Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Erling Haalandin tähti ei tuikkinut vielä Pohjanmaalla – "Norjan huipputähti on tehnyt ilmiömäisen kansainvälisen läpimurron"

Kaksi vuotta sitten Erling Haalandista ei edes valtavasti puhuttu.

Erling Haaland, Borussia Dortmund juhlii maalia
Erling Haalandin läpimurto on ollut nopea. Kuva: Getty Images
STT Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Vaasassa ja Seinäjoella pelasi kaksi kesää sitten alle 19-vuotiaita jalkapallolupauksia, joiden tulevaisuus oli täysin arvauksien varassa. Norjalaishyökkääjä Erling Haalandin kehitys kuvaa, mitä kahdessa vuodessa ehtii tapahtua. Pohjanmaalla Haaland osui kerran rangaistuspotkusta, mutta sittemmin verkko on heilunut tiheään.

– Norjan huipputähti on tehnyt ilmiömäisen kansainvälisen läpimurron. Meitä vastaan hän jäi maaleitta, mutta jo silloin tiedettiin, että tässä on kova nimi, muistelee Suomea EM-kisoissa 2018 valmentanut Juha Malinen.

EM-kisojen jälkeen Eurooppa-liigan karsinnoissa Molden hyökkääjä osui viidessä ottelussa neljästi, mikä herätti itävaltalaisen RB Salzburgin kiinnostuksen. Energiajuomajätti Red Bullin sponsoroima Salzburg maksoi tammikuussa 2019 Haalandista Moldelle kahdeksan miljoonaa euroa. Vuotta myöhemmin Haaland oli koko Euroopan kuumin hyökkääjä.

Syksyllä 2019 peräti 16 maalia Itävallan liigassa paukuttanut Haaland osui Mestarien liigan lohkovaiheessa kahdeksan kertaa, ja lähes jokaisen Euroopan suurseuran raportoitiin olevan Haalandin perässä. Kilpajuoksun voitti Borussia Dortmund, jonka riveissä Haaland osui Saksan Bundesliigassa kevätkaudella 13 kertaa 15 ottelussa.

Moni on edennyt Euroopan huippusarjoihin

Kaksi vuotta sitten Haalandista ei edes valtavasti puhuttu. Turnauksen maalipörssin voittanut Portugalin Joao Filipe ei sen sijaan ole vielä avannut maalitiliään miesten pääsarjoissa.

– Vaikeahan sitä (Haalandin nopeaa kehitystä) oli veikata, ja tuskin kukaan arvasi, että maaleja tulee ihan joka paikasta. Kyllä hän oli se nimi, jota hieman tarkkailtiin ja pyrittiin pelaamaan niin, ettei hän saa pelata vahvuuksillaan, Malinen muistelee.

Italian hopeajoukkueesta miesten maajoukkueeseen ovat jo murtautuneet AS Roman Nicolo Zaniolo, Brescian Sandro Tonali ja Suomeakin EM-karsinnoissa kurittanut Evertonin Moise Kean. Lukas Hradeckyn joukkuetoverina Leverkusenissa pelaa puolestaan Ranskaa Vaasassa ja Seinäjoella edustanut Moussa Diaby.

Lue myös:

Tuntematon norjalainen on tällä hetkellä Mestareiden liigan herra ja hidalgo – Euroopan suurimmat seurat kilpailevat 19-vuotiaan Erling Hålandin palveluksista

Espanjalaismedia: Real Madrid on teinisensaatio Haalandin perässä – ManU ja Tottenham kärkkyvät myös

Suosittelemme sinulle