Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Karavaanaribuumilla tehdään jopa vuokrausbisnestä – vuokraaja: mies haaveilee jo toisesta autosta

Vaikka vuokraajien määrä on kasvanut, heinäkuulle matkailuajoneuvon saaminen on vaikeaa.

Tiina Weisell.
Tiina Weisell osti kesäkuussa uuden matkailuauton, jota he nyt vuokraavat. Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Anu Rummukainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kova kysyntä on saanut yksityiset omistajat lisäämään matkailuautojen ja -vaunujen vuokraamista. Osa on alkanut vuokraamaan omassa käytössä aiemmin olleita autoja tai vaunuja. Jotkut puolestaan ovat jopa ostanut asuntoauton vuokraamistarkoitukseen.

Kuopiolainen Tiina Weisell osti puolisonsa kanssa kesäkuussa matkailuauton. Pariskunta oli jo aiemmin miettinyt asuntovaunun vaihtamista asuntoautoon. Nyt kuitenkin vaunu säilyi omassa käytössä ja auto on vuokrattavana.

– Ajatuksena on, että voisimme saada vähän viivan alle. Pääajatus on, että saadaan vuokrauksella katettua auton kustannukset ja itse reissataan sitten talvella laskettelukeskuksiin.

Leirintäalueilla ja karavaanialueilla on nähtävissä suosion kasvu tänä kesänä. Enää matkailuautoa tai -vaunua ei todennäköisesti saa heinäkuuksi.

– Heti, kun olimme lauantaina tehneet kauppakirjat autosta, sunnuntaina oli ensimmäinen viikko varattu. Nyt seuraava vapaa viikko on vasta elokuussa.

Suosio näkyy leirintä- ja karavaanialueilla. Uudet karavaanarit tunnistaa Weisellin mukaan helposti. Yleinen linjan mukaan karavaanarin oma alue on vaunun tai auton ympärillä, eikä toisen alueen läpi kuljeta.

– Siitä tunnistaa uuden karavaanarin, kun ei tunnista tätä kirjoittamatonta sääntöä, joka karavaanauspiireissä on.

Karavaanareita.
Karavaanareita on nyt tien päällä tavallista enemmän. Kuva on Kuopion Rauhalahden leirintäalueelta. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Weisellin ja monen muun yksityisen kokemus eroaa vuokrausyrityksien kokemuksista. Monella yrityksellä voi olla omat vakioasiakkaat, joten vuokraajien määrässä ei ole kasvua. Esimerkiksi Kuopion Retkiautosta kerrotaan, että kysyntä on tänä kesänä samanlaista kuin muinakin vuosina.

Pohjois-Savossa Kuopion Alatalon karavaanialueella ja Rauhalahden leirintäalueella monet kertovat vuokraamisen olevan tänä vuonna tavallista suositumpaa.

Tiina Weisell naurahtaa, että vuokrauksen bisneksestäkin on ollut puhetta kotona.

– Mies haaveilee jo toisesta autosta, Weisell naurahtaa.

Aiheesta voi keskustella 11.7.2020 klo 23 saakka.

Korjattu 11.7.2020 klo 21:08. Haastateltavan sukunimi on Weisell, ei Wiesel.

Lue lisää:

Parikymppisten Jani Kedon ja Anni Vilkin asuntoauto on vanhempi kuin he itse – korona toi karavaanariyhdistykseen ennätysmäärän uusia jäseniä

Suosittelemme