Hyppää sisältöön

Sisäministeri Ohisalo nihkeänä turvapaikanhakijoiden jalkapannoille – Keskustajohtaja: Pannat yhä vaihtoehto, pääministeri: Hallitusohjelmamuutoksista sovitaan aina yhdessä

Jalkapantakeskustelu leimahti taas vihreiden ja keskustan välille.

Sisäministeri Ohisalo: Poliisin resurssit käytävä syksyn budjettineuvotteluissa läpi ihmiskaupan kitkemiseksi
Sisäministeri Ohisalo: Poliisin resurssit käytävä syksyn budjettineuvotteluissa läpi ihmiskaupan kitkemiseksi

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille henkilöille kaavaillut jalkapannat nousivat jälleen tiistaina kiistelyn kohteeksi hallituspuolueiden vihreiden ja keskustan välillä.

Ylen aamussa tiistaina vieraillut sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoi, että sisäministeriössä tehtyjen asiantuntija-arvioiden mukaan jalkapannat eivät palvelisi asiasta tehtyä hallitusohjelmakirjausta.

– [Asiantuntija-arvioiden] mukaan asia olisi vaikea toteuttaa sellaisena kuten hallitusohjelmassa sitä on pohdittu. Selvitys on päätynyt siihen tulokseen, että tällainen ei ole kustannustehokasta. Se ei ole järkevää tässä tilanteessa, Ohisalo totesi.

Hallitusohjelmassa lukee: "Käynnistetään lakimuutos ulkomaalaislain muuttamiseksi siten, että säilöönotolle ja asumisvelvollisuudelle vaihtoehtoisena vähemmän rajoittavana ja yhteiskunnan kannalta tarkoituksenmukaisempana turvaamistoimena säädetään kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneen henkilön tekninen valvonta."

Hallituspuolueista erityisesti keskusta on pitänyt jalkapanta-asiaa esillä. Hallituksessa on myös ollut erimielisyyttä siitä, että tarkoitetaanko hallitusohjelmakirjauksessa mainitulla teknisellä valvonnalla juuri jalkapantoja.

Ohisalo totesi myöhemmin Twitterissä, että hallitus linjaa asiasta sisäministeriön tekemän selvityksen pohjalta.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi aihetta tiistaina iltapäivällä Twitterissä. Marin painotti, että hallitusohjelmaa koskevista muutoksista sovitaan aina yhdessä kaikkien hallituspuolueiden kanssa.

Marinin mukaan asian valmistelun yhteydessä voi hyvin selvitä, ettei jokin yksittäinen toteutusmuoto ole tarkoituksenmukainen. Pääministerin mukaan tällöin tilanne käydään yhdessä läpi.

Marin muistutti, että hallitusohjelmassa ei ole määritelty, miten tekninen valvonta toteutetaan.

Kurvinen: Jalkapannat yhä vaihtoehto, hallitusohjelmaa noudatettava

Jalkapantojen kannattajana tunnettu keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä kommentoi kärkkäästi Ohisalon kommenttia aiheesta Twitterissä (siirryt toiseen palveluun). Kärnän mukaan Ohisalo toimii omavaltaisesti. Kansanedustajan mielestä Suomessa on nyt hallituskriisi.

– Jos tämä kanta pysyy, esitän epäluottamusta ministerille. Tuki menee, Kärnä kirjoittaa.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sanoo Ylelle, että keskusta lähtee siitä, että hallitusohjelma toteutetaan kokonaisuudessaan.

Kurvisen mukaan hallitus ei ole sopinut, että teknistä valvontaa ei toteutettaisi. Kurvinen sanoo, että hallitus ei myöskään ole sopinut, että tekninen valvonta ei olisi pantavalvontaa.

Kurvinen kuitenkin myöntää, että hallitusohjelmassa ei suoranaisesti ole sovittu juuri jalkapannoista, vaan nimenomaan teknisestä valvonnasta. Hänen mukaansa panta voi silti yhä olla yksi vaihtoehto monen muun joukossa.

– Lainvalmistelussa aikanaan selvitetään, miten valvonta toteutetaan. Vihreät ovat sitoutuneet meidän muiden kanssa myös tähän asiaan. Keskusta tietenkin odottaa, että Ohisalo noudattaa hallitusohjelmaa kokonaisuudessaan.

Kurvinen sanoo, että keskusta odottaa, että ”sisäministeri hoitaa omia töitään eikä anna Ylelle mitään muita lausuntoja”

– Nyt vain kipin kapin hallitusohjelmaa toteuttamaan, Ohisalo, Kurvinen lähettää sisäministerille terveiset.

Kärnän hallituskriisipuheita Kurvinen toppuuttelee. Heti perään hän kuitenkin painottaa, että vihreiden tulee noudattaa hallitusohjelmaa.

– Sillähän saa hallituskriisin aikaan, kun rikkoo yhdessä tehtyjä sopimuksia. Puhun ihan yleisellä tasolla, tämä ei koske pelkästään keskustaa ja vihreitä, Kurvinen toteaa.

– Lainvalmistelussa aikanaan selvitetään, miten valvonta toteutetaan, sanoo keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Kiintiöpakolaisia otetaan enemmän?

Suomeen tulee näinä päivinä 25 alaikäistä turvapaikanhakijaa Kreikasta. Kyseessä on ensimmäinen siirto yhteensä 175:stä Välimeren alueelta saapuvasta turvapaikanhakijasta, jotka Suomi sitoutui vastaanottamaan helmikuussa.

Ohisalo sanoi Ylen aamussa, että hallituksessa ei ole käyty vielä minkäänlaisia keskusteluja siitä, että Suomi olisi ottamassa Välimereltä lisää pakolaisia. Ohisalon mukaan suurempi kysymys on, että miten Euroopan unioni järjestää maahanmuuttopolitiikkansa jatkossa. EU-komissiolta odotetaan parhaillaan asiasta esitystä erillisen maahanmuuttopaketin muodossa.

Ohisalo kertoi, että hallitus päättää muutoin kiintiöpakolaisten määrästä syksyn budjettiriihen yhteydessä. Ohisalo sanoi, että hallitusohjelmassa on kirjaus, että kiintiöpakolaisten määrää tarkastellaan ylöspäin, jos turvapaikanhakijoiden määrä laskee. Uusien turvapaikkahakemusten määrä on pysynyt erittäin vähäisenä koronakevään aikana.

– Tässä tilanteessa mitä luultavammin voimme tarkastella taas ylöspäin sitä lukua [kiintiöpakolaisten määrää], Ohisalo tuumi.

Suomen pakolaiskiintiö on tänä vuonna 850 henkilöä.

Poliisi tarvisee resursseja ihmiskaupan kitkemiseen

Sisäministeri Ohisalo sanoi Ylen aamussa, että poliisi tarvitsee lisää resursseja työvoiman hyväksikäyttöön liittyvien rikosten selvittämiseen.

Työvoiman hyväksikäyttö on ollut pinnalla sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat uutisoi siivousalan ongelmista. Ohisalo kertoi Ylen aamussa, että uutinen järkytti häntä, mutta se ei tullut yllätyksenä.

Ensi vuoden alussa perustettavan ihmiskauppaan keskittyvän yksikön resursseista neuvotellaan syksyllä hallituksen budjettineuvotteluissa. Se, kuinka paljon poliisi saa lisäresursseja ensi vuodelle määrittää sitä, paljonko yksikköön voidaan resursseja kohdentaa.

Ohisalo arvioi, että yksikkö vaatisi minimissään 15–20 henkilötyövuotta, jotta poliisi pääsisi tapauksiin kunnolla kiinni.

Juttua muokattu 7.7. klo 9.57. Muutettu muotoilua jalkapantojen toteutumisesta. Lisätty, että sisäministeri Ohisalo viittasi kommentissaan asiantuntija-arvioihin, jotka on tehty sisäministeriössä.

Lue myös:

Hallitus pähkäilee turvapaikanhakijoiden jalkapantoja – rajunkuuloinen keino voikin helpottaa palautusta odottavien asemaa

Suosittelemme sinulle