Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Ruotsi haastettiin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen suomenkielisten lasten oikeuksien polkemisesta

Lasten vanhempien asianajaja syyttää Ruotsin valtiota kaksinaamaisuudesta.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin.
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin Strasbourgissa. Kuva: EPA / Patric Seeger
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Ryhmä vanhempia syyttää Ruotsin valtiota ruotsinsuomalaisten lasten oikeuksien rikkomisesta. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on ottanut tapauksen käsiteltäväkseen.

Vanhempien mukaan heidän lapsiaan on koulussa kielletty puhumasta suomea erilaisissa tilanteissa, vaikka lapset ovat kaksikielisellä luokalla osana kielivähemmistöille suunnattua koulutusohjelmaa.

Lapset käyvät koulua Västeråsin kunnassa, joka saa vuosittain noin kaksi miljoonaa kruunua (noin 200 000 euroa) tukeakseen ja edistääkseen suomen kieltä ja ruotsinsuomalaista kulttuuria yli tason, jota kaikilta Ruotsin kunnilta vaaditaan kansallisten vähemmistöjen huomiointiin.

Suomen ohella Ruotsin virallisia vähemmistökieliä ovat saame, meänkieli, romani ja jiddish.

Asianajaja syyttää viranomaisia ja poliitikkoja panettelusta

Asiasta kertoo vanhempien juristi Johanna Parikka Altenstedt tiedotteessa. Hän kirjoittaa tiedotteessa, että Ruotsi pärjää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia sekä sukupuolten välistä tasa-arvoa tarkasteltaessa, mutta maa on hänen mukaansa muihin verrattuna surkea kansallisten vähemmistöjen oikeuksien huomioinnissa.

Vanhempien mukaan koulu ei ole ottanut syytöksiä vakavasti, eivätkä muutkaan ruotsalaisviranomaiset ole halunneet käsitellä väitettyä syrjintää.

– Koulun henkilökunta, viranomaiset ja poliitikot ovat panetelleet heitä samalla, kun Ruotsi mielellään osoittaa syyttävällä sormella muita maita, jotka eivät huolehdi kansallisista vähemmistöistään, kuten Unkari ja Romania romaneista, Parikka Altenstedt kirjoittaa tiedotteessa.

Vanhemmat ovat valittaneet asiasta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelle maaliskuussa, ja tuomioistuin on tuoreen tiedotteen mukaan ottanut tapauksen käsiteltäväkseen.

Parikka Altenstedt tiedotti asiasta viime keskiviikkona. Tiedoista uutisoivat Suomessa aiemmin ainakin Hufvudstadsbladet ja Iltalehti.

Suosittelemme sinulle