Hyppää sisältöön

FC Lahti joutuu keskeyttämään ottelutapahtumien oheismyynnin: "Meidän tulisi käytännössä järjestää jostain huomiseksi 2 000 pöytää ja tuolia stadionille"

Tällä hetkellä seura ei voi myydä ottelutapahtumissa edes makkaraa.

Kuva: Lehtikuva: Vesa Moilanen

Veikkausliigan joukkue FC Lahti tiedotti tiistaina kotisivuillaan (siirryt toiseen palveluun), että se keskeyttää toistaiseksi ottelutapahtumassa tehtävän oheismyynnin. Taustalla on tartuntatautilain edellyttämä pöytäpakko.

– Tällä hetkellä voimassa oleva lainsäädäntö tekee myynnin mahdottomaksi yhtälöksi. Joudumme toimimaan erityisjärjestelyin jo pelkästään yleisötilaisuuksien järjestämistä koskevien erityismääräysten johdosta, mutta tämän lisäksi kaikki ottelutapahtumassa tehtävä myynti rinnastetaan ravintolatoimintaan. Olemme lähtökohtaisesti tapahtumanjärjestäjä - emme ravintola, FC Lahden toimitusjohtaja Juho-Matti Heikari kommentoi seuran sivuilla.

Ravintoloita koskee tällä hetkellä rajoitus, jonka mukaan jokaiselle ravintolan asiakkaalle tulee olla istumapaikka pöydän tai muun vastaavan tason äärestä. Heikarin mukaan viime keskiviikon FC Lahti – HJK -ottelussa yritettiin parhaan mukaan toimia säädösten mukaisesti.

– Ohjasimme kaikki ostoksia tehneet nauttimaan ostoksensa omalla paikallaan katsomossa, jossa jokainen voi laskea ostoksena penkin alla olevalle betoniselle tasolle. Tämä oli mielestämme lain tavoitteiden, eli tartuntatautilain leviämisen ehkäisemisen, ja vallitsevan stadion ympäristön näkökulmasta katsottuna turvallisinta.

Tiedotteen mukaan menettely ei kuitenkaan tyydyttänyt viranomaistahoja. Etelä-Suomen aluehallintoivirasto vaatii, että seura muuttaa ottelutapahtumien palvelukäytäntöjä siten, että jokaiselle katsojalle on jatkossa tarjolla pöytäpaikka. Aluehallintoviraston ylitarkastaja Samuel Haataja taustoittaa säädöksiä Ylelle.

– Tartuntatautilain ja sen nojalla annetun valtioneuvoston asetuksen rajoituksilla pyritään ehkäisemään koronaviruksen leviämistä. Viruksen leviämisen ehkäisemisessä on tärkeää, että riittävät turvaetäisyydet toteutuvat ja osana näitä toimia jokaisella ravitsemisliikkeen asiakkaalla tulee olla istumapaikka pöydän tai sitä vastaavan tason ääressä, Haataja kommentoi.

Heikarin mukaan seuralla ei ole tällä hetkellä mahdollisuutta myydä seuraavassa pelissä edes makkaraa.

– Meidän tulisi käytännössä järjestää jostain huomiseksi 2000 pöytää ja tuolia stadionille, jos haluaisimme myydä edes makkaraa. Uskon puhuvani kaikkien tapahtumanjärjestäjien suulla, kun sanon todella toivovani kyseisen asetuksen tarkastelua päättäjien toimesta mahdollisimman pian. Lain tulkintahan tulisi kaikkialla olla sama, Heikari päätti.

KuPS saa myydä makkaraa ja kahvia normaalisti

Tiistaina FC Interiä kotikentällään Veikkausliigassa isännöivä KuPS ei joudu keskeyttämään ottelun oheismyyntiä. Seuran toimitusjohtaja Jarmo Heiskanen kertoi Yle Urheilulle puhelimitse, ettei seura ole saanut aluehallintoviranomaisilta uusia linjauksia oheismyyntiin.

– Meillä pelissä myydään tänään makkaraa ja kahvia normaalisti sekä anniskellaan anniskelualueella viranomaisten määräysten mukaisesti. Makkaraa on perinteisesti voinut syödä katsomossa. Ei meille ole tullut erikseen tietoa, että sillekin pitäisi varata oma pöytä, Heiskanen kommentoi.

Heiskasen mukaan seura on käynyt aluehallintoviranomaisen kanssa vuoropuhelua, mutta se ei ole saanut samanlaisia linjauksia, mitä esimerkiksi FC Lahti.

– Linjaukset ovat kai valtakunnallisia. Makkaran ja kioskituotteiden myymistä ei ole rajoitettu. Linjaus kuulostaa järjettömältä ja hieman yliampuvalta.

Heiskanen ei osaa vielä arvioida sitä, miten jatkossa tullaan toimimaan, jos samat linjaukset tulevat koskemaan kaikkia seuroja.

– Vielä on liian aikaista arvioida, miten tähän tullaan reagoimaan. Näen tämän aika isona ongelmana kaikkien kesälajien osalta, mikäli kaikki myynti pitää lopettaa.

Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaan mukaan ei ole tiedossa muita seuroja, joille aluehallintovirasto olisi antanut samanlaisen ohjeistuksen kuin FC Lahdelle.

Juttua muokattu klo 18.44: Lisätty KuPSin toimitusjohtaja Jarmo Heiskasen kommentit.

Juttua muokattu 8.7. klo 8.10: Lisätty tieto muiden seurojen tilanteesta.

Lue myös:

KuPS pelaa ensimmäisen kotiottelunsa – katsomossa erityisjärjestelyitä koronatilanteen takia

Yleisö unohti turvavälit Veikkausliigan avauskierroksella – toimitusjohtaja penää katsojilta vastuuta: "Ihmisten toivoisi ymmärtävän"

Veikkausliiga alkaa tänään! Kuuntele kauden avausta suorana Yle Puheen Urheilukierroksella

Suosittelemme sinulle