Hyppää sisältöön

Tulli varoittaa: Maahan tuoduissa nuuskan kaltaisissa nikotiinivalmisteissa terveydelle haitallisia pitoisuuksia

Tulli on kevään aikana takavarikoinut lähes 300 nikotiinivalmistelähetystä. Viime vuonna samaan aikaan takavarikointeja tehtiin alle kymmenen.

Tullin takavarikoimia nikotiinivalmistepurkkeja. Kuva: Tulli

Tulli varoittaa maahan tuotavien nuuskankaltaisten nikotiinivalmisteiden korkeista pitoisuuksista. Tulli kertoo (siirryt toiseen palveluun), että kevään aikana Tullilaboratoriossa on tutkittu posti- ja rahtilähetyksistä takavarikoituja nikotiinivalmisteita ja havaittu niissä epätasalaatuisuutta.

Valmisteiden nikotiinipitoisuudet ovat olleet korkeampia tai jopa 40 prosenttia pienempiä kuin ilmoitettu. Kaikki tutkitut nikotiinivalmisteet ylittävät Fimean asettaman reseptivapaan nikotiinivalmisteen rajan, joka on neljä milligrammaa annosta kohden.

Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen muistuttaa tiedotteessa, että sellaiset valmisteet, jotka sisältävät yli neljä milligrammaa nikotiinia annosta kohden, edellyttävät maahantuontilupaa.

– Tällä hetkellä ilman reseptiä myydään valmisteita, jotka sisältävät jopa 50 milligrammaa nikotiinia annosta kohden ja joiden nikotiinipitoisuus voi todellisuudessa olla jopa sitäkin suurempi. Tällöin voidaan jo puhua terveysriskistä, Sinkkonen kertoo.

Koska nikotiinivalmisteet eivät ole tasalaatuisia, Sinkkosen mukaan niiden myyntiä ja käyttöriskiä voisi verrata esimerkiksi lääkeväärennöksiin. Ostaja ei voi luottaa pakkausselosteen tai kauppapaikan tietoihin.

Tulli painottaa, että sellaisia valmisteita, jotka sisältävät nikotiinia annosta kohden neljä milligrammaa tai yli, ei saa tuoda maahan matkustajatuontina eikä tilata rahti- tai postilähetyksinä, ellei maahantuojalla ole esittää voimassa olevaa tuontilupaa, kuten esimerkiksi reseptiä.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ilman asianmukaista tuontilupaa tällaisten nikotiinivalmisteiden maahantuonti on kiellettyä.

Koronapandemia lisännyt takavarikointeja

Tulli kertoo, että se on kuluvan kevään aikana takavarikoinut ennätysmäärän nikotiinivalmisteita rahti- ja postiliikenteestä sekä satunnaisesti matkustajatuonnista.

Tulli on kevään aikana takavarikoinut lähes 300 lähetystä. Viime vuonna samaan aikaan takavarikointeja tehtiin alle kymmenen.

Tullin mukaan määrän kasvua selittää osittain kevään koronapandemia, joka on vaikeuttanut nuuskan maahantuontia. Myös nikotiinivalmisteiden helppo saatavuus esimerkiksi Virosta ja Ruotsista sekä verkkokaupoista näkyy Tullin tilastoissa.

Nikotiinivalmisteet on usein jaettu neljään vahvuusluokkaan: xstrong, strong, normal, soft (mellow). Niitä on myös saatavilla useaa eri makua.

Pakkausselosteiden ja kauppapaikkojen tietojen mukaan nikotiinipitoisuudet ovat olleet eri luokissa 16, 14, 8 ja 6 milligrammaa grammaa kohden.

Tulli on kuluvan kevään aikana takavarikoinut ennätysmäärän nikotiinivalmisteita rahti- ja postiliikenteestä sekä satunnaisesti matkustajatuonnista. Kuva: Tulli

Lue myös:

Nuuskamaisesta nikotiinikorvaustuotteesta tuli miljoonabisnes – Proviisori: sitä käytetään nuuskan korvikkeena, kun rajat ovat kiinni

Fred Sellenberg on yksi tallinnalaisista, jotka hyötyvät suomalaisten paluusta: "Nikotiinipussit ovat aiheuttaneet kultakuumeen, jota voi verrata Neuvostoliiton hajoamiseen"

Suosittelemme sinulle