Hyppää sisältöön

Pentutehtailu, laiton maahantuonti ja karkailu halutaan kuriin – koiriin tulossa pakollinen mikrosiru

Asetusluonnoksen mukaan omistajat velvoitettaisiin lemmikkinsä yksilölliseen tunnistamiseen ja rekisteröintiin eläimen nahan alle asetetulla mikrosirulla.

Jackrusselinterrierin vahtii pentujaan.
Asetusluonnoksen mukaan koira olisi tunnistusmerkittävä mikrosirulla ja ilmoitettava rekisteriin viimeistään kolmekuisena. Kuva: Kaisa Siren / AOP
Pekka Pantsu

Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt lausunnolle juuri valmistuneen asetusluonnoksen koirien tunnistamisesta ja rekisteröinnistä. Asetuksella on tarkoitus velvoittaa koiranomistajat koirien yksilölliseen tunnistamiseen ja rekisteröimiseen viranomaisrekisteriin.

Tämä tapahtuisi eläimen nahan alle asennetun mikrosirun avulla. Mikrosirussa olisi radiotaajuustunnistus.

Mikrosirun asettaisi eläinlääkäri tai muu pätevöitynyt koiran lapaluiden väliin tai kaulan tai niskan alueelle.

Helpottaa palautusta

Toimilla pyritään ennen kaikkea ehkäisemään pentutehtailua ja laitonta maahantuontia sekä helpottamaan irrallaan tavattujen koirien palauttamista. Tunnistusmerkintä- ja rekisteröintipakko voisivat helpottaa myös muiden eläinsuojelutapausten selvittelyä.

Tunnistusmerkitseminen olisi koiran ensimmäisen haltijan vastuulla. Tavoitteena on saada rekisteri käyttöön vuoden 2023 alkuun mennessä.

Koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti on jo säädetty pakolliseksi suurimmassa osassa EU-maita. Suomessa tämä on tällä hetkellä vapaaehtoista.

Maa- ja metsätalousministeriö olettaa, että suurin osa suomalaisista koirista on jo tunnistusmerkitty ja rekisteröity johonkin rekisteriin. Tarkkaa tietoa koirien määrästä ei ole, mutta arvioiden mukaan noin 700 000.

Asetusluonnoksen määräaika lausunnoille päättyy 19. elokuuta.

Lue lisää:

Koirien rekisteröinti pakolliseksi 2022 – tarkoituksena estää pentutehtailua ja laitonta maahantuontia

Laiton koirabisnes rehottaa Suomessa – näin sairaat ja paperittomat pennut pääsevät maahan ja vaihtavat omistajaa

Pentutehtailija tuomittiin sakkoihin ja vankeuteen Helsingissä – koirat todettiin pian luovutuksen jälkeen vakavasti sairaiksi ja lopetettiin

Lemmikille oma "ensiapupakkaus" mukaan kesälomalle

Suosittelemme sinulle