Hyppää sisältöön

"Siellä me istumme maskit tiukasti naamalla" – suomalaisyrittäjä on kuljettanut autossaan yli 700 ihmistä suljetun Venäjän-rajan yli

Noin puolet matkustajista on palannut Venäjälle, puolet Suomeen. Osa Suomeen tulleista on jatkanut matkaa jopa maapallon toiselle puolelle.

Toimitusjohtaja Jukka Jyrkinen kuljettaa työkseen postia sekä ihmisiä Suomesta Viipuriin ja Pietariin. Kuva: Kare Lehtonen/Yle
Ulla Ylönen

– Täytyy sanoa, että on ollut rankka kevät. Eikä tämä vielä ole ohi. Lähden taas huomenna Viipuriin, tuumaa Jukka Jyrkinen.

Lappeenrantalaisen HH-Kuriiri Oy:n toimitusjohtaja on tehnyt tila-autollaan melkoisen urakan kuljettamalla Suomeen ja Venäjälle jumiin jääneitä ihmisiä rajan yli. ** **

Suomen ja Venäjän välinen raja on ollut koronapandemian takia kiinni noin kolme kuukautta. Junat, linja-autot ja lentokoneet eivät kulje. Maanteitse rajan saa ylittää vain erityistapauksissa.

Jyrkisen 8-paikkainen tila-auto on ainoa kyyti, jolla ilman autoa matkaan lähteneet ihmiset ovat päässeet joko Suomeen tai Venäjälle.

– Siellä me istumme maskit tiukasti naamalla, kertoo Jyrkinen.

Noin 730 ihmistä saanut kyydin

Jyrkinen laskee, että hänen tila-autossaan on koronapandemian aikana matkustanut noin 730 ihmistä.

Suunnilleen puolet heistä on palannut Venäjälle, puolet Suomeen. Osa Suomeen tulleista on jatkanut matkaa eteenpäin kotimaahansa.

Nadja Kleimola
Videolla Nadezhda Kleimola saapuu Jyrkisen kyydissä Lappeenrannan rautatieasemalle. Hän ei ole tavannut miestään, kotkalaista Veli-Matti Kleimolaa kuukauteen.

Jyrkisen kyydissä Venäjältä Suomeen on tullut myös Brasilian, Yhdysvaltain, Uuden-Seelannin, Australian, Kanadan, Etelä-Korean, Japanin ja Hongkongin kansalaisia.

– He ovat Suomen kautta transit-matkustajia, ja heidät olen pääosin vienytkin Helsinki-Vantaan lentoasemalle joko hotelliin tai suoraan lennolle, Jyrkinen kertoo.

Kahdeksan matkustajan matka on tyssännyt Venäjän rajanviranomaisiin.

– Pisimmillään rajamuodollisuuksissa on mennyt neljä ja puoli tuntia, kun viranomaiset ovat pohtineet, onko matkustajalla ollut riittävät edellytykset maasta poistumiseen, Jyrkinen kertoo.

Käännytystapauksessa matkustaja itse joutuu hankkimaan kyydin raja-asemalta takaisin Viipuriin.

Venäjän rajalla on edelleen tiukempi kontrolli kuin Suomen rajalla. Ruumiinlämpö mitataan kaikilta.

Venäjälle palaavien on lisäksi täytettävä lomake, jossa he sitoutuvat 14 vuorokauden mittaiseen karanteeniin ja ilmoittavat myös osoitteen, missä karanteeniaikansa viettävät.

– Venäjällä viranomaiset todellakin tarkistavat, että rajan yli tullut henkilö oleskelee ilmoittamassaan osoitteessa. Siellä joko käydään paikan päällä tai soitetaan, kertoo Jyrkinen.

Pietarin-pääkonsulaatin kotiutuspalvelu päättyi

Kansalaisten kotiutuspalvelua on koordinoinut Suomen Pietarin-pääkonsulaatti, joka on toimittanut Jyrkiselle matkustajalistat.

– Pääkonsulaatti on tehnyt valtavan työn auttaessaan tietysti Suomen kansalaisia ja myös EU-kansalaisia, sanoo Jyrkinen.

Suomen Pietarin-pääkonsulaatin rooli muuttui juhannuksen alla. Kesäkuun 18. päivään mennessä konsulaatti oli auttanut yhteensä 333 ihmistä kotimatkalle Viipurin kautta Lappeenrantaan.

– Juhannuksen jälkeen ihmiset ovat hoitaneet matkajärjestelynsä suoraan HH-Kuriirin ja Venäjän puolella operoivan pietarilaisen Scandinavian kanssa, kertoo lehdistövirkamies Anna Laine Suomen Pietarin-pääkonsulaatista.

Hänen mukaansa palveluilla on edelleen kysyntää jonoiksi asti.

Rajan yli saavat matkustaa henkilöt, joilla on kaksoiskansalaisuus, venäläiset, joilla on pysyvä oleskelulupa Suomessa sekä tietenkin eri maiden diplomaattikuntaan kuuluvat virkailijat.

Laine muistuttaa, että pääkonsulaatista saa edelleen apua maastapoistumisasioissa.

Suosittelemme sinulle