Hyppää sisältöön

Yhdysvallat vahvisti vetäytymisensä WHO:sta

Yhdysvallat on WHO:n suurin rahoittaja.

Presidentti Donald Trump ilmoitti toukokuun lopussa katkaisseeensa suhteensa Maailman terveysjärjestö WHO:hon. Kuva: Saul Loeb / AFP

Yhdysvallat on virallisesti vahvistanut YK:lle vetäytyvänsä Maailman terveysjärjestöstä WHO:sta.

Ulkoministeriön tiedottajan mukaan Yhdysvallat on ilmoittanut YK:n pääsihteerille António Guterresille, että Yhdysvallat lähtee WHO:sta 6. heinäkuuta 2021.

Yhdysvallat on WHO:n suurin rahoittaja. Se on maksanut YK:n alaiselle järjestölle jäsenmaksua 58 miljoonaa dollaria vuodessa ja vapaaehtoisia maksuja yli 400 miljoonaa.

Presidentti Donald Trump on syyttänyt toistuvasti WHO:ta epäonnistumisesta koronakriisin hoitamisessa. Trumpin mielestä maailmanjärjestö mielisteli epidemian alkuvaiheessa Kiinaa, eikä toiminut tarpeeksi rivakasti.

Kiina taas on puolustautunut sanomalla, että se toimi tehokkaasti viruksen pysäyttämiseksi ja sanoo, että Trumpin hallinto pyrkii siirtämään huomiota pois sen omasta hitaasta reagoinnista viruksen leviämiseen.

Demokraattisenaattori Bob Menendez arvosteli Twitterissä jyrkästi Trumpia siitä, että Yhdysvallat jättää WHO:n keskellä pandemiaa. Päätöksen myötä Amerikka jää yksin, kirjoitti senaattori.

YK:n pääsihteerin tiedottaja Stephane Dujarric vahvisti tiistaina Yhdysvaltain jättäneen vetäytymistä koskevan ilmoituksen.

Lue myös:

Näistä virheistä Trump syyttää Maailman terveysjärjestöä, mutta perustelut ovat tulkinnanvaraisia – WHO:n koronatoimet aiotaan silti tutkia (19.5.)

Suomen YK-liiton toiminnanjohtaja Trumpin päätöksestä jäädyttää WHO:n rahoitus: "Erittäin raakaa peliä ihmishengillä"(15.4.)

Suosittelemme sinulle