Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Saimaalta löydetty lukuisia kiellettyjä katiskoja, joiden nieluun norppa voi solahtaa

Luonnonsuojeluliitto pyytää sekä myyjiä että ostajia varmistamaan, että Saimaalla käytetään vain norppaturvallisia katiskoja.

Kuvassa on saimaannorppa Savonlinnassa.
Saimaalta on tänä kesänä löydetty lukuisia norpille vaarallisia katiskoja. Kuvassa saimaannorppa toukokuun lopulla. Kuva: Juha Metso / AOP
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Saimaalta on tänä kesänä löydetty lukuisia norpille vaarallisia, kiellettyjä katiskoja, kertoo Luonnonsuojeluliitto.

Saimaannorpan keskeisillä elinalueilla on valtioneuvoston asetuksen mukaan ympäri vuoden kiellettyä kalastaa katiskalla, jonka nielu pääsee leviämään yli 15 senttimetrin.

– Löysänieluisen katiskan vaarana on se, että norppa saa levitettyä nielun ja mahtuu tunkeutumaan sinne kalojen perässä. Katiskaan jouduttuaan norppa ei enää välttämättä pääse sieltä pois, vaan tukehtuu sinne, Luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen kertoo tiedotteessa.

Luonnonsuojeluliitto pyytää sekä myyjiä että ostajia varmistamaan, että Saimaalla käytetään vain norppaturvallisia katiskoja. Katiskan nielun tulee olla riittävän kapea ja vahva, ettei norppa pääse tunkeutumaan sen sisään.

Lue lisää:

Moni kalastaja käyttää yhä saimaannorpalle vaarallisia katiskoja – Kaupasta ostettua katiskaa luullaan turvalliseksi, mutta se ei aina ole

Katiskojen norppaturvallisuudessa parantamisen varaa – joka neljäs eteläisen Saimaan katiska norpalle vaaraksi

Suosittelemme