa viranomaisten mukaan separatismiin ja voi johtaa rangaistukseen.

Poliisi estää väkijoukkoa lähestymästä autoa.
Poliisit estivät maanantaina ihmisiä lähestymästä autoa, jolla demokratia-aktivisti Tong Ying-kit tuotiin oikeuteen. Tong on asetettu Hongkongissa syytteeseen kuun alussa hyväksytyn turvallisuuslain nojalla. Kuva: Jerome Favre / EPA

Wong on sanonut vuosien aikana paljon sellaista, jonka Kiina voisi tulkita rikkoneen lakia. Pelolle ei silti ole tilaa.

– Olen ollut vankilassa kolmesti ja pidätettynä kahdeksan kertaa. Iltapäivällä olen menossa taas oikeuteen. Se ei muserra meitä vaan tekee meistä entistä päättäväisempiä, Wong sanoo.

Heti lain säätämisen jälkeen Wong ilmoitti eroavansa perustamansa Demosisto-puolueen johdosta. Samoin tekivät muut puolueen johtohahmot. Wongin mukaan kyse oli varotoimenpiteestä.

Hän sanoo pelkäävänsä, että puolueessa toimiminen vaarantaisi muut sen työhön osallistuvat.

– Sen sijaan että riskeeraan heidän henkensä, haluan Pekingin ymmärtävän, että jos heidän otettava joku kohteeksi toivon sen olevan minä.

Wongia on usein Kiinan mediassa nimitetty “mustaksi kädeksi”, joka juonittelee vieraiden valtojen kanssa Kiinaa vastaan. Hänellä on tapana nimittää Kiinan presidentti Xi Jinpingiä keisari Xiksi viitaten tämän vallanhimoon.

Toisin kuin tiukasti sensuroidulla mantereella, Hongkongissa sana on ollut tähän saakka vapaa. Viikonloppuna nähtiin uusia viitteitä muutoksesta. Kaupungin kirjastoista oli poistettu useita demokratiaa käsitteleviä kirjoja. Joukossa oli myös Wongin teoksia.

– Se kertoo siitä, miten vapaata tiedonkulkua aletaan sensuroida. Hongkongilla ei melkein ole enää mitään eroa Manner-Kiinaan, Wong sanoo.

Joshua Wong aloitti mielenosoittamisen jo varhain. Hän tuli tunnetuksi koulutuslakia vastustaneista opiskelijaprotesteista ollessaan vasta 16-vuotias. Myöhemmin hän oli yksi niin kutsuttujen sateenvarjomielenosoitusten johtohahmoista.

Lue täältä lisää Joshua Wongista

Vuosi sitten kesällä puhjennut nykyinen mielenosoitusaalto oli juuri sitä mitä Wong oli vuosia toivonut. Hongkongilaiset huolestuivat tulevaisuudestaan ja lähtivät vaatimaan vapauksiaan.

Mielenosoittajia
Turvallisuuslakia vastustavia mielenosoittajia Hongkongissa 1.7. Kuva: Miguel Candela / EPA

Yksi heistä on 19-vuotias Zack Ho, entinen koripallolupaus, nykyinen aktivisti. Tänä keväänä yliopistoon pyrkinyt Ho on tuhansien muiden tavoin kuluttanut viimeisen vuoden osoittamalla mieltään Hongkongin vapauksien puolesta.

Nyt Ho vastaa videopuheluun muuttuneessa Hongkongissa.

– Hongkongin autonomia on kuollut, hän sanoo.

Hon mukaan vaikeinta on se, ettei tiedä mitä saa tehdä ja mitä ei.

Paperilta luettuna turvallisuuslaki käsittelee vallankumouksellista toimintaa, terrorismia ja separatismia. Käytännössä on kuitenkin vaikea arvioida, mitkä teot näiden otsikoiden alle voidaan lukea. Se tekee laista tehokkaan työkalun mielenosoittajia vastaan.

Saako enää huutaa “tsemppiä Hongkong”? Sitä Ho on pohtinut.

– Kukaan ei tiedä ja se on lainsäätäjien tavoite. He haluavat luoda pelkoa ja rajoittaa sananvapautta, Ho sanoo.

Maanantai-iltana Hongkongin johto valotti lain sisältöä hieman lisää, voit lukea siitä tästä

Samaa mieltä ovat monet asiantuntijat. Laki on epämääräinen ja muistuttaa siksi Manner-Kiinan lainsäädäntöä. Epävarmuus kannustaa itsesensuurin, mikä on vuosikausia ollut kiinalaisviranomaisten keino hiljentää kapinat heti alkuunsa.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Kiinan yksikön johtajan Sophie Richardsonin mukaan laki on tuhoisa, koska vaikuttaa ettei sillä ole lainkaan rajoja.

Mies on maassa poliiseja ympärillään.
Poliisi pidättämässä mielenosoittajaa 1.7. Kuva: Jerome Favre / EPA

Siksi hongkongilaiset ovat nyt varuillaan. Monet siivoavat sosiaalisen median tilejään ja tuhoavat vanhoja keskustelujaan. Yleisesti käytetyt sloganit ovat muuttuneet yhdessä yössä laittomiksi. Hongkongin itsenäistymistä ei saa enää toivoa ääneen.

Zack Ho uskoo monen kaupunkilaisen muuttavan käytöstään sosiaalisessa mediassa.

– Itse olen ollut sen verran esillä mediassa, että minun pitää vain jatkaa. Mutta moni varmasti alkaa varoa, heidän on pakko, Ho sanoo.

Varovaisuutta saattoi olla sekin, että lain astuttua voimaan Joshua Wongin puoluetoveri Nathan Law kertoi lähteneensä Hongkongista. Law ei ole paljastanut olinpaikkaansa turvallisuussyistä.

Joshua Wong ei vastaa suoraan siihen, harkitsiko hän lähtöä.

Wong sanoo ymmärtävänsä Lawta, joka haluaa jatkaa työtään ulkomailta. Jonkun oli myös jäätävä Hongkongiin, hän sanoo.

– Aion jatkaa taistelua viimeiseen asti.

Myöskään Zack Ho ei aio luovuttaa.

– Hongkongilaiset ovat luovia. He keksivät uusia keinoja. Mutta jos toimimme maan alla, on vaikea pysyä yhtenä rintamana, hän pohtii.

Mielenosoittajia valkoiset paperiarkit kasvojensa edessä
Hongkongilaisessa ostoskeskuksessa mielenosoittajat pitelivät maanantaina kasvojensa edessä valkoisia paperiarkkeja, koska viranomaiset olivat ilmoittaneet, että aiemmissa mielenosoituksissa käytetty iskulause Hongkongin vapauttamisesta viittaa separatismiin. Kuva: Jerome Favre / EPA

Wong laittaa toivonsa hongkongilaisten lisäksi muuhun maailmaan.

– Hongkongin aika käy vähiin. Minulla ei ole mitään toivoa lainsäätäjiä kohtaan mutta minulla on toivoa paikallista ja koko maailmanlaajuista yhteisöä kohtaan. Vaikka emme voi kumota tätä lakia, on tärkeää voida jatkaa taistelua vapauden ja demokratian puolesta.

– On aika, että maailma tekee jotain konkreettista Hongkongin puolesta, hän sanoo.

Wong itse tähtää syksyllä pidettäviin Hongkongin lainsäädäntöneuvoston vaaleihin ja aikoo nyt keskittyä kampanjaansa. Wong sanoo, ettei tosin ihmettelisi, jos Peking peruisi vaalit.

Kiina pelaa nyt kovilla. Se ei Wongia yllättänyt. Silti hän ei vielä talvella olisi uskonut, että asiat tapahtuisivat näin nopeasti.

Joshua Wong toimittajien ympäröimänä
Demokratiaa vaativan Demosito-järjestön johtaja Joshua Wong tiedotustilaisuudessa 19. kesäkuuta. Kuva: Jerome Favre / EPA

– Se, mitä Hongkongissa nyt tapahtuu, on painajainen, Wong sanoo.

Kiinan ja Britannian sopimuksen mukaan Hongkongin piti saada säilyttää laaja itsemääräämisoikeus vielä 27 vuotta.

Monet ovat nähneet lain loppuna Hongkongin ja Kiinan suhdetta määritelleelle “Yksi maa, kaksi järjestelmää”-periaatteelle.

Periaatteen mukaan Hongkong kuuluu Kiinalle, mutta päättää itse paljosta, muun muassa laeistaan ja niiden täytäntöönpanosta. Nyt tätä valtaa käytettiin Pekingistä.

Suosittelemme sinulle