Hyppää sisältöön

Suppailulaudan vuokraus on liikuntaa, polkupyörän ei, linjaa verottaja – välineitä ei saa vuokrata liikuntaseteleillä, paitsi joitain välineitä

Verottajan linjaus: Kaupunkipyöräily ei ole liikuntaa eikä työmatkaväline.

Kaupunkipyörän vuokraaminen ei ole verottajan mukaan liikuntaa, eikä myöskään joukkoliikennettä. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Heikki Valkama

Pyörävuokra, kanoottivuokra, tenniskentän vuokraus, suksivuokra... Verottajan mukaan osa välineistä ja vuokrista on liikuntapalveluita, osa ei.

Verohallinto teki toukokuussa linjauksen, jonka mukaan kaupunkipyörien käyttömaksua ei voi maksaa liikuntaseteleillä.

Liikuntaseteleillä voi lähtökohtaisesti ostaa vain liikuntapalvelun. Verottajan mukaan välinevuokran voi maksaa vain silloin, kun vuokraus liittyy kiinteästi kyseiseen liikuntasuoritukseen eli "palveluun".

Verottajan tulkinnan mukaan kaupunkipyörien kohdalla ei voida hyödyntää liikuntaseteleitä, koska silloin maksetaan pelkästään välinevuokrasta.

Tulkinnassa mainitaan, että liikuntaseteleitä ei voida myöskään käyttää tavallisen pyörän vuokraamiseen, sillä varsinainen liikunta eli pyöräileminen on ilmaista.

– Tässä on nyt se linja vedetty, että kyse on kaupunkipyörällä vuokrasta, ei liikuntasuorituksesta, sanoo ylitarkastaja Mariia Suominen verohallinnosta.

Verohallinnon linjausta voi pitää ristiriitaisena. Esimerkiksi laskettelukeskuksen suksivuokran voi maksaa liikuntasetelillä, kuten myös toistaiseksi pyörävuokraamosta vuokratun polkupyörän.

Suominen toteaakin, että verottajalla ei ole tyhjentävää luetteloa siitä, mihin liikuntaseteliä voi käyttää ja mihin ei voi käyttää.

– Liikuntaseteleillä on tarkoitus ostaa liikuntapalvelu, ei välinevuokraus. Linjaus on se, että muutakaan välinevuokrausta ei voi tehdä, Suominen sanoo.

Toisaalta verottaja on katsonut silti, että suksivuokra on myös palvelu. Samoin usein vaikkapa sup-laudan vuokraaminen.

– Raja on vedetty tähän näin.

Koronan aikana esimerkiksi kuntosalit pohtivat, voivatko ne vuokrata kuntolaitteita ulos liikuntaseteleillä. Eivät voineet.

Vaikka kaupunkipyörät tippuvat sekä työmatkasetelien että liikuntasetelien ulkopuolelle henkilökuntaetuna kaupunkipyörän voi tarjota.

Pyöräliitto: "Kummallista"

Pyöräliiton erityisasiantuntija Martti Tulenheimo pitää linjausta kummallisena.

– Meidän tulkinnan mukaan ristiriitainen ja kyseenalainen linjaus. Tämä johtaa siihen, että kaupunkipyörät suljetaan liikuntasetelien käytön ulkopuolelle, toisin kuin pyörävuokraamot. Tulenheimon mukaan kyse on samanlaisesta asiasta, sillä erotuksella että kaupunkipyöriä käytetään säännöllisesti ja useammin.

– Kun liikuntaa pitäisi edistää kansanterveydellisistä ja ympäristöön liittyvistä syistä ja on konkreettinen keissi, tulee tulkinta, joka tekee sen mahdottomaksi, hän päivittelee.

– Kyllähän tässä on ristiriita. Kaupunkipyörät ja pyörän vuokraaminen ovat yhtä lailla palveluja, ja niihin pitäisi voida soveltaa samalla tavalla liikuntaseteleitä.

Pyöräliiton mukaan kaupunkipyöräily on sekä liikuntaa että palvelu. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Pyörät ovat väliinputoaja

Pyöräliitolle kaupunkipyörissä on toinenkin, suurempi outous. Liikuntapalveluissa ja vaikkapa taksipalveluissa tai joukkoliikenteessä on 10 prosentin arvonlisäverokanta.

Kaupunkipyörissä taas on 24 prosentin arvonlisäverokanta, kuten myös vuokraamojen pyörissä.

Verottajan linjassa pyöräily ei siis ole liikuntaa, mutta ei myöskään matkustamista.

– Sen sijaan esimerkiksi mikroautoradalla “liikunta”palveluun sovelletaan alennettua 10 prosentin verokantaa, pöyräliiton Tulenheimo ihmettelee.

Myös lumilaudan tai sukset voi vuokrata 10 prosentin alvilla. Pyöräliitto pitää pyörien vuokraamista palveluna. Tulenheimon mukaan kokonaisuus sisältää huollon, asiakaspalvelun, tilastot ja faktat.

– Kaupunkipyörät ovat nimen omaan liikkumisen palvelu.

– Verottajan tulkinta on mielestämme ongelmallinen, koska se ei tunnista kaupunkipyöriä osaksi liikkumisen palveluita, joka on koko ajan yhä voimakkaammin kasvava trendi, Tulenheimo sanoo.

Liikuntasetelifirmat ja pyöräliitto valittavat verottajalle

Liikuntaseteleitä tarjoavan Smartumin verkostojohtaja Maria Meurman pitää myös verottajan linjausta outona.

– Se oli meidän mielestä erikoinen päätös ,varsinkin kun se tuli keväällä, kun koronatilanne oli pahimmillaan ja oli suositukset, että julkisilla ei kannata liikkua, Meurman sanoo.

Smartum on liittoutunut kilpailijoidensa kanssa ja ollut yhteydessä valtiovarainministeriöön sekä verottajaan.

– Toivomme, että tämä olisi heiltäkin inhimillinen virhe, eikä tulisi ensi vuoden ohjeistukseen, Meurman sanoo.

Suosittelemme sinulle