Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Ferrarille taas uusi jättikatastrofi! Ylen asiantuntija kertoo syyt valtavalle romahdukselle – toinen perinteikäs tiimi on noussut kärkikamppailuun täysin päinvastaisella strategialla

Ferrarin heikkoudet ja McLarenin nousu ovat puhuttaneet kahtena ensimmäisenä F1-viikonloppuna. Yle Urheilun F1-asiantuntija Jukka Mildh analysoi syitä tiimien tilanteelle.

Sebastian Vettel
Ferrari ja Sebastian Vettel ovat olleet F1-kauden alussa kaukana parhaastaan. Kuva: AOP/XPB Images
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Yksi F1-kauden suurimpia puheenaiheita on ollut menestystalli Ferrarin surkeus. Viime viikonloppuna huudettiin jo jättikatastrofia, kun Sebastian Vettel jäi ajamalla ulos aika-ajojen viimeisestä osiosta. Vettel oli 11:s, kun taas Charles Leclerc eteni viimeisenä jatkoon. Leclerc lähti lopulta seitsemännestä ruudusta ja nousi onnekkaasti muiden vaikeuksien myötä peräti toiseksi.

Eilen lauantaina kauden toisissa aika-ajoissa samalla radalla Spielbergissä Itävallassa Ferrarin tilanne oli sama: Tällä kertaa Leclerc jäi ulos viimeisestä osiosta 11. sijallaan. Vettel oli kymmenes. Leclerc joutuu kaiken lisäksi lähtemään vielä tänään kisaan 14. lähtöruudusta, koska esti aika-ajoissa Alpha Taurin Daniil Kvjatia.

Ferrari painoi jo kauden avausviikonlopun jälkeen paniikkinappulaa, kun se toi ensi viikonlopulle Unkariin aiotun päivityspaketin tälle viikonlopulle Itävaltaan. Mutta sekään ei ole auttanut tarpeeksi ainakaan vauhtiin aika-ajoissa.

Yle Urheilun F1-asiantuntija Jukka Mildh näkee Ferrarin toiminnassa suuren dominoefektin. Kaikki on lähtenyt liikkeelle moottorinkehityksestä. Ferrarin moottorirongelmat on nähty myös siinä, että sen asiakastallit Haas ja Alfa Romeo ovat olleet vaisuja kauden alussa.

– Ferrarin tilanteeseen vaikuttaa moottorinkehitys, joka lyötiin kansainvälisen autourheiluliiton FIA:n puolesta varmaan aika lailla jäihin, Mildh muistuttaa Kansainvälisen autoliitto FIA:n tutkinnasta ennen kauden alkua.

FIA tutki alkukeväästä Ferrarin viime kauden moottoria, mutta ei antanut mitään rangaistusta. FIA:n mukaan perusteellisessa tutkinnassa löytyi epäilyksiä Ferrarin vilpistä, mutta liitto ei lähtenyt jatkotoimenpiteisiin asian vaikean todistettavuuden takia.

Tutkinnan on kuitenkin spekuloitu johtaneen muutoksiin Ferrarin moottoreissa.

– Vaikka sääntörikkomuksia ei todettukaan, Ferrarin tehot olivat viime vuonna ihan omalla tasollaan. Nyt tämä tutkinta näkyy, Mildh toteaa.

Ferrarilla on ollut muutenkin turbulenssia. Tiimissä päätettiin, että Sebastian Vettelille ei enää tarjota jatkosopimusta ensi kauteen, vaikka vielä talvella Vetteliä kehuttiin ykkösvaihtoehdoksi jatkamaan Ferrarilla nuoren lahjakkuuden Leclercin rinnalla. Vettel kertoi viime viikolla suoraan, että yllättyi tiimin toiminnasta.

– Vettelin poistaminen riveistä viittaa siihen, että tehdään pidemmän tähtäimen suunnitelmia, Mildh sanoo.

Mattia Binotto
Ferrarilla ja sen pomolla Mattia Binottolla on paljon pohdittavaa tällä hetkellä. Kuva: Charles Coates/Getty Images

Mildhin mukaan Ferrari on tiivistetysti sekavasti kaksijakoisessa tilanteessa: Samaan aikaan yritetään ratkoa nykyhetken ongelmia, mutta myös yritetään kehittää asioita kohti vuonna 2022 odottavia suuria sääntömuutoksia. Pakka on siis italialaisessa mahtitallissa levällään moneen suuntaan. Suurin ongelma on Mildhin mukaan varmaan moottorissa, mutta tallissa on muutenkin tekemistä aika lailla.

– Valitettavasti Ferrari on todella poliittinen paikka. Siellä niin moni eri taho yrittää vaikuttaa päätöksentekoon verrattuna muihin kärkitiimeihin Red Bulliin ja Mercedekseen. Tämä näkyy nyt, Mildh toteaa.

Ferrarin F1-tiimissä on käynyt ovi tiuhaan tahtiin. Kaudeksi 2015 tiimipäällikön rooliin tuli Maurizio Arrivabene. Hänen johdollaan Ferrari ei kuitenkaan pystynyt haastamaan Mercedeksen ylivaltaa. Arrivabene sai väistyä ennen viime kautta. Hänen tilalleen nousi teknisenä johtajana toiminut Mattia Binotto.

Mildh uskoo, että Ferrarilla tehdään piakkoin muutoksia.

– Jos ei hirveitä muutoksia tapahdu, Ferrarilla alkaa vaihtua miehistö jälleen kerran tuttuun tyyliin. Toivottavasti näin ei kuitenkaan käy, vaan siellä tehtäisiin pitkäjänteistä työtä, Mildh sanoo.

McLaren jälleen kärkitaistelussa

Alkukaudesta etenkin yksi tiimi on ollut positiivinen yllätys. Perinteikäs F1-tiimi McLaren on ollut iskussa. Kauden avauksessa viime viikonloppuna Lando Norris nousi sensaatiomaisesti palkintokorokkeelle. Norris lähti kisaan kolmannesta ruudusta. Nyt rintakivuista kärsinyt Norris oli “vasta” kuudes aika-ajoissa ja joutuu lähtöruuturangaistuksen vuoksi starttaamaan yhdeksäntenä.

Mutta tallin toinen kuljettaja Carlos Sainz jysäytti nyt kolmosruutuun ohi Mercedeksen Valtteri Bottaksenkin. Tulevalle kaudelle ironisesti Ferrarille siirtyvälle Sainzille kolmas lähtöruutu on uran paras. Jo viime kaudella McLaren oli paras tiimi keskikastissa, mutta nyt se on noussut jo kolkuttelemaan kärkitiimien sijoituksia. Ennen viime kauden nousua McLaren ehti jo käydä pari kertaa aivan sarjan pohjamudissa.

McLarenin menestys johtuu täysin päinvastaisesta strategiasta kuin mitä Ferrari nyt käyttää. Tallissa oli pitkään ongelmia, kun johtoportaassa väännettiin jatkuvasti, kuten nyt kenties tehdään Ferrarilla. F1-tallin pitkäaikainen pomo Ron Dennis siirrettiin pitkäaikaisen säätämisen jälkeen sivuun tiimistä marraskuussa 2016. Tilalle tuli amerikkalainen Zak Brown. Myös tiimin omistusportaassa Bahrainin valtiollinen sijoitusrahasto on ottanut valtavan roolin.

– McLarenilla oli omistajaongelmia. Siellä oli Ron Dennisin ja muiden välillä skismoja sekä riitoja. Zak Brown on saanut nyt rakennettua eheän kisatiimin. Sitä McLaren ei ollut aikaisemmin. Tiimissä oli politikointia ja muuta. Brown on hyvin kilpa-autohenkinen kaveri ja myös kaupallisesti taitava. Brown on pystynyt johtamaan tallin hyvään suuntaan, Mildh sanoo ja muistuttaa Norrisin sekä Sainzin olevan todella kovia kuljettajia.

.

Zak Brown
Zak Brown juhli Lando Norrisin kanssa palkintokorokepaikkaa viime sunnuntaina. Nyt juhlat nähdään Carlos Sainzin kanssa? Kuva: AOP/XPB Images

Perinteikkäässä tallissa on siis otettu uusi askel ja kehitytty. Historiaahan tiimillä riittää. Sen osoittavat esimerkiksi kaksitoista kuljettajien mestaruutta tiimien autoilla. Suomalaiset varmasti muistavat parhaiten Mika Häkkisen mestaruusvuodet 1998 ja 1999.

– McLarenilla on kaikki valmiudet pärjätä F1:sissä todella hyvin, kunhan sitä armeijaa johdetaan oikealla tavalla, Mildh sanoo.

Tulevista kausista voi myös brittitallissa odottaa hyviä, koska tiimi vaihtaa Renault’n moottorit Mercedeksen moottoreihin.

– He pystyvät myös tällä kaudella menemään pitkään aallonharjalla. Heidän autonsa toimii selvästi hyvin, Mildh toteaa.

Lue lisää:

Pystyykö kukaan kukistamaan tänään Lewis Hamiltonia? Suomalaisasiantuntija näkee kovan uhkaajan – ja se ei ole Valtteri Bottas

Kimi Räikkönen hämmästeli tiiminsä toimintaa C Morella, joutui vielä tuomariston tutkintaan – asiantuntijalta suoraa puhetta Alfa Romeon sekavasta tilasta

F1-mestarilta tyly huomio Valtteri Bottaksen tyrmäävästä tappiosta tallitoverille – Ylen asiantuntija korosti häiritsevää tilannetta autossa: "Hankala ongelma"

Häikäisevä Lewis Hamilton tykitti rajussa kelissä paalulle, Bottas vasta neljäs – Kimi Räikkösen viimeiset mahdollisuudet jatkopaikkaan sulivat tallikaverin ulosajoon

Kommentti: Valtteri Bottaksen voiton jälkeen ruutulipulla nähtiin jättisensaatio – uusi Kimi Räikkönen on syntymässä F1-maailmaan, mutta positiivisena versiona

Kimi Räikkösen Alfa Romeo ja Ferrari romahtivat todella rajusti F1-kauden ensimmäisessä tosikoitoksessa – asiantuntija kiinnitti huomiota hallitsevan mestarin piiloviestiin

Suosittelemme sinulle