Hyppää sisältöön

TikTok lopettaa toimintansa Hongkongissa – myös muut somejätit jäädyttävät toimintaansa alueella, syynä Kiinan turvallisuuslaki

Google, Twitter ja Facebook eivät enää luovuta käyttäjädataa Hongkongin viranomaisille.

TikTok ja muut somejätit ovat muuttaneet toimintaansa Hongkongissa sen jälkeen kun Kiinan uusi kansallisen turvallisuuden laki astui voimaan. Kuva: Sanjeev Gupta / EPA

Hassuista tanssivideoista tunnettu TikTok ilmoitti tänään lopettavansa toiminnan Hongkongissa. TikTokin omistaman kiinalaisyhtiö ByteDance tiedotteessa viitataan ”viimeaikaisiin tapahtumiin”.

Videoiden jakamiseen tarkoitetusta TikTok-mobiilisovelluksesta on tullut viime aikoina yhä merkittävämpi poliittisen osallistumisen kanava. Esimerkiksi Yhdysvalloissa sen käyttäjät ovat osallistuneet politiikkaan aktiivisesti.

Lue lisää: Trumpin vaalitilaisuuden paikat tyhjenevät ja rasistien huutelu vaimenee, kun TikTokin käyttäjät ja K-popin fanit käyvät taistoon

Emämaa Kiinan verkon palomuuri ei yllä Hongkongiin, joten teknologiayhtiöt ovat pitkään toimineet Hongkongissa varsin vapaasti. Muualla Kiinassa verkon sensuurikoneisto estää esimerkiksi Googlen, Twitterin ja Facebookin käytön.

Nyt myös nämä amerikkalaiset teknologiajätit ovat ilmoittaneet, että ne eivät luovuta käyttäjädataa Hongkongin viranomaisille.

Facebook ja sen laajasti käytetty viestipalvelu Whatsapp ilmoittivat, että tietojen luovuttamien keskeytetään ainakin siihen asti, että yhtiö saa käytyä läpi Hongkongin tuoreen kansallisen turvallisuuden lain ihmisoikeusasiantuntijoiden kanssa.

Hongkongilaisessa ostoskeskuksessa mielenosoittajat pitelivät maanantaina kasvojensa edessä valkoisia paperiarkkeja, koska viranomaiset olivat ilmoittaneet, että aiemmissa mielenosoituksissa käytetty iskulause Hongkongin vapauttamisesta viittaa separatismiin. Kuva: Jerome Favre / EPA

Taustalla uusi kansallisen turvallisuuden laki

Kiina nuiji viime viikolla ennätysvauhdilla läpi Hongkongille turvallisuuslain, jonka nojalla voidaan jakaa rangaistuksia esimerkiksi kansallisen turvallisuuden vaarantamiseen tai terrorismiin vedoten.

Sen jälkeen kun kansallisen turvallisuuden laki hyväksyttiin, monet sosiaalisen median käyttäjät poistivat vanhoja päivityksiään seurausten pelossa Hongkongissa.

Internetissä julkaistuja tekstejä voidaan myös määrätä poistettavaksi sakon uhalla, mikäli niiden katsotaan vaarantavan kansallisen turvallisuuden. Turvallisuusjoukoilla on myös oikeus estää Hongkongin alueelta poistuminen, ja tietyissä tapauksissa kotietsintöjä voidaan tehdä ilman erillistä lupaa.

Kiinan mukaan laki säädettiin, jotta pyrkimykset irtautua keskushallinnosta, valtionvastainen toiminta, terrorismi ja kansallisen turvallisuuden vaarantava salainen yhteistyö vieraiden valtioiden kanssa voitaisiin estää.

Intialainen paitakauppias esittelee TikTokin logolla koristeltua t-paitaa New Delhissä. Sovellus kiellettiin Intiassa sen jälkeen kun Kiina ja Intia kahakoivat maiden välisellä rajalla. Kuva: Rajat Gupta / EPA

USA pohtii kiinalaissovellusten kieltämistä

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sanoo, että kiinalaissovellusten, kuten TikTokin kieltämistä USA:ssa tutkitaan.

– En halua viedä asiaa presidentin eteen, mutta kyse on todella asiasta, jota harkitsemme, Pompeo sanoi Fox Newsin haastattelussa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Yhdysvalloissa lainsäätäjät ovat huolissaan TikTokin tietoturvasta ja erityisesti siitä, että Kiinassa yritysten on lain mukaan avustettava Kiinan kommunistisen puolueen hallitsemaa tiedustelutyötä.

TikTok on yrittänyt tehdä selkeää pesäeroa kiinalaisiin juuriinsa ja korostanut, että se toimii Kiinasta erillään.

Yli kaksi vuotta kauppasodassa olleet Yhdysvallat ja Kiina ovat nahistelleet koronapandemian hoitamisesta. USA on myös kritisoinut Kiinan Hongkongin-toimia.

Kyse ei ole ensimmäisestä kerrasta, kun TikTok on joutunut vastatuuleen poliittisista syistä. Intia kielsi sen ja 58 muun kiinalaissovelluksen käytön sen jälkeen kun Intian ja Kiinan joukot ottivat yhteen maiden välisellä rajalla.

Lue myös:

Hongkongin kiistellyn turvallisuuslain vaikutuksista lisätietoa: turvallisuusjoukot voivat estää alueelta poistumisen

Kiinaa uhmaava demokratia-aktivisti Joshua Wong Ylelle Hongkongista: Jos joku pitää ottaa kohteeksi, toivon että se olen minä

Tiktok viihdyttää massoja, mutta millä hinnalla – kun käytät kiinalaista hittisovellusta, näetkö vain Kiinalle sopivaa viihdettä?

Suosittelemme sinulle