Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Suomalaistutkijat ratkaisivat marjarasioiden muoviongelman – tällainen on pahvikippo, jonka kulmista mehu ei valu

Tuoreiden marjojen muovinen myyntirasia on saamassa haastajan pahvisesta rasiasta. Marjanviljelijän mukaan kunnollista pahvirasiaa on toivottu jo vuosia.

Mansikoita kartonkirasiassa.
Kartonkirasia on muotoiltu niin, että muovirasioissa käytetyt kannet saa tarvittaessa kiinnitettyä napakasti myös siihen. Kuva: Mikko Savolainen / Yle
Antje Tolpo
Avaa Yle-sovelluksessa

Marjanviljelijä Vesa Poikela olisi halunnut aloittaa mansikoiden pakkaamisen pahvisiin myyntirasioihin jo tänä kesänä. Toive ei toteutunut, sillä mistään ei löytynyt riittävän hyvää haastajaa vuosikymmeniä käytössä olleelle muovirasialle.

Sen sijaan löytyi ryhmä yliopiston ja ammattikorkeakoulun tutkijoita, jotka ehdottivat, että Poikelan marjatilalle otetaan testiin kehittelyssä oleva kartonkirasia.

Kartonkirasioita ja muovirasioita LUT:n laboratoriossa.
Puristustekniikan laboratoriossa on esillä erilaisia elintarvikkeiden ja tuoreiden marjojen pakkaamiseen kokeiltavia rasioita. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

– Olisin voinut ottaa kartonkirasioita koekäyttöön vaikka montatuhatta. Sata kappaletta taisin tässä vaiheessa saada, Poikela kertoo.

Poikela ei ole pahvirasioihin liittyvän intoilunsa kanssa yksin. Osa marjanviljelijöistä ja marjatorien asiakkaista on miettinyt muovin käyttöön liittyviä ongelmia jo vuosien ajan.

– Alalla on muutaman viime vuoden aikana alettu yhä enemmän kiinnostua pahvisista vaihtoehdoista. Valitettavasti niitä ei Suomessa ole juuri tarjolla, Poikela kertoo kokemuksestaan.

Haminalainen marjanviljelijä Vesa Poikela etsii vaihtoehtoa muoviselle pakkausrasialle.

Poikelan pyörittämällä Lahden marjatilalla Haminan Onkamaallakäytetään tänä kesänä Italiassa valmistettuja muovirasioita. Isännän mielestä uusiomuovista valmistettu rasia on oikein kierrätettynä varsin hyvä vaihtoehto.

Silti pahvisen rasian kokeileminen tuntuu yrittäjästä tärkeältä. Hänelle kyse on mahdllisimman ilmastoystävällisen tuotteen löytymisestä.

– Nythän olisi kiinnostavaa saada joku laskemaan, mikä on eri materiaaleista tehtyjen rasioiden hiilijalanjälki koko valmistusprosessin aikana.

Vesa Poikela kertoo seuranneensa, millaisiin rasioihin marjoja pakataan muissa Euroopan maissa ja eri puolella maailmaa. Yksi yleinen vaihtoehto on kanamunakennoissakin käytetty huokoinen kartonkimateriaali.

Poikela ei ole tästä materiaalista innostunut, sillä hän epäilee sen alkavan pehmetä, jos marjoista tihkuu vähänkin mehua.

marjanviljelijä Vesa Poikela Lahden tila, Hamina
Marjanviljelijä Vesa Poikela on kiinnostunut tietämään eri materiaaleista valmistettujen marjarasioiden hiilijalanjäljen. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Lahden marjatilan toimistorakennuksessa odottava koe-erä kartonkirasioita on valmistettu kahden korkeakoulun yhteistyönä. Kyse on vasta kokeilumallista. Sillä ei toistaiseksi ole kaupallista valmistajaa.

Viljelijä pyörittelee hetken uutta rasiaa käsissään, ja toteaa sen lupaavaksi. Joskus takavuosina testatut kartonkiset versiot taivuteltiin rasian muotoon vasta pakkaamisen yhteydessä, ja se vein liikaa aikaa. Lopputuloskaan ei tyydyttänyt, sillä marjan mehua pääsi vuotamaan nurkista.

Vuoaksi puristettu rasia vaikuttaa Poikelasta hyvältä, sillä se on heti käyttövalmis ja pitää nesteen sisällään.

Kartonkirasia tutkijan kädessä.
Koekäyttöä varten on tehty kahdenlaista tuoremarjavuokaa. Toinen on kokonaan kartonkinen, toisessa sisäpuoli on pinnoitettu ohuella kerroksella muovia. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Kone, joka puristaa vuokamallisen rasian muotoonsa, seisoo pakkaustekniikan laboratoriossa Lappeenrannan-Lahden teknillisessä yliopistossa (LUT). Rasioiden valmistus on osa monivuotista tutkimusta, jossa pakkaustekniikan osaajat ovat kehittäneet kuitupohjaisia vaihtoehtoja muovisille elintarvikepakkauksille.

Pakkausten ulkonäköä ja esimerkiksi ulkopintaan painettua marjakuosia on puolestaan suunniteltu LAB-ammattikorkeakoulussa. Koe-erää valmistettiin sekä printtikuvioisena että yksivärisen vaaleana.

Kartonkinen marjarasia valmistetaan puristusmuovaustekniikalla.

Marjan ostajaa tietenkin kiinnostaa kartonkiseen rasiaan pakatun marjan hinta.Pakkaustekniikan professorin Ville Lemisen mukaan suurta hintaeroa perinteisen muovisen ja nyt testissä olevan kartonkivuoan valmistuksessa ei synny.

– Ero lasketaan senteissä eli ollaan hyvin lähellä, ellei jopa samassa kuin muovirasian hinta. Kartonkirasian ei pitäisi vaikuttaa lopputuotteen hintaan merkitsevästi.

Tutkimusryhmän mukaan uusiutuvista raaka-aineista valmistettujen ekologisten pakkausratkaisujen kysyntä on voimakkaassa kasvussa. Myös pakkausalaa koskevat kiristyvät ympäristövaatimukset luovat painetta uusien ratkaisujen kehittämiselle.

pakkaustekniikan professori Ville Leminen Lappeenrannan–Lahden teknillinen yliopisto LUT.
Pakkaustekniikan professori Ville Leminen on kiinnostunut kuulemaan, millaista palautetta marjarasia koekäyttäjiltä saa. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Suomi on tunnetusti metsäteollisuuden mahtimaa, mutta perinteisen sellunkeiton rinnalle on tullut kokonaan uudenlaisia tuoteryhmiä. Kuitupohjaisten elintarvikepakkausten alalla olisi Lemisen mukaan Suomessa vielä paljon kehitettävää.

– Olemme LUTissa halunneet olla mukana kehittämässä sellaisia tuotteita, jotka auttavat metsäteollisuutta löytämään uusia markkina-alueita, Leminen sanoo.

Voit keskustella aiheesta 11.7. kello 23:een asti.

Suosittelemme