Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Helsingin poliisi tutkii: Postin nimissä tehty useita huijauksia, rikoshyöty noin 250 000 euroa

Tekijät ovat huijanneet itselleen uhrien verkkopankkitunnuksia ja henkilötietoja. Tietojen avulla on haettu pikalainoja.

Postin kuljetusauto.
Poliisin mukaan huijausten rikoshyöty on kaikkiaan yli 200 000 euroa. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
STT,
Pilvi Pitkäranta
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin poliisilaitos tutkii Postin nimissä tehtyjä ammattimaisia huijauksia. Huijaukset on toteutettu kolmena eri ajankohtana. Helsingin poliisin tietoon on tullut viime viikonlopun aikana ja sen jälkeen yli 30 uhria. Kaikkiaan uhreja on tiedossa lähes 100.

Pelkästään viime viikonlopun osalta rikoshyöty on ollut noin 19 000 euroa. Poliisin mukaan huijausten rikoshyöty on kaikkiaan noin 250 000 euroa.

Tekijät ovat uhrien verkkopankkitunnuksia ja henkilötietoja hyödyntämällä hakeneet pikalainoja. Lainat on siirretty välittömästi suomalaiselle pankkitilille ja nostettu sitten ulos automaatista Virossa. Lainoja on haettu ainakin Nordean ja OP:n verkkopankkitunnuksilla.

Rahojen nostamiseen on käytetty muuleja eli henkilöitä, joiden tehtävänä on vastaanottaa rikoksella hankittua omaisuutta ja toimittaa se ketjussa eteenpäin. Poliisilla ei ole kuitenkaan vielä epäilyksiä siitä, ketkä ovat niin sanottujen muulien yläpuolella.

Huijauksissa uhri on saanut Postin saapumisilmoitukselta näyttävän tekstiviestin, joka on ohjannut tämän tietojenkalastelusivustolle. Sivusto on pyytänyt käyttäjää tunnistautumaan verkkopankkitunnuksilla.

‒ Huijaukset ovat ammattimaisesti toteutettu. Verkkosivu on kaikilla kerroilla ollut käytössä vain yhden viikonlopun, jonka aikana tekstiviestejä on lähetetty paljon. Rahat on nostettu muulien avulla samana viikonloppuna, kertoo rikostarkastaja Jukkapekka Risu Helsingin poliisilaitokselta tiedotteessa.

Risun mukaan Postin nimissä tehty huijaus on ollut vaikea välttää, sillä älypuhelin laittaa huijausviestin samaan viestiketjuun postin lähettämien viestien kanssa.

Risun mukaan asianomistajia on ympäri Suomea. Hänen mukaansa ensimmäiset tapaukset ovat huhtikuulta.

Rikostarkastajan mukaan edellinen vastaava tapaus on vuodelta 2014. Tuolloin muun muassa Tullin ja Postin nimissä lähetetyillä tekstiviesteillä ja sähköposteilla kalasteltiin ihmisten pankkitunnuksia, joiden avulla nostettiin luottoja.

Oikeuden mukaan päätekijä toimi erittäin suunnitelmallisesti ja teoilla aiheutettiin haittaa sadoille ihmisille. Oikeuden mukaan huijauksen päätekijä oli aiheuttamassa noin puolen miljoonan euron vahingot.

Suosittelemme sinulle