Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Arabiemiraattien Toivo ampaisi avaruuteen – uusi tulokas liittyy Marsin tutkijamaiden joukkoon

Arabiemiraatit aloitti Mars-ohjelmansa vain kuusi vuotta sitten. Mielessä ovat jo miehitetyt kuumatkat ja pysyvät asumukset Marsissa.

Arabiemiraattien Toivo ampaisi avaruuteen
Anniina Wallius
Avaa Yle-sovelluksessa

Jos kaikki sujuu kuten on suunniteltu, Yhdistyneet arabiemiirikunnat on liittymässä siihen pieneen joukkoon, jonka laitteet ovat saavuttaneet naapuriplaneettamme Marsin kiertoradan.

Aiemmin se on onnistunut vain Yhdysvalloilta, Neuvostoliitolta/Venäjältä, Euroopan avaruusjärjestöltä Esalta ja Intialta.

Al-Amal- eli Toivo-luotain laukaistiin matkaan maanantain vastaisena yönä Suomen aikaa japanilaisen raketin selässä Tanegashiman avaruuskeskuksesta Lounais-Japanista. Vauhtiin päästyään 121 000 kilometrin tuntivauhtia kiitävän al-Amalin on määrä saavuttaa Mars helmikuussa.

Arabiemiraatit hyödyntää ensimmäisenä muutaman viikon mittaista laukaisuikkunaa, jonka takia matka Marsiin on lyhyimmillään. Ikkuna on auki runsaan kahden vuoden välein. Alkujaan lähdön piti tapahtua jo viime viikolla, mutta huono sää pakotti lykkäyksiin.

Kiina aikoo laukaista oman luotaimensa myöhemmin tällä viikolla ja Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa omansa heinäkuun lopussa.

Sarah al-Amiri
Arabiemiraattien avaruustutkimus on nuorta, ja nuoria ovat myös sen tekijät. Mars-missiossa keski-ikä on 27 vuotta. Mission tieteellistä ohjelmaa johtava Sarah al-Amiri, 32, valmistui aluksi IT-alalta, sillä Arabiemiraateissa ei vielä voinut opiskella avaruusalaa, kun hän meni yliopistoon. Hänen lisäkseen yli kolmannes muistakin hankkeessa työskelevistä on naisia. Al-Amiri on myös maansa tiedeministeri. Kuva: Sikarin Fon Thanachaiary / FWEF

Nasa on planeetta- ja kuututkimuksen veteraani jo vuosikymmenien ajalta, ja Kiina on toteuttanut viime vuosina erittäin onnistunutta kuuohjelmaa. Arabiemiraatit sen sijaan ei ole koskaan lennättänyt mitään Maan kiertorataa kauemmaksi.

Mars-mission vauhti on ollut huima. Aloittamisesta päätettiin vain kuusi vuotta sitten. Arabiemiraattien ensimmäisestä satelliitista ei ollut silloin kulunut kuin muutama vuosi.

Marsiin kiirehtimistä selittää se, että Arabiemiraatit haluaa saavutuksensa osuvan ensi vuodelle, jolloin kuuden šeikkikunnan yhdistymisestä itsenäiseksi valtioksi tulee kuluneeksi 50 vuotta.

Missioon on ladattu muutenkin myös muita kuin silkkoja tieteellisiä tai teknologian edistämisen tavoitteita. Ohjelman yhteydessä on muistutettu, miten ratkaiseva rooli arabeilla oli tieteessä muinoin, ja sanottu, että al-Amal ottaa takaisin tuota asemaa.

Kiertolainen on laskeutumista varmempi vaihtoehto

Nasa lennättää Marsiin jo viidennen mönkijänsä, ja Kiina pyrkii laskemaan sinne ensimmäisen omansa. Kiina ei ole aiemmin lentänyt Marsiin – ei myöskään kiertoradalle – mutta sillä on mönkijäkokemusta Kuusta.

Arabiemiraatit lähetti matkaan pelkästään kiertolaisen.

Se onkin ensikertalaiselle viisasta, sillä sellainen onnistuu noin 20 kertaa todennäköisemmin kuin laskeutuminen, sanoi Ilmatieteen laitoksen avaruustutkimuksen ja havaintoteknologian yksikön päällikkö Ari-Matti Harri Ylen haastattelussa viime kuussa.

Putkilomainen raketti, jonka päässä mutterin muotoinen luotain. Ala näkyy Maan pilvinen pinta
Taitelijan näkemys Arabiemiraattien al-Amal-luotaimesta japanilaisen raketin vauhdittaman matkansa alussa. Kuva: Arabiemiraattien avaruushallinto

Ilmatieteen laitos on osallistunut Marsin tutkimiseen erittäin onnistuneesti jo kauan. Nasan uusimmassakin Mars-mönkijässä on suomalaista tutkimuslaitteistoa.

Arabiemiraatitkaan ei ole Mars-hankkeessaan yksin, toisin kuin Kiina omassaan. Al-Amal on rakennettu yhteistyössä kolmen avaruustutkimuksestaan arvostetun yhdysvaltalaisen yliopiston kanssa.

Luotaimen keräämää dataa puolestaan on luvattu luovuttaa jo mission kestäessä avaruustiedeyhteisön vapaaseen käyttöön.

Mutterin muotoinen, alumiinirakenteinen al-Amal on 2,9 metrin pituinen ja 2,4 metrin levyinen. Painoa sillä on tankattuna 1 350 kiloa. Marsin kiertoradalle päästyään al-Amal avaa aurinkopaneelisiipensä ladatakseen akkunsa.

Al-Amalin on määrä kiertää Marsia sen vuoden ajan. Maassa se tarkoittaa 687:ää päivää. Kiertorata kulkee 20 000–43 000 kilometrin päässä Marsin pinnasta.

Mission päätavoitteeksi on julistettu kaikkien aikojen kattavin kuva Marsin kaasukehästä.

Tutkimusinstrumentit ja poikkeuksellinen kiertorata on valittu sen mukaan, että data tuottaisi vastauksen kysymykseen, jota ei ole aiemmin selvitetty: Miten Marsin vuorokausirytmi vaikuttaa kaasukehään?

Matkan ja tiedonkeruun vaiheet esiteltiin lähdön alla videolla näin:

Ari-Matti Harrin mukaan hankkeen paukut menevät ennen kaikkea teknologiaan.

Arabiemiraatit haluaa nostaa kansallista teknologista kyvykkyyttä ja kansainvälistä imagoa ja varautunee tälläkin tavoin kaikkia arabimaita huolestuttavaan aikaan, jolloin öljytulot ehtyvät, Harri arvioi Mars-ohjelmaa.

Arabiemiraattien vastaavat satsaukset taloudellisesti epävarman tulevaisuuden pönkittämiseen näkyvät myös muissa tieteissä kuin avaruustutkimuksessa.

Avaruuspukuinen mies nostaa peukaloa. Nainen mittaa hänen pulssiaan.
Arabiemiraattien ensimmäinen astronautti Hazzaa al-Mansoori teki viime vuonna matkan kansainväliselle avaruuasasemalle. Kuva: Dmitri Lovetski / EPA

Marsin suhteen Arabiemiraateilla on pikän tähtäyksen jatkosuunnitelma: naapuriplaneettamme ensimmäinen ihmisten pysyvästi asuttama alue.

Aikaa hankkeen toteuttamiseen tosin on. Takarajaksi on asetettu vuosi 2117. Jo kauan sitä ennen Arabiemiraatit aikoo olla yksi maista, jotka lähettävät ihmisiä Kuuhun.

Lue myös:

Ikkuna Marsiin on sydänkesällä auki – Kiina ja Arabiemiraatit hyödyntävät otollista laukaisuhetkeä ensi kertaa, Suomi jatkaa huippututkimustaan Nasan hankkeessa

Suosittelemme sinulle