Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Jack Charlton on kuollut – brittiläinen jalkapallolegenda, joka sai irlantilaiset tanssimaan kaduilla

Jack Charlton oli maajoukkueen puolustuksen sydän, kun Englanti voitti jalkapallon maailmanmestaruuden vuonna 1966.

Jack Charlton
Jack Charlton kuoli 85-vuotiaana. Hän kärsi loppuaikoinaan dementiasta ja imusolmusyövästä. Kuva: Getty Images
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Jalkapallolegenda Jack Charlton on kuollut 85-vuotiaana. Perheen lähettämän tiedotteen mukaan Charlton nukkui pois 10. heinäkuuta kotonaan Northumberlandissa.

Charlton muistetaan Englannin vuoden 1966 MM-turnauksen voittaneen joukkueen puolustuksen sydämenä sekä samaisessa joukkueessa pelanneen keskikenttäpelaaja Bobby Charltonin isoveljenä.

Kun maailmanmestaruus ratkesi Wembleyn stadionilla, veljekset syleilivät toisiaan kyyneleet silmissään.

– Kukaan ei voi ikinä viedä meiltä tuota hetkeä, Bobby Charltonin kerrotaan sanoneen.

Jack Charlton pelasi Englannin maajoukkueessa 35 ottelua vuosina 1965–1970. Englannin MM-kisojen lisäksi hän pelasi myös EM-kisoissa vuonna 1968 ja MM-kisoissa 1970.

– Jack oli sen tyyppinen pelaaja ja henkilö, jota tarvitaan voittamaan maailmanmestaruus. Hänellä oli hieno ja rakastettava luonne, MM-finaalissa hattutempun tehnyt Geoff Hurst kommentoi joukkuekaverinsa poismenoa Twitterissä.

Jack Charltonilla on erityinen paikka myös irlantilaisten sydämissä, sillä hän oli Irlannin jalkapallomaajoukkueen ensimmäinen ulkomainen päävalmentaja, ja hän johdatti maan sen historian ensimmäisiin arvokisoihin.

– Hän johdatti meidät paikkoihin, joiden emme koskaan uskoneet olevan mahdollisia. Hän muutti elämiä. Meille pelaajille hän antoi elämämme parhaat päivät, Irlannin entinen hyökkääjä Niall Quinn kommentoi.

Charlton valmensi Irlantia yhdeksän vuoden ajan ja tuona aikana joukkue eteni vuoden 1988 EM-kisoihin ja MM-kisoihin vuosina 1990 ja 1994. Maajoukkueensa mukana hengittävä Irlanti sai juhlia joukkueensa menestystä erityisesti vuonna 1990, jolloin joukkue selviytyi aina puolivälieriin asti.

Jack Charlton
Englantilainen Jack Charlton oli Irlannissa suosittu, vaikka hänen päävalmentaja-aikansa alku ei ollut helppo maiden poliittisten suhteiden takia. Kuva: Getty Images

Charltonista tuli Irlannissa rakastettu kulttihahmo, ja hänen tuoma menestys toi hänelle vuonna 1994 Dublinin kaupungin avaimen ja vuonna 1996 Irlannin kunniakansalaisuuden.

– Olen yhtä lailla irlantilainen kuin olen englantilainenkin, Charlton totesi tuolloin.

Myös Etelä-Irlannissa sijaitsevan Corkin lentokentältä on vuodesta 1994 lähtien löytynyt luonnollisen kokoinen patsas Jack Charltonista. Patsas ei kuitenkaan näytä Charltonia jalkapallovalmentajana, vaan viittaa hänen suosikkiharrastukseensa kalastukseen, sillä hänellä on yllään kalastusvaatteet ja käsissään isokokoinen lohi.

– Hän oli ikoninen hahmo niin kentällä kuin sen ulkopuolella, Englannissa ja Irlannissa, Irlannin pääministeri Micheal Martin sanoi.

Ison-Britannian pääministeri Boris Johnson taasen kertoi muistavansa Charltonin “jalkapallosuuruutena, jonka saavutukset toivat onnellisuutta monelle”.

Big Jack -lempinimestä tunnettu Charlton tunnettiin maanläheisenä ihmisenä, joka valittiin Englannin Vuoden jalkapalloilijaksi vuonna 1967. Hän pelasi koko seurauransa Leedsissä vuosina 1952–1973 ja edusti seuraansa historiallisesti 773 ottelussa. Hän voitti Leedsin riveissä liigamestaruuden vuonna 1969 ja cupin mestaruuden 1972. Ennen Irlannin vuosiaan Charlton toimi myös Middlesbrough'n, Sheffield Wednesdayn ja Newcastlen valmentajana.

Englannin Valioliigan otteluissa pidetään tänä viikonloppuna minuutin mittainen hiljainen hetki ennen otteluiden alkua ja pelaajat pitävät käsissään surunauhaa Jack Charltonin kunniaksi.

Lue myös:

Jack Charltonin johdolla kohti huippua – Tiesitkö tämän Irlannin tasavallan jalkapallomaajoukkueesta?

Suosittelemme