Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Automaattisen nopeusvalvonnan ongelmat korjattiin – ylinopeuksien käsittelyjono puretaan

Tolppakameroiden välähdyskynnystä on nostettu niin, etteivät ne välähdä huomautusnopeuksista ollenkaan.

Hekilöauton vetämä matkailuvaunu ohittaa nopusvalvontakameran.
Tolppakamerat eivät välähdä alhaisista, huomautuksen arvoisista ylinopeuksista toistaiseksi ollenkaan. Mahdollisesti poliisi tekee siitä pysyvän käytännön. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Pekka Pantsu
Avaa Yle-sovelluksessa

Poliisi on saanut korjattua automaattisen nopeusvalvonnan kesäkuussa sotkeneet tietojärjestelmäongelmat kuntoon ja ylinopeuksien käsittelyä päästään taas jatkamaan normaalisti

– Järjestelmään saatiin tehtyä uusi versio. Se kokeiltiin maanantaina ja todettiin, että käy hyvin, ja nyt pitäisi olla järjestelmässä kaikki ok, vakuuttaa poliisitarkastaja Heikki Ihalainen poliisihallituksesta.

Heikki Ihalainen / poliisitarkastaja / poliisihallitys / Pasila 07.07.2020
Heikki Ihalaisen mukaan tietojärjestelmän pitäisi toimia nyt hyvin. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Poliisin uusi liikennevirhemaksun käsittelyyn tarkoitettu tietojärjestelmä on kangerrellut heti kesäkuun alusta lähtien, kun se otettiin käyttöön uuden tieliikennelain voimaantulon mukana.

Ongelmien takia poliisi pystyi lähettämään vain pienen murto-osan kesäkuun ylinopeuskäryjen liikennevirhemaksuista autoilijoille ja nekin sisälsivät kolme tuntia väärän kellonajan ylinopeuden tapahtuma-ajasta.

Määräaika lähestyi

Vaikeuksien venyminen alkoi jo tuoda painetta ylinopeuksien käsittelyyn sikäli, että lain mukaan päätös liikennevirhemaksusta on lähetettävä viimeistään 30 päivän kuluessa rikkomuksen tekopäivästä. Jos tätä ei ehditä tehdä, ylinopeus ei vielä vanhene tai raukea, vaan liikennevirhemaksun toimitus asianosaiselle vain mutkistuu.

– Jos 30 vuorokautta menee umpeen, niin seuraavaksi se lähtee todisteellisena tiedoksiantona, joka pitää (vastaanottajan) kuitata tai sitten poliisi antaa sen poliisilaitoksella tiedoksi (asianomaiselle).

– Toki se on paljon hankalampaa, mutta siinä tilanteessa ei nyt olla eikä näytä siltä, että jouduttaisikaan siihen tilanteeseen, Ihalainen arvioi.

Liikennevirhemaksupäätös on annettava tiedoksi kuuden kuukauden kuluessa tekopäivästä. Muutoin asia raukeaa. Ihalaisen mukaan useita tuhansia ylinopeusjutuja on edelleen "jonossa" odottamassa käsittelyä, mutta hän uskoo, että ne saadaan käsiteltyä nopeasti.

– Jutut eivät happane sieltä mihinkään.

Väärän tapahtumakellonajan sisältäneet liikennevirhemaksut pitää Ihalaisen mukaan maksaa. Toki oikaisua voi aina vaatia.

Välähdyskynnystä muutettiin

Kameratolppien välähdyskynnystä muutettiin tietojärjestelmäongelmien takia kesäkuussa niin, etteivät ne enää välähdelleet lainkaan huomautuksen arvoisista, alhaisista ylinopeuksista.

Ihalaisen mukaan välähdyskynnys pidetään samassa asennossa ainakin vielä toistaiseksi, vaikka tietojärjestelmäongelmat nyt onkin saatu selätettyä ja palataan normiarkeen.

– Siitä voi tulla pysyväkin käytäntö. Tilannetta seurataan.

Ihalainen ei halua kuitenkaan paljastaa tarkkaa välähdyskynnystä, koska ei halua rohkaista ylinopeudella ajoon.

Lue lisää:

Poliisin ylinopeusvalvonta tökkii pahasti – tuhansia liikennevirhemaksuja lähetetty väärillä aikatiedoilla ja valtaosa käryistä jumissa tietojärjestelmissä

Moni kärähtänyt välttyy liikennevirhemaksulta rikkinäisen järjestelmän takia – ylinopeuksien käsittelyaikoja umpeutuu 100 000 euron edestä joka päivä

Suosittelemme sinulle