Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Tilasitko siivouksen huippuhalvalla? Kotityöpalveluyhdistyksen mukaan yrityksen kannattavuusraja kotisiivouksessa on 40 euroa tunnissa

Yhdistyksen mukaan tämän alle on lähes mahdotonta huolehtia velvollisuuksista ja maksaa työstä oikeaa palkkaa.

Siivooja työssään yksityiskodissa.
Suomen Kotityöpalveluyhdistys ylläpitää kotityöpalvelujen laatusertifikaattia. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Timo Keränen
Avaa Yle-sovelluksessa

Siivousta ei kannata ostaa hinnalla millä hyvänsä, ei ainakaan liian alhaisella.

Pieniä ja keskisuuria siivous- ja kotipalvelualan yrityksiä edustava Suomen Kotityöpalveluyhdistys ry on selvittänyt, mikä on alin kannattava tuntihinta.

Yritykselle, jolla on työntekijöitä, kannattava raja on yhdistyksen mukaan kotisiivouksessa 40 euroa tunnilta. Hinta sisältää 24 prosentin arvonlisäveron.

Yhdistyksen mukaan tämän alle on lähes mahdotonta huolehtia velvollisuuksistaan ja maksaa työstä myös oikeaa palkkaa.

Neljänkympin tuntihinta sisältää siis 24 prosentin arvonlisäveron, esimiestyön palkat, palkkojen sivukulut, aine- ja välinekulut, toimitilakulut sekä kiinteitä kuluja.

Kaikilla yrityksillä ei ole palkattuja työntekijöitä. Se vaikuttaa tuntihintaan.

– Yksinyrittäjällä kannattavuuden raja on noin 37 euroa tunnissa, kun arvonlisävero lasketaan hintaan, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Eija Lenkkeri.

Joissain tapauksissa kotisiivoustyö voi olla myös arvonlisäverotonta. Tällöin yrittäjän toiminta on esimerkiksi erittäin pienimuotoista sivutoimintaa, tai siivous on osa sosiaalihuoltopalvelua.

Toimitilojen osalta Kotityöpalveluyhdistys arvioi, että kannattavuuden raja on 28 euroa tunnissa. Hintaan ei sisälly arvonlisäveroa.

– Jotkut toimijat myyvät kyllä palvelua myös alle tämän hinnan mutta nämä kohteet ovat usein tappiollisia, sanoo yhdistyksen hallituksen jäsen Henri Haho.

Hahon mukaan isot siivouslan yritykset saattavat tehdä tappiollisia siivoussopimuksia, koska ne saavat samalla muuta, kannattavaa liiketoimintaa.

Haho on Koti Puhtaaksi - yrityksen kehitysjohtaja ja toinen perustajista.

Eija Lenkkeri arvioi, että kotisiivouspuolella on hyvin vähän työvoiman hyväksikäyttöä.

Kiinteistötyönantajat pitää hintoja oikeina

Kotityöpalveluyhdistyksen mielestä ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttöä voitaisiin vähentää palauttamalla Uudellemaalle työvoiman tarveharkinta.

– Työntekijöiden hyväksikäyttäjät voivat jatkaa toimintaansa rekrytoimalla suoraan ulkomailta. Tulijoilla ei ole mahdollisuutta tai halua arvioida yrityksen taustoja, Haho sanoo.

Yhdistys on myös laatinut laatusertifikaatin. Se myönnetään yrityksille, joilla ei ole verovelkoja tai muita epäselvyyksiä.

Kiinteistöalalla toimivia yrityksiä edustavan Kiinteistötyönantajat ry:n toimitusjohtaja Pia Gramén pitää Kotityöpalveluyhdistyksen hinta-arvioita osuvina.

Kiinteistötyönantajat ei kuitenkaan halua tarkemmin kommentoida alan hintoja, koska hinnoitteluasiat eivät kuulu yhdistykselle. Gramén varoittaa silti liian halvoista hinnoista.

– Aika usein hinnat ovat suhteellisen samaa tasoa, mutta jos on kovia poikkeamia suuntaan tai toiseen, kannattaa asiaan kiinnittää huomiota.

Gramén huomauttaa, että kilpailu kaikista toimeksiannoista on alalla kovaa.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2018 oli 4 500 siivousalan yritystä. Lisäksi vaihtuvuus on suurta.

– Siivous on vaikea ala. Jos asiakkaita ei löydy, karsiutuu alalta nopeasti.

Gramén harmittelee, että kotitalousvähennystä on pienennetty.

– Kotitalousvähennys karsii selvästi harmaata taloutta.

Suomen Kotityöpalveluyhdistyksellä on satakunta jäsenyritystä, joiden työntekijäämäärät vaihtelevat muutamasta työntekijästä sataan. Yhdistyksen sisäiseen kyselyyn vastasi neljäkymmentä yritystä.

Juttua korjattu 10.7. 2020 klo 14.20 arvonlisäveroa koskevan sanamuodon osalta; 40 euron hinta sisältää 24 prosentin arvonlisäveron, joka lasketaan alkuhinnan päälle. Arvonlisävero ei siis ole 24 prosentin osuus loppuhinnasta aiemman sanamuodon mukaan.

Korjattu klo 16.15: Vaihdettu yksinyrittäjän siivouksen hinnaksi arvonlisäverollinen hinta vertailun selkeyttämiseksi.

Lue lisää:

Väärinkäytöksistä epäilty siivousfirma oli käytössä Espoossa, mutta kaupunki hylkäsi sen vuosi sitten epäselvyyksien vuoksi – Vantaa tekee saman, jos väärinkäytöksiä ilmenee

Työministeri Haatainen siivousalan väärinkäytöksistä: Tietyille aloille on pesiytynyt mätä kulttuuri, jossa hyväksikäyttö on järjestelmällistä

Hallitus selvittää alipalkkauksen kriminalisointia – suurimmat oppositiopuolueet eivät ole innoissaan

Suosittelemme sinulle