Hyppää sisältöön

Koronakuri höltyi äkkiä: turvaväleistä tingitään ja kaupasta haetaan pikkuostoksia – psykologi kertoo, miksi suojaus on niin helppo laskea

Kun koronatilanne Suomessa on rauhoittunut, moni antaa itselleen luvan tinkiä tiukoista rajoituksista ja käyttäytymissäännöistä.

Mies ottaa kertakäyttökäsineitä paketista kaupan aulassa
Koronatilanne on helpottunut Suomessa ja monia rajoituksia on purettu. Muutos näkyy nopeasti myös ihmisten käyttäytymisessä. Mitä hankalampi uhka on konkreettisesti havaita, sitä helpompi se on unohtaa. Kuva: Antti Ullakko / Yle
Kyösti Vaara

Koronavirusuhka on ainakin ihmisten mielissä vähentynyt, mikä näkyy myös kansalaisten käyttäytymisessä. Siinä missä keväällä turvavälejä pidettiin tarkasti silmällä ja ulkona liikkumiset karsittiin minimiin, on käyttäytymisemme nyt paljon vapaampaa.

Tutkijan mukaan hyvä tilanne voi kuitenkin luoda ihmisten mielessä vääränlaisen turvallisuudentunteen.

Käyttäytymisen muutos näkyy esimerkiksi kaupoissa: kassajonossa turvavälit ovat lyhentyneet keväästä. Tämän vahvistaa Keminmaassa kassamyyjänä työskentelevä Katariina Ohenoja.

– Osa asiakkaista huomioi turvavälit hyvin. He antavat enemmän turvaväliä ja saattavat jopa muille asiakkaille huomauttaa, että “hei, muistapa turvaväli”. Sitten on joitakin asiakkaita, jotka eivät asiaa huomioi, Ohenoja sanoo.

Psykologian tohtori Saara Nolvi Turun yliopistolta sanoo, että kun koronauhka ei ole tällä hetkellä Suomessa konkreettisesti havaittavissa, voivat suositukset unohtua.

myyjä Katariina Ohenoja Keminmaa Citymarketin kassalla
Kassamyyjä Katariina Ohenoja on huomannut, että kaupassa käydään nyt useammin ja pienempien ostoksien perässä kuin aiemmin. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Muistuttelua siis tarvitaan.

– Ajan mittaan varovaisuus vähenee, kun mitään katastrofia ei tullutkaan. Jos halutaan edelleen olla varovaisia, niin se vaatii sellaista ylimääräistä ponnistelua ja muistutusta, Nolvi sanoo.

Varovaisuuden herpaantumisen ovat panneet merkille muun muassa terveydenhuollon ammattilaiset, jotka ovat varoitelleet toisesta korona-aallosta.

Lue lisää: Länsirajalla pelätään toista korona-aaltoa Ruotsista, lääkäri ja professori huolissaan: nuuska- ja olutrallille voi tulla kallis hinta

Varotoimissa ei menty liiallisuuksiin

Saara Nolvi on tutkijatohtorina mukana hankkeessa, jossa tutkitaan koronan vaikutusta ihmisen psyykkiseen hyvinvointiin. Hänen mielestään keväällä ei menty varovaisuudessa liiallisuuksiin.

– Ihmisen mieli on sellainen, että kun tulee uusi tilanne ja varsinkin tällainen uhkaava tilanne, josta ei oikein tiedetä, mihin se kehittyy, silloin siihen reagoidaan aika voimakkaasti. Se on ihan järkevää.

Marjatta Kola Kemin Prismassa
Marjatta Kolan mielestä varovaisuutta on syytä yhä noudattaa. Kaupassa tohtii silti jo käydä ilman hansikkaita. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Samaa mieltä on Kemiin kaupoille tullut tervolalainen Marjatta Kola. Hän on uskaltautunut kauppaan nyt ensimmäistä kertaa ilman hanskoja.

– Kyllä koronan kanssa pitää olla varovainen. Olen käynyt kaksi kertaa koronatestissä. Molempien tulokset olivat negatiivisia. Oireet olivat kyllä sellaisia, että olisi voinut hyvinkin olla korona.

Nolvi antaa hyvän neuvon varovaisuuden pitämiseksi muistissa.

– Voisi tehdä hyvien käytäntöjen muistilistan eli periaatteet itselle. Voisi päättää, että enpä menekään johonkin tilaisuuteen, jossa on paljon ihmisiä, tai vaikka ulkomaanmatkalle.

Kaupasta haetaan taas myös pikkuostoksia

Pohjoisen kierroksella olleet Jouko ja Sinikka Miettinen Juankoskelta sekä Pirjo Myöhänen Juuasta jonottavat marketin kassalle Keminmaassa. Koronatilanteen paraneminen on muuttanut niin heidän kuin läheistenkin käyttäytymistä.

– Nyt uskaltaa mennä jo kauppaan. Alussa ei uskaltanut, kun meillä on ikä jo tämmöinen, eli ollaan yli 70-vuotiaita, Jouko Miettinen sanoo.

– Keväällä lapset ja lapsenlapset eivät uskaltaneet tulla käymään. Nyt ollaan aika tavallisesti, Sinikka Miettinen jatkaa.

Jouko ja Sinikka Miettinen sekä Pirjo Myöhänen pysähtyivät lomareissullaan Keminmaan Citymarketissa ostoksilla
Jouko ja Sinikka Miettinen ja Pirjo Myöhänen ovat huomanneet käytöksen muuttuneen sekä itsellään että kanssaihmisillä: kaikki eivät enää pidä turvavälejä kassajonoissa. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Kassamyyjä Katariina Ohenojan mukaan ihmiset hakevat nyt kaupasta myös pikkuostoksia.

– Nyt on tilanne vähän niin kuin ennen koronaa, eli käydään päivittäin käydään kaupassa ja ostetaan pieniä määriä. Keväällä ostetiin paljon kerralla ja käytiin harvoin kaupassa.

Psykologi Saara Nolvin mukaan valppaus vähenee, kun konkreettinen uhka ei ole nähtävissä ja aikaa kuluu.

– Esimerkiksi lentokapteenin työssä on tärkeää pysyä koko ajan valppaana, vaikka vaaratilanteita sattuu harvoin, Nolvi sanoo.

Turvallisuudentunne voi hämätä

Keminmaalainen Tommy Isojärvi uskoo muutoksen käyttäytymisessä johtuvan siitä, että tietoa viruksesta on tullut koko ajan lisää. Enää ei tarvitse olla peloissaan.

– Se helpottaa. Itsellä tulee kyllä noudatettua suosituksia, mutta toki terve järki päässä, etäisyydet säilyttäen.

Suomessa on selvitty suhteellisen vähällä verrattuna moniin muihin maihin. Nolvi sanoo, että tilanne on petollinen.

– Esimerkiksi Italiassa kuoli paljon ihmisiä. Se on siellä konkreettisesti ihmisten mielissä.

Rokotevastaisuus on Nolvin mielestä konkreettinen esimerkki väärästä turvallisuuden tunteesta.

– Rokotetta ei joidenkin mielestä tarvitsisi, mutta taudit on saatu kuriin juuri rokotteilla.

Mitä koronavarotoimia noudatat käyttäytymisessäsi? Oletko luopunut joistain varotoimista? Osallistu keskusteluun perjantaihin kello 23 asti.

Lue myös:

Koronatilanne jatkuu Suomessa rauhallisena – 16 sairaanhoitopiirissä ei yhtään tapausta kahdessa viikossa

Kysely: Korona sai suomalaiset pelkäämään pandemiaa ja uutta maailmanlaajuista talouskriisiä – huoli ilmastosta jäi taka-alalle

Koronarajoitusten purku on monille helpotus, mutta toisille se voi aiheuttaa ahdistusta – Psykologi: Olemme kevään aikana oppineet sopeutumaan

Suosittelemme sinulle