Hyppää sisältöön

Syyttäjä vaatii Stalinin joukkohaudat paljastaneelle karjalaistutkijalle 15 vuoden vankeusrangaistusta

Historiantutkija Juri Dmitrijeviä vastaan esitettyjä syytteitä pidetään laajasti tekaistuina.

Juri Dmitrijev Petroskoin oikeustalon edessä keväällä 2018. Kuva: Kerstin Kronvall / Yle
Erkka Mikkonen

Neuvostoterroria Karjalan tasavallassa tutkineelle historioitsija Juri Dmitrijeville vaaditaan 15 vuoden vankeusrangaistusta. Vankeus suoritettaisiin niin kutsulla kovennetun kurin leirillä.

Dmitrijevin puolustajien mukaan pitkä vankeusrangaistus tarkoittaisi käytännössä kuolemaa 64-vuotiaalle itseoppineelle tutkijalle.

Syyttäjä esitti vaatimuksensa tänään tiistaina Petroskoin kaupungin oikeustalolla suljetuin ovin käydyssä istunnossa. Asiasta uutisoivat venäläismediat (siirryt toiseen palveluun).

Ihmisoikeusjärjestö Memorialin Karjalan-osastoa johtavaa Dmitrijeviä syytetään seksuaalisesta väkivallasta tämän adoptoitua tytärtä kohtaan. Dmitrijev kiistää väitteet.

Syytteitä on pidetty yleisesti tekaistuina ja poliittisesti motivoituneina.

Dmitrijeville on osoitettu vuonna 2018 alkaneen oikeusprosessin aikana laajaa tukea niin Venäjällä kuin ulkomailla. Ihmisoikeusjärjestöt ovat pitäneet tapausta Dmitrijevin mustamaalamisena ja varoituksena muille, jotka tutkivat Neuvostoliiton aikaisia hirmutöitä.

Dmitrijev paikansi Karjalan tasavallassa sijaitsevat Sandarmohin ja Krasnyi borin salaiset joukkohaudat 1990-luvun lopulla. Niihin on haudattu tuhansia neuvostojohtaja Josif Stalinin uhreja, joiden joukossa on myös satoja suomalaisia.

Lue lisää aiheesta:

Stalinin joukkohaudat Karjalassa paljastanut tutkija odottaa yhä tuomiotaan – Ihmisoikeusjärjestö: Hän toimii varoituksena muille

Suomi selvensi Venäjälle Itä-Karjalan miehitysajan tutkimustilannetta – kansanmurhaa koskeva rikostutkinta jatkuu

Tutkija: Stalinin vainoissa kuolleiden suomalaisten vaiheet on selvitettävä perusteellisesti

Suosittelemme sinulle