Hyppää sisältöön

Yle seurasi: Jyväskylässä kerrostalossa illalla alkanut tulipalo levisi yllättäen viereiseen rakennukseen – sammutus- ja raivaustyöt jatkuvat aamuun asti

Pelastuslaitoksen mukaan palo on saatu rajattua, mutta sammutustyöt jatkuvat aamuun asti. Yle seurasi palon etenemistä hetki hetkeltä.

Tulipalo pääsi yllättäin leviämään yhdysrakennuksen kautta viereiseen kerrostaloon. Kuva: Jarkko Riikonen/Yle
Tekijät

Jyväskylän Palokassa syttyi perjantaina tuleen kerrostalo ja tuli levisi viereiseen kerrostaloon taloja yhdistävän siiven kautta.

Palokan Ilona -senioritalossa syttynyt palo oli ehditty saada jo perjantai-iltana kertaalleen hallintaan, mutta palo levisi sittemmin toiseenkin taloon. Kolmesta talosta evakuoitiin yhteensä 168 ihmistä läheiseen kouluun.

Keski-Suomen pelastuslaitoksen päivystävä palopäällikkö Pauli Nurminen arvioi lauantaina aamulla, että palo on saatu rajattua niin hyvin, että se tuskin pääsee enää leviämään. Sammutustöissä menee kuitenkin vielä ainakin muutama tunti.

Yle seurasi tässä jutussa tulipalon etenemistä hetki hetkeltä.

11.7. klo 6.05 Päivystävä päällikkö: Palo tuskin leviää enää

Pelastuslaitos raivaa edelleen matalamman osan kattoa, joka yhdistää kerrostalot toisiinsa. Palavat pesäkkeet ovat jo pienemmällä alueella eikä liekkejä ole enää näkyvillä. Tuli palaa kattohuopien alla ja välissä, mikä tekee siitä vaikeasti sammutettavan.

– En usko, että palo lähtee enää tässä vaiheessa leviämään, koska se on nyt rajattu niin hyvin. Molemmat päädyt on revitty auki, mutta muutama tunti menee, että saadaan kaikki pesäkkeet sammumaan, Nurminen arvioi.

Nurmisen mukaan on todennäköistä, että tulipalo sai alkunsa parvekkeelta ja levisi sieltä kattorakenteisiin. Palon syttymissyytä ja sen leviämistä selvitetään tarkemmin poliisin teknisen tutkinnan kanssa sitten, kun palo on saatu kokonaan sammutettua.

11.7. klo 4.24 Sammutus- ja raivaustyöt jatkuvat ainakin aamuun

Keski-Suomen pelastuslaitokselta kerrotaan, että kerrostalopalon sammutus- ja raivaustyöt tulevat jatkumaan Lukutiellä ainakin aamuun asti. Paikalla on edelleen runsaasti viranomaisten yksiköitä.

Palon syttymissyyn tutkinta päästään aloittamaan vasta sitten, kun sammutus- ja raivaustyöt on saatu päätökseen.

Vaaratiedotteen purkamisesta huolimatta ihmisiä pyydetään välttämään liikkumista alueella myös tulevan aamun ja päivän aikana.

11.7. klo 3.53 Keski-Suomen pelastuslaitos: Vaara ohi

Keski-Suomen pelastuslaitos antoi kello 3:30 tiedon, että vaara on ohi. Tulipalon aiheuttama savu ei aiheuta enää vaaraa Jyväskylän Palokassa.

11.7. klo 3.20 Tulipalo vaikuttaa olevan hallinnassa

Keski-Suomen pelastuslaitos arvelee, että ensimmäisenä syttyneen talon eli Ilona-talon tulipalo alkaa olla hallinnassa ja hiipumaan päin. Taloa suihkutetaan edelleen, kuten myös matalempaa, eri taloja yhdistänyttä siipeä.

Myös toisen rakennuksen palon eteneminen on saatu pysäytettyä.

Pelastuslaitos myös kiittää Vapepan ja ensihoidon toimintaa.

11.7. klo 2.28 Evakuoituja järjestetään yöpaikkoihin

Jyväskylän sosiaalitoimi on alkanut järjestämään evakuoiduille yöpaikkoja muun muassa hotelleihin ja sukulaisten luo.

Ensimmäisenä syttyneen talon asukastoimikunnan puheenjohtajan Merja Paukama, 67, kertoi saaneensa yöpymispaikan hotellista, sillä evakuointipaikkana käytetyssä koulussa ei voi yöpyä. Paukama asui talossa 94-vuotiaan isänsä kanssa.

Paukaman mukana hotelliin yöksi oli menossa myös hänen pieni koiransa.

Paukama kertoi huomanneensa savua illalla yhdeksän aikaan ja lähti katsomaan mistä oli kyse. Hän näki, että D-talon järvenpuoleinen kulma oli tulessa. Hän lähetti heti asukastoimikunnalle viestin.

Palomiehet alkoivat samaan aikaan potkia asuntojen ovia, jotta ihmiset tulisivat ulos asunnoistaan. Paukaman mukaan palomiehillä ei ollut yleisavainta. Kaikki lähtivät rauhallisesti hänen talostaan.

Rakennuksesta, johon palo levisi, asukkaat tuotiin ulos sängyissään, Paukama kertoo. Kyseinen talo on yksityisen terveydenhuoltopalveluja tuottavan Mehiläisen omistama.

Koululle, minne asukkaat evakuoitiin, alkoi tulla apua ja ruokaa. Paukama iloitsi siitä, että hän oli asunnosta lähtiessään ottanut kännykän mukaan.

Paukama sanoo, että talojen asukkaat ovat vanhoja, ja että monelta jäi asuntoon tarvittavat lääkkeet. Asukkaille kuitenkin ilmoitettiin, että he voivat hakea lääkkeitä huomenna apteekista tai keskussairaalan päivytyksestä.

11.7. klo 2.03 Vapepan mukaan noin 150 ihmistä on evakuoitu

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu eli Vapepa on mukana avustamassa asukkaiden evakuoimista palavista rakennuksista läheiselle koululle Jyväskylän Palokassa.

SPR:n Jyväskylän osaston johtaja Jouko Aho oli ensimmäisenä SPR:n edustajana paikalla, ja SPR koordinoi Vapepan organisaatiota kokonaisuutena.

Aho kertoo, että evakuoituja ihmisiä on noin 150. Hänen mukaan vapaaehtoiset myös huolehtivat evakuoiduista ihmisistä koululla.

– Henkistä tukea on annettu ihmisille ja keskusteltu, Aho sanoo.

Aho lisää, että kaikki evakuoidut ovat varttuneita ihmisiä.

Ahon mukaan tehtävään osallistuu noin 50 vapaaehtoista.

11.7 klo 1.23 Ensimmäisenä syttyneen talon kattorakenteet edelleen tulessa

Ensimmäisenä syttyneen talon kattorakenteet ovat edelleen tulessa. Palosta nousee mustaa savua taivaalle.

Taloja yhdistävä matalampi siipiosa on niinikään yhä tulessa.

Toisesta talosta ei juuri nyt näy lieskoja, mutta hetkeä aiemmin matalan osan vieressä olevalla parvekkeella oli nähtävissä isoja lieskoja. Palomiehet ruiskuttavat kyseistä osaa voimakkaasti.

Katon rajassa on myös palomiehiä nostokorissa ja he suihkuttavat vettä tiilipinnan alle. Kattoa aletaan avaamaan moottorisahalla.

11.7. klo 0.59 Asukkaat evakuoidaan läheiseen kouluun

Sisä-Suomen Poliisin tilannekeskus vahvistaa, että asukkaat evakuoidaan läheiseen kouluun. Operaatio on kuitenkin pelastuslaitosjohtoinen, joten pelastuslaitos tiedottaa asiasta.

– Nyt on kädet täynnä työtä muutenkin, todetaan poliisin mediapuhelimesta.

11.7. klo 0.52 Palopäällikkö ei usko, että palo pääsee enää leviämään

Päivystävä palopäällikö Pauli Nurminen kertoi Ylelle klo 0.45 puhelimessa, että hän ei usko palon leviävän enää kolmanteen kerrostaloon. Palon sammutusta haittaa Nurmisen mukaan talon rakenne, railot on vaikea saada hallintaan. Savu aiheuttaa tällä hetkellä haasteita.

11.7 klo 0.42 Varusmiehet tulevat apuun

Ylen toimittaja Jarkko Riikonen on paikalla Palokassa. Riikonen kertoo, että paikalle on nyt saapunut yli 20 varusmiestä Ilmasotakoulusta. Päivystävä palopäällikkö kertoi Ylelle aiemmin, että Puolustusvoimat tulevat paikalle auttamaan alueen eristyksessä.

Palo sai alkunsa kerrostalon kattokerroksesta

Palo on todennäköisesti saanut alkunsa ylimmän kerroksen parvekkeelta, Nurminen arvelee.

Tuli pääsi leviämään kattorakenteisiin. Nurmisen mukaan pelastuslaitos sai kertaalleen jo rajattua tulipalon siinä rakennuksessa, josta palo sai alkunsa. Paloa on sammuttamassa parisenkymmentä yksikköä.

Asukkaat evakuoitiin

Taloyhtiössä kolmen kerrostalon asukkaat on evakuoitu rakennuksesta läheiseen koulurakennukseen.

Kyseinen rakennus on asumisoikeustalo, josta yli 55-vuotiaat ovat voineet hakea asuntoa. Talon omistaa Varttuneiden asumisoikeusyhdistys Jaso. Talo valmistui keväällä 2018.

Tulipalosta syntyy runsaasti savua

Palo levittää ympäristöön paljon savua. Savunmuodostus ehti jo vähentyä merkittävästi, mutta sitten palo levisi kerrostaloa ympäröiviin yhdyssiipiin. Savuhaitan vuoksi lähialueen asukkaita kehotetaan sulkemaan ikkunat ja ilmanvaihdon sekä välttämään liikkumista alueella. Kello 23.15 savusta annettiin vaaratiedote.

Nurmisen mukaan sammutustyöt jatkuvat aamuun asti, jonka jälkeen myös palon jälkivartiointi työllistää pelastuslaitosta.

Palo pääsi leviämään kerrostaloja yhdistävään siipeen myöhään perjantain ja lauantain välisenä yönä. Kuva: Jarkko Riikonen/Yle
Keski-Suomen pelastuslaitoksen päivystävä palopäällikkö Pauli Nurminen arvioi, että sammutustöihin tulee kulumaan vielä useita tunteja. Kuva: Jarkko Riikonen/Yle
Jyväskylän Lukutiellä sijaitsevassa kerrostalossa on syttynyt tulipalo. Kuva: Jarkko Riikonen/Yle

Juttua korjattu 10.7. klo 23.00 Jutussa luki aiemmin, että tulipalo on syttynyt vanhustentalossa. Tosiasiassa kyseeessä on asumisoikeustalo, josta yli 55-vuotiaat ovat voineet hakea asuntoa.

Suosittelemme sinulle